Καθαρά πτωτική, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τον Γενικό Δείκτη να δίνει σημαντική αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας, βρίσκοντας μία πρώτη στήριξη στην περιοχή των 1450 μονάδων και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας.
Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που θεωρούν την διόρθωση απόλυτα “εισαγόμενη”, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στον Τεχνολογικό κλάδο, έθεσαν υπό αμφισβήτηση τις στρατοσφαιρικές αποτιμήσεις που είχαν δημιουργηθεί στον Nasdaq, με τις πιέσεις να μεταφέρονται σήμερα το πρωί στην Ασία και αργότερα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τα τελευταία να δείχνουν διάθεση σχετικής αντίδρασης από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά.
Όμως αξίζει να επισημανθεί πως εδώ και αρκετό καιρό οι Ευρωπαϊκές Αγορές έδειχναν αδύναμες να ακολουθήσουν τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέγραφαν οι δείκτες στην Wall Street και στην Ιαπωνία και ο Γαλλικός CAC 40, σε πολλές από τις τελευταίες συνεδριάσεις, δείχνει διαθέσεις πτωτικής υπεραπόδοσης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Στο μέτωπο των οικονομικών ανακοινώσεων, οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα σημερινά στοιχεία για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου στις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η Αμερικανική Οικονομία ανέβασε ταχύτητα το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αναπτυσσόμενη με ρυθμό 2,8%, έναντι 1,4% το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη 2%.
Η προσοχή και στις υπόλοιπες των “υπέροχων 7’’, (Apple, Microsoft, Amazon, Meta) οι οποίες ανακοινώνουν αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα.
Ερχόμενοι στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, εικόνα που βελτιώθηκε στην πορεία.
Από εκεί και πέρα, πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα εξαρτηθούν από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, αλλά και από τα αναμενόμενα αποτελέσματα β΄ τριμήνου των εγχώριων Τραπεζών, για τα οποία επικρατεί αισιοδοξία για ένα ακόμα ισχυρό σετ, που θα θέσει τις βάσεις για μία πιθανή ανοδική αναθεώρηση των ετήσιων στόχων κερδοφορίας.
Τα οικονομικά αποτελέσματα του β΄ τριμήνου 2024 της Eurobank θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει τηλεφωνική ενημέρωση των αναλυτών στις 18.30.
Η Εθνική θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2024 την Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2024, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη στις 10.30 της ίδιας ημέρας, για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων.
Η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2024, την Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2024, στις 08.00, ενώ στις 12.00 θα ακολουθήσει ενημέρωση αναλυτών και Θεσμικών επενδυτών, μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.
Λόγω της περιόδου Θερινών διακοπών, οι παρουσιάσεις στους Ξένους επενδυτές και οι αναθεωρήσεις στόχων, έχουν προγραμματιστεί από Σεπτέμβριο.
Από την άλλη και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τις γνωστές παθογένειες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπως η συντονισμένη οπισθοχώρηση των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, στην πρώτη υποτροπή του κλίματος.
Μικτές οι διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,42% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,26% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,454% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1450,32 μονάδες (-1,12%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1463,53 (-0,22%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1463,82 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,20%.
Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, στα 96 εκατ., από τα οποία τα 5,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, CENER, ΙΝΛΟΤ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 96 εκατ., τα 90,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Το Χ.Α. θα ακολουθήσει την τάση των Ξένων Αγορών, που πλέον αναζητούν φρέσκο περιεχόμενο από εταιρικά αποτελέσματα. Μυτιληναίος και Μοτοδυναμική ξεκινούν τις εγχώριες εταιρικές ανακοινώσεις β’ τριμήνου σήμερα, παρέχοντας κάποια κίνητρα για επιλεκτικό ενδιαφέρον”, σύμφωνα με την Beta Sec.
