Μία ανάσα από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων έφθασε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να «σαρώνουν» για δεύτερη διαδοχική ημέρα, ρίχνοντας βάλσαμο στις πληγές του πρόσφατου sell off.
Μάλιστα, η ελληνική αγορά, λαμβάνοντας ώθηση από το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, κατάφερε να υπερπηδήσει με άνεση τις 1.375 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών), επαναφέροντας τη μακροπρόθεσμη τάση σε θετικό έδαφος.
Παρά το αθροιστικό +3,9% του τελευταίου διημέρου, πάντως, οι ζημιές από την εξαΰλωση της Δευτέρας εξακολουθούν να θεωρούνται μεγάλες (άνω του -5%), ενόσω οι διεθνείς αβεβαιότητες παραμένουν στο προσκήνιο.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση κατά 1,94% και διαμορφώθηκε στις 1.394,29 μονάδες, κερδίζοντας 26,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.367,78 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 24 μονάδες (από 1.375,82 έως 1.399,33 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 103 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 937.596 ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Motor Oil «ξεπετάχτηκε» στο +4,5%, με τις Πειραιώς και Εθνική να ακολουθούν δυναμικά στο +3%. Άλμα άνω του 5% έκανε και η Aegean, ενώ οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Alpha και Eurobank αναρριχήθηκαν κατά τουλάχιστον 2%.
Πλησίασε τις 1.400 μονάδες
Συνέχεια στην ανοδική αντίδραση έδωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το κλίμα στο εξωτερικό να ευνοεί την παραμονή των αγοραστών στο «τιμόνι» της βραχυπρόθεσμης κίνησης για δεύτερη διαδοχική ημέρα.
Το χθεσινό +1,9% και το σημερινό +2,2% αποτέλεσαν βάλσαμο στις πρόσφατες πληγές της ελληνικής αγοράς, η οποία είδε μέσα σε δύο συνεδριάσεις να χάνει 9 δισ. ευρώ και να πραγματοποιεί βουτιά από τις 1.474 μονάδες στις 1.341 μονάδες.
Σήμερα, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο ολοκλήρωσε την ανάκτηση των 1.375 μονάδων, οι οποίες συμπίπτουν με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, αλλά έφθασε και μία ανάσα από τις 1.400 μονάδες.
Σ’ αυτήν την προσπάθεια η αγορά είχε ως συμμάχους αρκετές εισηγμένες της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι οποίες -μετά την πρόσφατη βουτιά- διαπραγματεύονται σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα, ευνοώντας τις αγοραστικές εντολές.
Βέβαια, ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τι θα ξημερώσει την επόμενη ημέρα και γι’ αυτό τον λόγο παρατηρείται μια στροφή προς τις πιο αμυντικές επενδυτικές επιλογές, δηλαδή σε μετοχές με σταθερά μερίσματα, σταθερή διοίκηση και σταθερή κερδοφορία.
Το βλέμμα σε Μ. Ανατολή και ΗΠΑ
Στο μεταξύ, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να είναι κάτι παραπάνω από τεταμένη, γεγονός το οποίο έχει θέσει τον πλανήτη σε ύψιστο συναγερμό για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αγορές.
Ταυτόχρονα, τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν το σενάριο της «ανώμαλης προσγείωσης», με το ΑΕΠ να οδεύει προς μιας περίοδο ύφεσης -άγνωστης διάρκειας και έντασης.
Γι’ αυτόν τον λόγο, όλοι προσβλέπουν σε μια πιθανή παρέμβαση εκ μέρους της Fed, μέσω της δραστικής μείωσης των επιτοκίων, προκειμένου να υπάρξει άμεση άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.
Στο μέτωπο της Ασίας, τώρα, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίων, εφόσον συνεχιστεί η αστάθεια στις αγορές, κάτι το οποίο έτυχε θερμής αποδοχής από τους επενδυτές.
Κέρδη σε Ευρώπη, Wall
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα διεθνή χρηματιστήρια ανακάμπτουν για δεύτερη διαδοχική ημέρα, με τον Nikkei στο Τόκιο να κλείνει στο +1,1% και να επιστρέφει στις 35.000 μονάδες.
Σε θετικό έδαφος βρίσκονται και οι μετοχές στην Ευρώπη, με τον Stoxx 600 να αυξάνεται στο +1,6% και τις 496 μονάδες, ξεκολλώντας από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.
Τέλος, η Wall Street οδεύει προς ακόμη ένα ράλι, καθώς ο βιομηχανικός Dow Jones άνοιξε πριν λίγο στις +400 μονάδες, ενόσω οι S&P 500 και Nasdaq κερδίζουν πέριξ του +1,5%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Γεράσιμος Χιόνης
Πηγή naftemporiki.gr