Να υπερασπιστεί για ακόμη μία φορά τις βασικές στηρίξεις των 1.380 μονάδων κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών, «ψαλιδίζοντας» σε μεγάλο βαθμό τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και… γλιτώνοντας τα χειρότερα, αφού έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας.
Ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε σε αρνητικό έδαφος για 6η φορά στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, με τη συνολική διόρθωση της περιόδου (21/3 έως 5/4) να αγγίζει τις 50 μονάδες ή το 3,3%. Σε επίπεδο εβδομάδας, δε, η πτώση έφθασε στο 2,7%.
Η επιδείνωση του κλίματος στο εξωτερικό έχει καθοριστικό ρόλο σ’ αυτήν την εν εξελίξει καθοδική κίνηση, ενώ η απουσία νέων θετικών καταλυτών στο εσωτερικό δυσκολεύει την όποια προσπάθεια απορρόφησης των εξωγενών κραδασμών.
Πάντως, μην ξεχνάμε ότι η Λεωφόρος Αθηνών προέρχεται από ένα μεγάλο ράλι (έφθασε έως το +40% στο 12μηνο) και επομένως είναι εύλογο οι επενδυτές να σπεύδουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των ισχυρών κερδών της τελευταίας περιόδου.
Στη σημερινή συνεδρίαση, συγκεκριμένα, παρότι η πτώση ξεπέρασε στιγμιαία το -1,5%, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή κάμψη κατά 0,21% και διαμορφώθηκε στις 1.383,45 μονάδες, χάνοντας περίπου τρεις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.386,38 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 20 μονάδες (1.364,08 έως 1.384,12 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 99 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank διολίσθησαν πέριξ του -1%, ενώ διόρθωση άνω του 3% εμφάνισε η Sarantis. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΤΕ ενισχύθηκε δυναμικά κατά 2% και άγγιξε το ψυχολογικό όριο των 14 ευρώ.
«Μάζεψαν» οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, αν και βρέθηκε έως τις 1.145 μονάδες, τελικά «μάζεψε» σημαντικά τις απώλειες, τερματίζοντας στο -0,25% και τις 1.164 μονάδες. Βέβαια, και πάλι η διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά εξακολουθεί να ξεπερνά το 8%.
Η μετοχή της Eurobank υποχώρησε στο -0,97% και το 1,7805 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύτηκε στο -1,08% και το 1,5535 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε στο +0,28% και τα 7,10 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς κινήθηκε στο +0,57% και τα 3,724 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,22% και 3.328 μονάδες), η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca Cola συρρικνώθηκε στο -1,7% και τα 27,9 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 1% παρουσίασαν και οι μετοχές των Autohellas, ΕΥΔΑΠ και Ελλάκτωρ. Βουτιά άνω του 3% έκαναν, παράλληλα, οι μετοχές των Σαράντης και Quest. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ διευρύνθηκε κατά 2% και προσέγγισε τα 14 ευρώ (υψηλό 1,5 μήνα), με τις μετοχές των Motor Oil και Cenergy να κερδίζουν 1% και 1,6%, αντίστοιχα.
Βουτιά 50 μονάδων από τις φετινές «κορυφές»
Παρότι το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε έως και τις 1.364 μονάδες, τα… αντανακλαστικά των αγοραστών λειτούργησαν εκ νέου, επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη άνω των στηρίξεων των 1.380 μονάδων -για τρίτη διαδοχική φορά.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να κλείσει μακριά από το χαμηλό ημέρας, «ψαλιδίζοντας» σε μεγάλο βαθμό τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, οι οποίες ξεπέρασαν στιγμιαία ακόμα και το -1,5%.
Βέβαια, όλα αυτά δεν κατέστησαν αρκετά, ώστε να αποφευχθεί η αρνητική μεταβολή σε επίπεδο εβδομάδας, με τη Λεωφόρο Αθηνών να χάνει 2,7% στο τελευταίο 4ήμερο (η Δευτέρα 1/4 ήταν αργία για τις αγορές), διολισθαίνοντας από τις 1.422 μονάδες στις 1.383 μονάδες.
Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική αναδίπλωση της Λεωφόρου Αθηνών έπειτα από αρκετούς μήνες, με την ελληνική αγορά να «εγκλωβίζεται» κάτω των 1.400 μονάδων και να απέχει περισσότερες από 50 μονάδες σε σχέση με τα πολυετή υψηλά των 1.434 μονάδων (αρχές Μαρτίου)
Μάλιστα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγαλύτερης διορθωτικής κίνησης στο άμεσο μέλλον, ιδίως ενόσω οι αγορές στο εξωτερικό φαίνονται έτοιμες να υπαναχωρήσουν από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.
Ο επίμονος και ανθεκτικός πληθωρισμός έχει δημιουργήσει πρόσθετες αμφιβολίες για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος μείωσης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες προγραμματίζουν ένα πρώτο «ψαλίδι» εντός του Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, οι επενδυτές έχουν ήδη αποτιμήσει τα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη και τα γενναιόδωρα μερίσματα, αναζητώντας νέους θετικούς καταλύτες, όπως είναι για παράδειγμα κάποια κυοφορούμενα deals, προκειμένου να επιστρέψουν σε ανοδική πορεία.
Μην ξεχνάμε, πάντως, ότι η «μεγάλη» εικόνα για την ελληνική αγορά παραμένει θετική, όπως ήταν και πριν έναν – δύο μήνες. Μέχρι στιγμής, δηλαδή, δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά (+7% η μεταβολή φέτος), με τις προοπτικές να χαρακτηρίζονται ως ευοίωνες και τον μεγάλο στόχο των 1.500 μονάδων να διατηρείται επί τάπητος.
Απώλειες στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, η εικόνα των αγορών έχει εν μέρει… τσαλακωθεί, με τους επενδυτές να περιορίζουν την έκθεση στο ρίσκο, εν μέσω των γενικευμένων αμφιβολιών για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί σημαντικά στο -1,00% και τις 505 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,31%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,90%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,40% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,51%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ανακάμπτει κατά 100 μονάδες, αλλά σε επίπεδο εβδομάδας ετοιμάζεται για τις χειρότερες απώλειες του 2024.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Γεράσιμος Χιόνης
Πηγή naftemporiki.gr