Συνέχεια στην ανοδική αντίδραση έδωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να κυριαρχούν για δεύτερη διαδοχική ημέρα και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη άνω των 1.450 μονάδων, σε μια πρώτη προσπάθεια ανακοπής της πλαγιο-καθοδικής κίνησης.
Ως καταλύτες της θετικής κίνησης λειτούργησαν αφενός η τραπεζική ευφορία για τη διανομή των μερισμάτων, αφετέρου η ιστορική μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (η πρώτη από το 2019), η οποία ανοίγει τον δρόμο για την ανάληψη περισσότερου ρίσκου.
Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά κατάφερε να «ψαλιδίσει» περίπου στο -3% την απόσταση από τις πρόσφατες κορυφές των 1.502 μονάδων, επιβεβαιώνοντας ότι διαθέτει τη δυναμική να βάλει «φρένο» στη διαδικασία «χώνεψης» των τελευταίων εβδομάδων.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια αύξηση κατά 0,63% και διαμορφώθηκε στις 1.452,85 μονάδες, κερδίζοντας εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.443,74 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 1.452,81 έως 1.463,47 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 94 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Βελτιωμένο το επενδυτικό κλίμα
Σε θετικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική ημέρα κατάφερε να κλείσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να επιστρέφουν στο προσκήνιο και να επιτυγχάνουν τον μίνιμουμ στόχο της άμεσης ανάκτησης των 1.450 μονάδων.
Χθες, ο Γενικός Δείκτης έκανε το πρώτο βήμα αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά των 1.424 μονάδων (χαμηλό 1,5 μήνα), ενώ σήμερα το ανοδικό momentum εδραιώθηκε, με τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Κι αυτό οφείλεται κυρίως στην έγκριση της διανομής των φετινών τραπεζικών μερισμάτων από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές. Κάπως έτσι, η αγορά φαίνεται ότι θέτει μια πρώτη βάση για την ανακοπή της πλαγιο-καθοδικής κίνησης των τελευταίων εβδομάδων.
Μην ξεχνάμε ότι οι ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν μετά τις 20 Μαΐου και αφού ο Γενικός Δείκτης είχε τερματίσει στις 1.502 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Έκτοτε ακολούθησε μια ελεγχόμενη αφομοίωση των κεκτημένων, με την αγορά να «χωνεύει» τα μεγάλα κέρδη της τελευταίας περιόδου και τη συνολική αναδίπλωση του Γενικού Δείκτη να φθάνει έως το -5%.
Ο μέσος όρος των τελευταίων 50 ημερών, ο οποίος συνιστά το πρώτο σημείο στήριξης, τοποθετείται στις 1.436 μονάδες, ενώ ο μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών ακολουθεί στις 1.327 μονάδες. Οι βασικές αντιστάσεις παραμένουν στις 1.500 μονάδες.
Κέρδη μετά την ΕΚΤ
Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές σπεύδουν να χαιρετήσουν την πρώτη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων από το 2019, σε μια ιστορική κίνηση χαλάρωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή από την ΕΚΤ λόγω της έκρηξης του πληθωριστικού κινδύνου..
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ, δεδομένου ότι η Γαλλίδα οικονομολόγος απέφυγε να δεσμευτεί για νέες μειώσεις μέχρι το τέλος του 2024, ρίχνοντας εκ νέου το μπαλάκι στην πορεία των μακροοικονομικών στοιχείων.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,61% και τις 524 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αυξάνεται κατά 0,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει περίπου 150 μονάδες, ενόσω ο S&P 500 παραμένει σε απόσταση βολής από τα ιστορικά υψηλά.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Γεράσιμος Χιόνης
Πηγή naftemporiki.gr