Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

CIA: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ένας λογικός άνθρωπος-Να το λάβουν υπόψη οι ΗΠΑ

Μετά από τις βίαιες εκτελέσεις των ίδιων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του καθεστώτος στην Βόρεια Κορέα, τις πομπώδεις απειλές πυρηνικής καταστροφής, αλλά και την συνέχιση της διεξαγωγής δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων και πυρηνικών δοκιμών, είναι εύκολο να συμφωνήσει κάποιος με το συμπέρασμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ?ένας τρελός,? που βρίσκεται ?σε μία αποστολή αυτοκτονίας,? σχολιάζει το CNN.

Ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη της CIA δηλώνουν ότι οι ενέργειες του Κιμ δεν είναι αυτές που χαρακτηρίζουν έναν μανιακό. Αντιθέτως, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζεται ως ?παίκτης λογικής? οι ενέργειες του οποίου έχουν ως κίνητρο την υλοποίηση ξεκάθαρων και μακροπρόθεσμων στόχων, γύρω από την εξασφάλιση επιβίωσης της κυβέρνησής του.

«Υπάρχει ξεκάθαρη σκοπιμότητα στην συμπεριφορά του Κιμ Γιονγκ Ουν,»σύμφωνα με τον Γιονγκ Σακ Λι υποδιευθυντή του ειδικού κέντρου για την Κορέα στην CIA που συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η CIA στο πανεπιστήμιο George Washington University για την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. ?Ξυπνώντας ένα πρωί και αποφασίζοντας να πλήξει πυρηνικά? το Λος Άντζελες είναι κάτι που δεν θεωρείται πιθανό ότι θα πράξει ο Κιμ Γιονγκ Ουν. ?Επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία για πολλά χρόνια και να πεθάνει ειρηνικά στο κρεβάτι του,? εκτίμησε ο ίδιος.

Για τα στελέχη της CIA, αλλά και για τους διπλωμάτες, αλλά και τα μέλη του Κογκρέσου στις ΗΠΑ που έχουν επιφορτιστεί με την αξιολόγηση πληροφοριών προκειμένου να προστατέψουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από την απειλή κατά της ασφάλειας τους που αντιπροσωπεύει η Βόρεια Κορέα, η κατανόηση των κινήτρων της προκλητικής συμπεριφοράς του Κιμ είναι καθοριστική για την αποφυγή μιας καταστροφικής πολεμικής σύγκρουσης.

Οι αμερικανικές προσπάθειες για την κλιμάκωση της άσκησης διπλωματικής πίεσης στην Βόρεια Κορέα κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα αγνοήθηκαν από το καθεστώς του Κιμ που συνεχίζει με στόχο την υλοποίηση των πυρηνικών φιλοδοξιών του.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, αλλά και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να βρει ένα πλαίσιο ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης, καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη για την συμμετοχή της σ? ένα ουσιαστικό πλαίσιο διαπραγματεύσεων.

Τα αμφιλεγόμενα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση Τραμπ εξακολουθούν να εγείρουν ερωτηματικά αναφορικά με την προσέγγιση που ακολουθεί η Ουάσινγκτον έναντι της Πιονγιάνγκ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων