Με το… αριστερό μπήκε στον Αύγουστο το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο -αν και έκλεισε μακριά από τα χαμηλά ημέρας- δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στη θετική κίνηση της Τετάρτης, παρά τη γενναιόδωρη προίκα του Ιουλίου (+5,2%) και του 7μήνου (+14,3%).
Οι ανησυχίες που επικράτησαν στο εξωτερικό, δεν επέτρεψαν την παραμονή των αγοραστών σε θέση οδηγού, με τους επενδυτές να σπεύδουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των χθεσινών κερδών, έχοντας μηδαμινή διάθεση για νέο ρίσκο.
Κι αυτό, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι τα μέχρι στιγμής εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου -κυρίως στον κλάδο των τραπεζών- συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία των εισηγμένων, οι οποίες εμφανίζουν υψηλή ανθεκτικότητα στις εξωγενείς προκλήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου μήνα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση κατά 0,25% και διαμορφώθηκε στις 1.474,44 μονάδες, χάνοντας περίπου τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.478,17 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 16 μονάδες (από 1.463,98 έως 1.479,01 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 99 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, το ενδιαφέρον εστίασε στην Πειραιώς, η οποία «πέταξε» στο +3% και επανήλθε άνω των 4 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η Εθνική Τράπεζα, παρά τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη (κέρδη 670 εκατ. ευρώ), υποχώρησε κατά 1,5% και απώλεσε τα 8 ευρώ. Η ΔΕΗ, ταυτόχρονα, έχασε τουλάχιστον 2%.
«Κράτησε» τις τράπεζες η Πειραιώς
Ο τραπεζικός δείκτης έμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο +0,13% και τις 1.306 μονάδες, καθώς τα κέρδη της Πειραιώς απορρόφησαν τους κραδασμούς σε Εθνική – Alpha, εν μέσω των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου.
Η μετοχή της Πειραιώς, ειδικότερα, ενισχύθηκε στο +3,18% και τα 4,02 ευρώ (τζίρος άνω των 33 εκατ. ευρώ), η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αναδιπλώθηκε στο -1,55% και τα 7,984 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύτηκε στο -0,38% και τα 2,126 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank περιορίστηκε στο -0,70% και το 1,691 ευρώ.
«Κράτησε» την επαφή με τις 1.500 μονάδες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το ανοδικό momentum των προηγούμενων ημερών, χάνοντας την ευκαιρία να σκαρφαλώσει εκ νέου στην περιοχή των 1.480 μονάδων.
Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι παρέμεινε άνω των 1.470 μονάδων, διατηρώντας την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά των 1.502 μονάδων, τα οποία συνιστούν το καλύτερο σημείο από το 2011.
Και μπορεί να διανύουμε τον κατεξοχήν υποτονικό μήνα του έτους, αλλά η ημερήσια ειδησεογραφία συνεχίζει να είναι «πλούσια».
Σήμερα, ενδεικτικά, νωρίς το πρωί είχαμε τα μεγέθη της Optima Bank για το α’ εξάμηνο, τα οποία διαμορφώθηκαν σε επίπεδα – ρεκόρ, ενώ εξαιρετικά αποδείχθηκαν και τα στοιχεία της Εθνικής, η οποία πέτυχε κέρδη 670 εκατ. ευρώ.
Είναι σαφές ότι τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, αυτήν την στιγμή, αποτελούν το βασικό «καύσιμο» της αγοράς, καθώς οι θετικές επιδόσεις ενισχύουν τις προσδοκίες για επίτευξη ή και υπέρβαση των ετήσιων στόχων κερδοφορίας.
Έτσι, λοιπόν, δεν αποκλείεται σταδιακά να δούμε μια νέα προσπάθεια προσέγγισης των 1.500 μονάδων εκ μέρους του Γενικού Δείκτη, ο οποίος απέχει μόλις 2% από τις φετινές κορυφές.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, έχοντας κατά νου ότι βρισκόμαστε στον Αύγουστο, η θερινή ραστώνη είναι αρκετά πιθανό να αρχίσει να επηρεάζει το κλίμα στην αγορά, ρίχνοντας τους ημερήσιους τζίρους.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες εταιρικές εξελίξεις έχουν «παγώσει», στερώντας από το Χρηματιστήριο Αθηνών πολύτιμα «καύσιμα», τα οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να στηρίξουν μια πειστική ανοδική κίνηση.
Σε πρώτη φάση, οι επόμενες αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη τοποθετούνται στις 1.487 μονάδες, ενώ οι 1.438 μονάδες αποτελούν το βασικό «ανάχωμα» σε περίπτωση αναδίπλωσης.
Πτώση στην Ευρώπη, ανοδικά η Wall
Στο εξωτερικό, τώρα, η Federal Reserve άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, βγάζοντας ωστόσο από το «κάδρο» το σενάριο για ένα «μαχαίρι» της τάξης των 50 μονάδων βάσης.
Από την πλευρά της, η Bank of England προέβη στο πρώτο βήμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής έπειτα από τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, μειώνοντας τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης (στο 5,00%).
Κι όλα αυτά, ενόσω οι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί εταιρικοί κολοσσοί συνεχίζουν να δημοσιεύουν τα οικονομικά τους μεγέθη για το α’ εξάμηνο του 2024.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,21% και τις 517 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40, τον γερμανικό DAX και τον ιταλικό FTSE MIB να χάνουν 1%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κερδίζει άνω του 0,6%, με τον τεχνολογικό Nasdaq να αυξάνεται κατά σχεδόν 1%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Γεράσιμος Χιόνης
Πηγή naftemporiki.gr