Με αρνητικό βηματισμό συνεχίζουν τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, έστω και αν έχουν ανακάμψει από τα πρωινά χαμηλά, καθώς οι περισσότεροι από τους ενεργούς Επενδυτές έχουν επιλέξει την στάση αναμονής και την επιλεκτική μείωση θέσεων, περιμένοντας τα αυριανά μηνύματα από τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και με την πανδημία να μην δείχνει διαθέσεις υποχώρησης.
Η κίνηση των Διεθνών Αγορών, ήλθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες Εγχώριων Παραγόντων της Αγοράς, που σπεύδουν να επισημάνουν ότι “πιθανή διόρθωση των Ξένων, είναι το τελευταίο που έλειπε από το Ελληνικό Χρηματιστήριο”.
Δυστυχώς η Εγχώρια Αγορά που, για πολλοστή φορά, κωλυσιεργούσε όταν Wall Street και Ευρωπαϊκές Αγορές κατέγραφαν ιστορικά, ή πολυετή υψηλά, καλείται τώρα να χάσει αυτά που δεν κέρδισε ποτέ, τουλάχιστον σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.
Άλλωστε το Ελληνικό Χρηματιστήριο, πολλές φορές έχει δείξει ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά “δυσκίνητο” όταν πρόκειται να κινηθεί “βόρεια”, αλλά εξαιρετικά “ευέλικτο” στις κινήσεις προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα σημερινά χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν, περίπου, δεκαπλάσιες των ανοδικών.
Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, η σταθερή διάθεση του Τραπεζικού κλάδου να υπεραποδίδει στην πτωτική κίνηση, η σχετική αύξηση του τζίρου, καθώς ενεργοποιήθηκαν κινήσεις “stop loss”, μόλις ο Δείκτης δοκίμασε τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων και οι σημαντικές βοήθειες που έδωσαν οι τελικές δημοπρασίες, προκειμένου ο Δείκτης να αποκτήσει και μικρή απόσταση ασφαλείας από τις 900 μονάδες.
Από την άλλη, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθεί η ενεργοποίηση “Περιφερειακών Δυνάμεων”, μόλις ο Δείκτης απομακρύνθηκε από τα πρωινά χαμηλά, με αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση της αναλογίας ανοδικών – πτωτικών μετοχών, αλλά και την εμφάνιση κάποιων αξιοπρόσεκτων κερδών, σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Δείχνουν να επιμένουν πλαγιοανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους, στο 0,863%.
Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,31%.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση, ήλθε απλά να επιβεβαιώσει την επίδειξη αδυναμίας των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, με μόνη θετική ένδειξη την αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας.
Παραμένει ερωτηματικό, τι συμπεριφορά θα επιδείξει το Χ.Α., αν συνεχιστεί το επιφυλακτικό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, με το πλέον αισιόδοξο σενάριο να θέλει την συνέχιση του ενδιαφέροντος, για μεμονωμένους τίτλους, ανεξάρτητα κεφαλαιοποιήσεων.
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και παρά την αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, η τελική εικόνα δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την σχεδόν πλήρη επικράτηση των “sellers” (Alpha BankΑΛΦΑ -0,57% -0,57%, Εθνική -3,32%, Eurobank 0% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, Πειραιώς -1,53%).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 550,76 μονάδες (-2,94%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε ανακάμψει στις 558,48 (-1,58%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 561,19 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,10%.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ θέλει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 573 μονάδων, προκειμένου να ελπίζει σε κίνηση προς τις 585 (εκθετικός ΚΜΟ 100 εβδομάδων), 600, 639 και 688 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 559, 547, 541, 526 (ημερήσιο “stop long”) και 521 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Ασφαλώς και δεν δημιουργεί “τσουνάμι ενθουσιασμού” η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι ΕΕΕ (+1,29%), ΒΙΟ (+0,76%), ΕΛΠΕ (+0,68%), ΟΠΑΠ (+1,71%) και ΟΤΕ (+0,16%).
Συνεχίζεται το ράλι στην τιμή των δικαιωμάτων ρύπων CO2 διεθνώς, εκτοξεύοντας στα ύψη τις τιμές Ενέργειας από τις Εταιρείες. Η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων CO2, στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας εκπομπών αέριων ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του μεγαλύτερου στον Κόσμο, σκαρφάλωσαν στα 62 €/τόνο, μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό. Στο πρώτο εξάμηνο, η μέση τιμή των δικαιωμάτων διαμορφώθηκε στα 43,9 ευρώ ανά τόνο CO2, αυξημένη κατά σχεδόν 100% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.
Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ (-1,90%) συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και επιστρέφοντας σε κλεισίματα χαμηλότερα των 10,00 ευρώ, ενισχύοντας έτι περαιτέρω την ισχυρή αντίσταση στα 10,24 ευρώ. Το σημερινό κλείσιμο χαμηλότερα των 9,84 ευρώ, έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 10,26 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 9,72 (gap) και 8,86 – 8,75 ευρώ. Σε περίπτωση θετικής έκπληξης και κλεισίματος υψηλότερα των 10,26, ανοίγει ο δρόμος για κίνηση προς τα 11,00 ευρώ.
Το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 31/8 για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-1,13%), που σημαίνει ότι μέσα στον τρέχοντα μήνα, δεν έχει “δει” θετική ημερήσια μεταβολή (5 πτωτικές και 1 αμετάβλητη συνεδρίαση). Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 5,21 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), δεν αποκλείεται να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στα 5,00 ευρώ.
Επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 9,86 ευρώ (κλείσιμο 1/9), ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,72%), ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Αν η υποχώρηση επεκταθεί χαμηλότερα των 9,51 ευρώ, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 9,21 (ημερήσιο “stop long”) και 9,00 ευρώ. Ανυπέρβλητο εμπόδιο δείχνει η ζώνη αντίστασης στα 10,95 – 11,25 ευρώ.
Απέφυγε τις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο “μπαλαντέρ” της Αγοράς, δηλαδή η μετοχή της ΕΕΕ (+1,29%), κάνοντας την έκπληξη στις τελικές δημοπρασίες και ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές και στο υψηλό ημέρας. Απαιτείται ανακατάληψη των 30,95 ευρώ, προκειμένου ο τίτλος να ελπίζει σε κίνηση προς τα 31,48 (ημερήσιο “stop short”) και 32,90 ευρώ. Οι στηρίξεις στα 29,88 και 28,58 ευρώ.
Πηγή: Euro2day.gr