«Νικητές» για δεύτερη σερί συνεδρίαση βγήκαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις ρευστοποιήσεις σε επιλεγμένες μετοχές να μην δίνουν πολλά περιθώρια επιλογών στους αγοραστές, παρά την ανοδική ορμή του ΟΤΕ.
Την ίδια στιγμή, η καλοκαιρινή ραστώνη οδήγησε σε εκ νέου καθήλωση των συναλλαγών, οι οποίες -εξαιρώντας τα πακέτα- δεν ξεπέρασαν τα 65 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά εν όψει των οικονομικών μεγεθών των συστημικών τραπεζών για το α’ εξάμηνο του 2024.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, η «αντοχή» των 1.460 μονάδων εξακολουθεί να συντηρεί το σενάριο της επαναπροσέγγισης των 1.500 μονάδων, οι οποίες αποτελούν τις φετινές κορυφές αλλά και το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 13 ετών.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην προτελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 0,51% και διαμορφώθηκε στις 1.460,46 μονάδες, χάνοντας 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.468,01 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (από 1.460,42 έως 1.468,75 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε 82 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Metlen δέχθηκε αξιοσημείωτες πιέσεις κατά 2%, ενώ με απώλειες άνω του 1% ακολούθησαν οι Εθνική, Motor Oil και Jumbo. Από την άλλη πλευρά, o ΟΤΕ συνέχισε τις υψηλές πτήσεις, σκαρφαλώνοντας άνω των 15 ευρώ και πετυχαίνοντας νέο υψηλό 13 μηνών.
Στάση αναμονής στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης τήρησε στάση αναμονής, καθώς έκλεισε στο -0,14% και τις 1.277 μονάδες, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου (αύριο Πειραιώς & Eurobank, μεθαύριο η Εθνική και την Παρασκευή η Alpha).
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίστηκε στο -1,16% και τα 8,002 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώθηκε στο -0,26% και τα 3,768 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank έμεινε αμετάβλητη στο 1,666 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε στο +0,98% και τα 2,07 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,57% και 3.555 μονάδες), η μετοχή της Metlen διολίσθησε κατά -2% και έπεσε κάτω των 37 ευρώ, με τη μετοχή της Jumbo να αναδιπλώνεται στο -1,8% και τα 24,6 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχώρησε κατά 2,9% και απώλεσε τα 2 ευρώ για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Titan και Autohellas περιορίστηκαν από 1% έως 2%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύθηκε στο +1,6% και τα 15,2 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ διευρύνθηκε κατά τουλάχιστον 1,5%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,05% και 2.307 μονάδες), η μετοχή της Austriacard ξεχώρισε θετικά στο +1,5% και τα 5,8 ευρώ, χάρη στην τιμή – στόχο των 9 ευρώ από την Euroxx. Κρι Κρι και Τεχνική Ολυμπιακή ακολούθησαν κατά 0,8%, ενώ η μετοχή της ΕΧΑΕ κινήθηκε μόλις στο +0,1%, παρά τα θετικά εξαμηνιαία μεγέθη. Αντίθετα, οι μετοχές των ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ οπισθοχώρησαν κατά 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Μοτοδυναμική, η οποία εκτοξεύθηκε κατά +26%, ανακτώντας τις χθεσινές απρόσμενες απώλειες.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 51 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 53 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 101,0 δισ. ευρώ.
Σε mood… διακοπών το Χρηματιστήριο
Χωρίς διάθεση για μεγάλες συγκινήσεις ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι περισσότεροι διαχειριστές φαίνεται ότι ήδη βρίσκονται σε καλοκαιρινές διακοπές.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των εντολών βαίνει σταθερά μειούμενος το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται εύγλωττα και στους αδύναμους ημερήσιους τζίρους (μόλις 67 εκατ. ευρώ χθες).
Όλα αυτά, βέβαια, θεωρούνται απολύτως φυσιολογικά, δεδομένου ότι μετράμε αντίστροφα για την ολοκλήρωση του Ιουλίου (και του 7μηνου) και την έλευση του παραδοσιακά υποτονικού Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή, όλες οι εξελίξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να παράσχουν σημαντική ώθηση στον Γενικό Δείκτη, έχουν «παγώσει» και έχουν αναβληθεί για το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα η αγορά να στερείται των απαιτούμενων καυσίμων.
Ακόμα και τα τραπεζικά οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, τα οποία θα ανακοινωθούν από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, έχουν εν πολλοίς προεξοφληθεί από την επενδυτική κοινότητα.
Κάπως έτσι, οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη εξαντλούνται σ’ ένα αρκετά περιορισμένο εύρος, έχοντας ως βασικές στηρίξεις τις 1.438 μονάδες και ως πρώτες αντιστάσεις τις 1.487 μονάδες.
Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια… βουβή ανοδική κίνηση κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στο σενάριο ανάκτησης των φετινών κορυφών, δηλαδή των 1.500 μονάδων.
Όσον αφορά τις εταιρικές ειδήσεις, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα της ΕΧΑΕ, σειρά παίρνουν αύριο (31/7) οι Titan Cement, Πειραιώς και Εurobank, μεθαύριο (1/8) οι Εθνική Τράπεζα και Optima Bank, και την Παρασκευή (2/8) η Alpha Bank.
Θετικά πρόσημα σε Ευρώπη, Wall
Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη διήμερη (30-31/7) συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία συνεχίζει να «ζυγίζει» όλα τα δεδομένα για τον χρόνο, τη διάρκεια και το εύρος της πολυαναμενόμενης μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων. Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο τίθενται και τα εταιρικά μεγέθη, τα οποία εύλογα επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία.
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,75% και τις 515 μονάδες, με τον ιταλικό FTSE MIB να κερδίζει σχεδόν 1,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, o Dow Jones πραγματοποιεί ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, αυξανόμενος κατά 160 μονάδες.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Γεράσιμος Χιόνης
Πηγή naftemporiki.gr