«Stop» στο σερί των έξι ανοδικών συνεδριάσεων έβαλε σήμερα (20/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η εύλογη αγοραστική κόπωση ευνόησε την επιστροφή των πωλητών, σ’ ένα περιβάλλον χαμηλού τέμπο.
Η στάση αναμονής στο εξωτερικό, όπου όλοι περιμένουν το τραπεζικό συνέδριο στο Jackson Hole και τα σχόλια του επικεφαλής της Fed για την πορεία των επιτοκίων, σίγουρα, δεν συνέβαλε στη διατήρηση του θετικού momentum.
Παρ’ όλα αυτά, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το comeback της ελληνικής αγοράς, η οποία έχει καταφέρει να ανακτήσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του Αυγούστου -αν και απομείνει ένα ποσοστό 3,5%.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 0,47% και διαμορφώθηκε στις 1.425,51 μονάδες, χάνοντας περίπου επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.432,28 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 14 μονάδες (από 1.420,84 έως 1.434,65 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες εμφάνισαν αρνητικά πρόσημα, με τις Εθνική και Πειραιώς να χάνουν έως 2%. Κατά 1% υποχώρησε και η μετοχή της Jumbo, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ πέταξε στο +4% και επανήλθε άνω των 2 ευρώ.
Στροφή στον διεθνή παράγοντα
«Φρένο» στο σερί των έξι συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων και στο μίνι – ράλι του +6,7% έβαλε ήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγοραστική κόπωση να ευνοεί την επιστροφή των πωλητών.
Πάντως, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, κάτι το οποίο έχει συμβάλλει στην εξάλειψη του μεγαλύτερου μέρους των απωλειών του τρέχοντος μήνα (-3,5%).
Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα είναι η συνέχιση αυτής της ανοδικής αντίδρασης, με τις 1.440 μονάδες να συνιστούν το πρώτο σημείο αντίστασης, πριν τη μεγάλη αναμέτρηση με τις 1.478 μονάδες.
Από την άλλη πλευρά, οι 1.375 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, εξακολουθούν να αποτελούν τις βασικές στηρίξεις, σε περίπτωση ενός νέου κύματος ρευστοποιήσεων.
Με την εγχώρια ειδησεογραφία να στερείται σημαντικών εξελίξεων, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στο εξωτερικό, όπου η προσοχή στρέφεται στην πορεία των διεθνών επιτοκίων.
Από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου, στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ συγκεντρώνονται οι σημαντικότεροι κεντρικοί τραπεζίτες του πλανήτη, με τα φώτα να πέφτουν στον επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.
Οι αναλυτές προσβλέπουν σ’ ένα ξεκάθαρο σήμα για την έναρξη της πολυπόθητης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ στην προσεχή συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όταν και εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί η πρώτη μείωση επιτοκίων από την εποχή της πανδημίας.
Το μέγεθος αυτής της μείωσης (25 ή 50 μονάδες βάσης), μάλιστα, φαίνεται ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι επιθυμούν μια όσο το δυνατόν πιο επιθετική αποκλιμάκωση των επιτοκίων, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο της «ανώμαλης προσγείωσης» της οικονομίας.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι η πορεία των διεθνών αγορών θα συνεχίσει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην Αθήνα, η οποία δυσκολεύεται αισθητά να διαφοροποιηθεί από τις εξελίξεις στο εξωτερικό.
Μικρές απώλειες στην Ευρώπη
Σήμερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελεγχόμενα στο -0,21% και τις 513 μονάδες, με τον γερμανικό DAX και τον ιταλικό FTSE MIB να χάνουν έως 0,3%. Πτώση 0,8% εμφανίζει ο FTSE 100 στο Λονδίνο.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά το μεγαλύτερο ανοδικό σερί των τελευταίων 10 μηνών (8×8 για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο), οι αμερικανικοί δείκτες καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Γεράσιμος Χιόνης
Πηγή naftemporiki.gr