Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου εκτιμά ότι εντός του τρέχοντος έτους ένας οίκος θα εντάξει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στη λίστα παρακολούθησης (watch list), παρά την αρνητική εξέλιξη που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον MSCI. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Χ.Α. λαμβάνει αξιολογήσεις από τρεις οίκους, τον MSCI, τον οίκο FTSE και τον οίκο αξιολόγησης S&P. Ο καθένας θέτει τις δικές του προϋποθέσεις και όρους για ένταξη στις ώριμες αγορές.
Ωστόσο, η μη ένταξη του Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης από τον MSCΙ είναι κομβικής σημασίας, καθώς το 70% των funds ακολουθούν τους δείκτες MSCI, καθιστώντας την αναβάθμιση από τον συγκεκριμένο οίκο κρίσιμο παράγοντα στην αξιολόγηση των κριτηρίων για τη μετάβαση του Χ.Α. σε καθεστώς αναπτυγμένων αγορών. Σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του έτους ο FTSE ή ο S&P θέσουν σε καθεστώς παρακολούθησης (watch list) την Αθήνα θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάσει έως και τους 24 μήνες για να ανακοινωθεί και τυπικά η μετάταξη από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές.
Ο χρησμός της JP Morgan
Πολλές συζητήσεις είχε προκαλέσει έκθεση της JP Morgan, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα θα παραμείνει ή θα ήταν καλύτερο να παραμείνει στις αναδυόμενες αγορές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει μόνο τρεις μετοχές (Εθνική, Eurobank και ΟΠΑΠ), που έχουν την ποιότητα για τον δείκτη MSCI Europe, ενώ σε περίπτωση μετάταξής της θα ήταν η μικρότερη αγορά του MSCI Europe, πίσω από την Πορτογαλία και την Αυστρία.
Σύμφωνα με τους κανόνες του MSCI για την ταξινόμηση της αγοράς, θα πρέπει 5 μετοχές να πληρούν τα κριτήρια κεφαλαίου αγοράς/ρευστότητας που είναι: ανώτατο όριο αγοράς 5,8 δισ. δολ. για την MSCI Europe και ελεύθερη διασπορά 2,9 δισ. δολάρια. Πάντως, η JP Morgan αναφέρεται στο γεγονός ότι όταν η Ελλάδα αναβαθμίστηκε το 2001 το ενδιαφέρον για την αγορά έπεσε κατακόρυφα και διερωτάται εάν κάτι τέτοιο θα συμβεί και στην επόμενη αναβάθμιση. Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το μόνο χρηματιστήριο της Ευρωζώνης που είναι υποβαθμισμένο από το 2013 και βρέθηκε από τις ανεπτυγμένες αγορές στις αναδυόμενες. Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013 το ελληνικό χρηματιστήριο υποβαθμίστηκε από τον σημαντικότερο δείκτη αξιολόγησης παγκοσμίως, τον MSCI. Ανάλογη υποβάθμιση δεν έχει υπάρξει για κανένα άλλο χρηματιστήριο ανεπτυγμένων αγορών.
Η επάνοδος στις ανεπτυγμένες αγορές είναι ένα στοίχημα μεγάλης σημασίας για το ελληνικό χρηματιστήριο, που έχασε, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας, τη θέση του στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών, με αποτέλεσμα έκτοτε να αντλεί κεφάλαια η ελληνική αγορά μόνο από τη μικρή «λίμνη» των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και hedge funds που τοποθετούνται σε αναδυόμενες αγορές, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τη συναλλακτική δραστηριότητα και τις αποτιμήσεις των μετοχών. Στις ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές το υπό διαχείριση ενεργητικό αγγίζει τα 52 τρισ. δολ., έναντι μόλις 6,3 τρισ. δολ. στις αναδυόμενες αγορές. Την ίδια ώρα ερωτηματικό υπάρχει για τα κεφάλαια που θα εισέλθουν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μετά από μία πιθανή μετάταξη στο club των ανεπτυγμένων αγορών.
Σημαντική αξιολόγηση
Σύμφωνα με την Axia Research, η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας IG είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ενεργές ροές, ενώ το στάτους των ανεπτυγμένων αγορών είναι πιο σχετικό για τις ροές των funds που παρακολουθούν δείκτες (indexed funds, κυρίως ETF). Ωστόσο, δεδομένου ότι η πλειονότητα των επενδυτικών κεφαλαίων (62% του συνόλου) εξακολουθεί να μην είναι indexed, αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα των κεφαλαίων μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα μετά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και όχι στο καθεστώς των ανεπτυγμένων αγορών. Επίσης, τα παθητικά κεφάλαια που συνδέονται με το καθεστώς των ανεπτυγμένων αγορών αντιπροσωπεύουν μόνο το 14% των επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων της Ε.Ε., δηλαδή είναι λιγότερο σημαντικά για τη συνολική εικόνα. Ως εκ τούτου, τονίζει η Axia, η επενδυτική βαθμίδα είναι αυτή που θα φέρει τις περισσότερες από τις σταδιακές εισροές στο Χ.Α.
Ανέστης Ντόκας
Πηγή naftemporiki.gr