“Σημαντική υποχώρηση είδαν χθες οι βασικοί μετοχικοί δείκτες στις ΗΠΑ, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να χάνει περισσότερο από 3 ποσοστιαίες μονάδες. Τα φώτα πλέον θα πέσουν στις υπόλοιπες των “υπέροχων 7’’, (συγκεκριμένα αναφερόμαστε στις Apple, Microsoft, Amazon, Meta) οι οποίες ανακοινώνουν αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε βαρύτητα θα δοθεί στα μεγέθη του πληθωρισμού προσωπικής κατανάλωσης Core PCE στις ΗΠΑ σήμερα (Β΄ τριμήνου) και αύριο (Ιουνίου). Στο εσωτερικό ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Metlen, με τα EBITDA εξαμήνου να ανέρχονται στα 474 εκατ. ευρώ +8% έναντι της περσινής αντίστοιχης περιόδου. Για το Β΄ τρίμηνο ελαφρώς χαμηλότερα κινήθηκαν τα EBITDA του κλάδου της Ενέργειας κατά 15 εκατ. ευρώ τα οποία αντισταθμίστηκαν από βελτίωση του κλάδου Μεταλλουργίας (+11 εκατ. ευρώ) αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα στη διαχείρισης των συνεργειών των 2 κλάδων λειτουργίας της Εισηγμένης”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.
“Η Wall Street ‘θυμήθηκε’ χθες Τετάρτη τι σημαίνει βαθιά πτωτική συνεδρίαση, επιβεβαιώνοντας τους φόβους περί ‘παραφουσκωμένων’ αποτιμήσεων και προσδοκιών στις μετοχές του Τεχνολογικού κλάδου, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.
Ασφαλώς, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν άγεται και φέρεται από τον εγχώριο Τεχνολογικό κλάδο σε όρους κεφαλαιοποίησης και ειδησεογραφίας, αλλά προφανώς και δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορο στις βίαιες μεταστροφές του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος.
Καθώς η διαδικασία επανάκτησης της εμπιστοσύνης των “κωδικών λιανικής” παραμένει επίπονη, όλοι μπορούν να αντιληφθούν τους κινδύνους που ενέχει η “ρηχότητα” της Αγοράς μας, σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της Παγκόσμιας διάθεσης για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.
Τα νέα που ανακοινώνουν οι Ελληνικές Εισηγμένες παραμένουν σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά, αλλά όσο ο στόχος των 1500 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν επανεπιτυγχάνεται, όλο και περισσότεροι αγοραστικοί θα θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να “πάνε ταμείο” μετά το εντυπωσιακό “bull market” της Λεωφόρου Αθηνών σε υψηλά 13 ετών.
Βέβαια, ας μην ξεχνούμε ότι η αποκοπή μερισμάτων – ρεκόρ έχει τεχνικώς “αφαιρέσει” αρκετές μονάδες από τον ΓΔ. Αυτό συνεπάγεται ότι ο “δείκτης – βιτρίνα” του Χ.Α. θα μπορούσε να έχει ήδη υπερκεράσει εκ νέου το συγκεκριμένο ορόσημο, με ότι αυτό θα σήμαινε για την ψυχολογία των επαγγελματιών και των ιδιωτών επενδυτών, αλλά και για τα διαγραμματικά “σινιάλα” ανοδικής διάσπασης (breakouts).
Στον αντίποδα, η αισιόδοξη σχολή σκέψης επισημαίνει ότι η απουσία ευρείας συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χ.Α. σημαίνει πως αυτό δεν βρίσκεται ακόμη σε φάση “ολικής υπερθέρμανσης” και άρα το Ελληνικό δομικό ράλι δεν μπορεί να θεωρείται “ξοφλημένο”.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι πέραν του μεγάλου “comeback” των συστημικών Τραπεζών και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της Ελληνικής Οικονομίας από τους Ξένους Οίκους αξιολόγησης, για την ώρα απουσιάζει ο σημαντικός εκείνος καταλύτης, που θα μπορέσει να “πάρει πάνω του” την γενικευμένη συνέχιση της ανόδου.
Όπως και να έχει, στην τρέχουσα απαιτητική συγκυρία συνιστάται επενδυτική νουνέχεια.
Διαγραμματικά, ο ΓΔ έχει σημαντικές στηρίξεις στις 1438 και 1400 μονάδες, με τις αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1487 και 1500, αντίστοιχα”, σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη (πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).
Πηγή euro2day.gr