Σχεδόν αμετάβλητο έμεινε σήμερα (26/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποφεύγουν την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου και να επιδίδονται σε επιφυλακτικές / περιορισμένου εύρους κινήσεις.
Βέβαια, το σημαντικό είναι ότι ο Γενικός Δείκτης «κράτησε» ξανά τις 1.420 μονάδες, με τα επιλεκτικά στηρίγματα να εξουδετερώνουν τις σποραδικές προσπάθειες κατοχύρωσης.
Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,18% και διαμορφώθηκε στις 1.422,51 μονάδες, χάνοντας μόλις 2,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας (1.425,16 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε επτά μονάδες (από 1.420,50 έως 1.427,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, τα πρόσημα ήταν εν πολλοίς «μοιρασμένα». Από τη μία πλευρά, Alpha Bank και ΟΤΕ υποχώρησαν κατά τουλάχιστον 1%, ενώ από την άλλη πλευρά, Εθνική Τράπεζα και Jumbo ενισχύθηκαν άνω του 1%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Q&R, η οποία έκλεισε σε limit up.
«Κρατά» τα κέρδη του 2024
Μόλις δύο συνεδριάσεις απομένουν για το τέλος του Μαρτίου, με αποτέλεσμα όλα τα βλέμματα να εστιάζουν στο κλείσιμο του α’ τριμήνου. Αυτήν την στιγμή, η μεταβολή μέσα στον μήνα είναι σχεδόν μηδενική, με τον Γενικό Δείκτη να «κρατά» τα κέρδη του 2024 (+10%), διαψεύδοντας τους φόβους για έναν Μάρτη… γδάρτη.
Από την άλλη πλευρά, είναι πρόδηλο ότι η σταθερά ανοδική κίνηση των προηγούμενων μηνών (Νοέμβριος 2023 – Φεβρουάριος 2024) παρουσιάζει σημάδια επιπεδοποίησης. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο από την έως σήμερα πορεία του Γενικού Δείκτη, με τις κινήσεις κατοχύρωσης και αφομοίωσης να θεωρούνται απολύτως φυσιολογικές και αναμενόμενες.
Ενόσω, λοιπόν, το κλίμα στο εξωτερικό παραμένει υποστηρικτικό, η Λεωφόρος Αθηνών καταφέρνει να διατηρεί με σχετική άνεση τον θετικό βηματισμό, συντηρώντας την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά των 1.434 μονάδων και αποφεύγοντας μια διόρθωση κάτω των στηρίξεων των 1.380 μονάδων.
Ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της επιτυχίας πιστώνεται στην εγχώρια ειδησεογραφία, η οποία με εξαίρεση τη μη αναβάθμιση από τον Moody’s και την πολύκροτη έκθεση της JP Morgan για την προοπτική επαναφοράς στις ώριμες αγορές, εξακολουθεί να παράγει θετικές εξελίξεις.
Η κερδοφορία των εισηγμένων είναι πιθανό να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τα επίπεδα ρεκόρ του 2022 (10 δισ. ευρώ), οι χρηματικές διανομές προς τους μετόχους οδεύουν ολοταχώς για τον στόχο των 4 δισ. ευρώ, ενώ τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals προσθέτουν το αναγκαίο… αλατοπίπερο.
Θετικός βηματισμός στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, οι επενδυτές συνεχίζουν τον θετικό βηματισμό, αν και διαφαίνονται ορισμένα σημάδια κόπωσης, ιδίως μετά τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία «στιγματίστηκε» από τις διαδοχικές συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Η Federal Reserve, η οποία αποτελεί τον παγκόσμιο «οδηγό», επιβεβαίωσε την εκτίμηση για τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, σε μια απόφαση – έκπληξη, προχώρησε σε άμεση χαλάρωση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής. Κάπως έτσι, οι μετοχές παγκοσμίως εξακολουθούν να φιγουράρουν στις πρόσφατες «κορυφές».
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,20% και τις 510 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,76%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,14%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,39% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,29%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones κερδίζει τουλάχιστον 100 μονάδες.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Γεράσιμος Χιόνης
Πηγή naftemporiki.gr