Τα επίπεδα των 890 μονάδων ανέκτησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και βρήκε τις στηρίξεις, ειδικά των δεικτοβαρών τίτλων, δεν μπόρεσε να ανεβάσει συναλλακτικούς ρυθμούς, ώστε να δώσει το μήνυμα της ισχυρούς ανάκαμψης.
Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,75% στις 890,85 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51 εκατ. ευρώ.
Την κατάλληλη στιγμή ήρθε η ανάκαμψη του γενικού δείκτη, ο οποίος επανήλθε πάνω από τον εκθετικό μέσο των 200 ημερών, αλλά χωρίς να λείπει ο προβληματισμός, αφού οι συναλλαγές ήταν πολύ μετρημένες και περιορισμένες. Έτσι δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που θεώρησαν ότι η άνοδος σήμερα οφείλεται περισσότερο στην έλλειψη των πωλητών και λιγότερο στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από αγοραστές.
Άλλωστε, τα ανοιχτά γεωπολιτικά μέτωπα, όπως και η επιθετική σύσφιγξη της πολιτικής της Fed, ανακόπτουν τις όποιες κινήσεις των αγοραστών, οι οποίοι προτιμούν, όπως φαίνεται και στο ταμπλό, πιο ασφαλείς επιλογές, ή πιο βραχύβιες, ώστε να μην αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο. Εάν οι συνθήκες ομως επιδεινωθούν, οι αγοραστές θα αναδιπλωθούν πλήρως, οδηγώντας και τον γενικό δείκτη προς τις 872 μονάδες.
Το παραπάνω σενάριο έχει αρκετούς υποστηρικτικές, αν αναλογιστεί κανείς και τις σημερινές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ότι η ελληνική οικονομία προβλέπεται το 2022 να συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό από την αρχική πρόβλεψη (4,8%). Λόγω της αβεβαιότητας για τις μακροοικονομικές εξελίξεις οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, όπως τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ενδέχεται να προκύψουν αλλά και λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, ο πρωταγωνιστής σήμερα ήταν ο Ελλάκτωρ με το +7% που σημείωσε, αλλά τα πραγματικά στηρίγματα στην αγορά ήρθαν από τις Eurobank, Coca Cola, ΟΤΕ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, η Quest υποχώρησε κατά 2,76%, με την Aegean να κλείνει στο -1,10%.