Εύλογη κόπωση εμφάνισε σήμερα (21/5) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κάνουν μια… σύντομη στάση, μετά την αναρρίχηση στις 1.500 μονάδες, σπεύδοντας να αφομοιώσουν τα υψηλά 13 ετών.
Οι ρευστοποιήσεις ήταν απολύτως ελεγχόμενες, χωρίς να λάβουν μεγάλες διαστάσεις, με τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη του α’ τριμήνου να προσφέρουν επιλεκτικά στηρίγματα.
Κάπως έτσι, η απόδοση της ελληνικής αγοράς αγγίζει το +16% μέσα στο 2024, με τον Μάιο να διατηρεί το θετικό πρόσημο, δίνοντας συνέχεια στο εντυπωσιακό ράλι που «τρέχει» από τον περασμένο Οκτώβριο (περίπου στο +35%).
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση κατά 0,43% και διαμορφώθηκε στις 1.496,35 μονάδες, χάνοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.502,79 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 11 μονάδες (από 1.492,80 έως 1.503,68 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 138 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν διαδοχικά πακέτα στην Εθνική.
Αφομοίωση των νέων υψηλών 13 ετών
Η σταθεροποίηση στην περιοχή των 1.500 μονάδων αποτελεί το νέο «στοίχημα» για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη χθεσινή αναρρίχηση στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011.
Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος προσφέρει μια απόδοση της τάξης του 16% μέσα στο 2024, καλείται να υπερασπιστεί τα κεκτημένα, τα οποία συνιστούν ένα ιστορικό ορόσημο για την πορεία της εγχώριας αγοράς.
Μην ξεχνάμε ότι η εν εξελίξει ανοδική κίνηση, η οποία ξεκίνησε από τα χαμηλά του Οκτωβρίου (1.111 μονάδες), οδεύει προς τον 7ο διαδοχικό μήνα, έχοντας οδηγήσει σ΄ ένα εντυπωσιακό ράλι άνω του 35%.
Είναι βέβαιο ότι ορισμένοι επενδυτές θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν το momentum και να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κερδών τους, «χωνεύοντας» τα υψηλά 13 ετών και προκαλώντας μια ευρύτερη μεταβλητότητα.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, οι αγοραστές αντιπαραθέτουν τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων, τα οποία εξακολουθούν να παρέχουν επιλεκτικά στηρίγματα, δεδομένων των άκρως ικανοποιητικών ανακοινώσεων για το α’ τρίμηνο του 2024.
Χθες, οικονομικά μεγέθη ανακοίνωσε η ΔΕΗ, ενώ σήμερα το πρωί ήταν η σειρά της Optima Bank. Το απόγευμα περιμένουμε τη Fourlis, ενώ μέσα στην εβδομάδα έχουμε και τις Quest Συμμετοχών (22/5), ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (22/5), Lavipharm (23/5), Ideal Holdings (23/5), Aegean (24/5).
Και μπορεί ορισμένες μετοχές να φιγουράρουν σε πολυετή υψηλά ή ιστορικά ρεκόρ, αλλά υπάρχουν αρκετές ακόμα, οι οποίες έχουν ομολογουμένως μείνει πίσω, διαθέτοντας επαρκή περιθώρια ανόδου. Με ό,τι αυτό σημαίνει για την πορεία του Γενικού Δείκτη.
Μην ξεχνάμε, δε, ότι την Τετάρτη (29/5) αναμένονται και οι επίσημες αποφάσεις για τις αλλαγές στον δείκτη FTSE 25, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου.
Στάση για Stoxx, Wall Street
Στο εξωτερικό, τώρα, το θετικό momentum φαίνεται ότι αρχίζει να ξεθωριάζει, με τα διεθνή χρηματιστήρια να αφομοιώνουν τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, κάνοντας μια σύντομη στάση για «ανάσες».
Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει μικρές απώλειες (-0,36%) στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ σταθεροποιητική είναι η πορεία των βασικών δεικτών στη Wall Street, όπου χθες ο Nasdaq πέτυχε ακόμη ένα ρεκόρ.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Πηγή naftemporiki.gr