Ο χαμηλότερος πληθωρισμός και οι υψηλότερες πιθανότητες για το Trump 2.0 προκάλεσαν ένα rotation σε τίτλους που είχαν μείνει πίσω, με τις αγορές να καταγράφουν καλές επιδόσεις σε αυτούς τους επτά μήνες του έτους, παρά την πρόσφατη διόρθωση, επισημαίνει η Citi. Ωστόσο, μια πιθανή επιβράδυνση των ΗΠΑ, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι υποβαθμίσεις στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) θα μπορούσαν να αλλάξουν τη θετική δυναμική.
Η Citi πρόσφατα υποβάθμισε τις ευρωπαϊκές μετοχές σε ουδέτερη στάση, αμέσως μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία και εμμένει σε αυτή τη θέση. Οι λόγοι είναι οι εξής τρεις, όπως επισημαίνει: (1) οι πολιτικοί κίνδυνοι, (2) το γεγονός ότι περιορίζονται οι μετοχές-ηγέτες που μπορεί να τραβήξουν υψηλότερα την αγορά και (3) υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες για συνεχή μείωση των τοποθετήσεων των επενδυτών στην περιοχή.
Πλέον, όπως εκτιμά, οι πολιτικοί κίνδυνοι (ειδικά από τη Γαλλία) έχουν αποτιμηθεί σε γενικές γραμμές και η θέση των επενδυτών στην περιοχή έχει “γυρίσει” σε ουδέτερη. Ωστόσο η εστίαση της Citi τώρα στρέφεται στην επιδείνωση της δυναμικής των κερδών ανά μετοχή – EPS, στις ισχυρές υποβαθμίσεις και στους πιθανούς αντίθετους ανέμους από τους δασμούς Τραμπ.
Σε ότι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή, οι εκτιμήσεις της Citi υποδηλώνουν ότι θα κινηθούν στο +11% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2024, ενώ το 2025 θα κινηθούν στο +9% έναντι 13% που εκτιμά η συναίνεση. Η Ευρώπη, όπως εκτιμά, είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο υποβαθμίσεων των εκτιμήσεων για την κερδοφορία.
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ στο Λευκό Οίκο
Τι σημαίνει το Trump 2.0 για τις μετοχές; Κατά την αμερικάνικη τράπεζα, η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο σημαίνει αυτόματα και overweight στάση για τις αμερικάνικες μετοχές. Όπως εξηγεί, στις ΗΠΑ, το trade της μείωσης του πληθωρισμού” θα μπορούσε να υποστηρίξει την ευρύτερη ανοδική πορεία της αγοράς. Το overweight στις τράπεζες των ΗΠΑ είναι το αγαπημένο Trump trade κατά τη Citi.
Ωστόσο, όπως τονίζει, η υπεραπόδοση της αγοράς μετοχών στις υπόλοιπες περιοχές και εκτός ΗΠΑ φαίνεται πιο περίπλοκη υπό το Trump 2.0. Στην πρώτη θητεία του Τραμπ, οι αμερικανικές μετοχές υπεραπέδωσαν των διεθνών μετοχών σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας εμπορικής πολιτικής. Η Ευρώπη και οι Αναδυόμενες Αγορές ήταν οι μεγάλοι χαμένοι. Και ένας βασικός λόγος για αυτή την υποαπόδοσή τους ήταν η ισχύς του δολαρίου.
Η Citi επισημαίνει πως ο προστατευτισμός εγκυμονεί οικονομικούς κινδύνους, αλλά η άμεση έκθεση στο χρηματιστήριο είναι επίσης καίριας σημασίας. Όταν συνδυάζονται και οι δύο παράγοντες, η Ταϊβάν, η Κορέα και η Ευρώπη είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις εμπορικές εντάσεις. Αγορές όπως η Ινδία και η Αυστραλία είναι δυνητικά λιγότερο εκτεθειμένες. Εντός των κλάδων, η Υγειονομική Περίθαλψη, τα Καταναλωτικά Αγαθά και η Βιομηχανία φαίνονται πιο εκτεθειμένοι.
“Τελικά, ο Τραμπ κινδυνεύει να μας κρατήσει overweight στις ΗΠΑ σε παγκόσμιο πλαίσιο και να γίνουμε πιο επιφυλακτικοί στις Αναδυόμενες Αγορές”, τονίζει η Citi διατηρώντας ακόμα ουδέτερη στάση στην Ευρώπη για το επόμενο διάστημα.
Στη συνέχεια ωστόσο, και πέραν του 2024, εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές μετοχές θα έχουν καλύτερη πορεία και έως τα μέσα του 2025 εκτιμά πως η Ευρώπη μαζί με την Ιαπωνία έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου.
Πέραν του θέματος των εκλογών των ΗΠΑ, η Citi είναι overweight στις τράπεζες, τα μη βασικά καταναλωτικά αγαθά και το real estate των ΗΠΑ. Στην Ιαπωνία προτιμά την τεχνολογία, τις τράπεζες, τη βιομηχανία και το real estate επίσης, ενώ στην Ευρώπη διατηρεί το overweight σε τεχνολογία, υγειονομική περίθαλψη και τράπεζες, αλλά υποβαθμίζει σε neutral από overweight στη βιομηχανία και τις πρώτες ύλες από neutral σε underweight.
Σε διεθνές επίπεδο προτιμά τον παγκόσμιο κλάδο των μη βασικών καταναλωτικών αγαθών και αναβαθμίζει τις υπηρεσίες επικοινωνίας σε overweight λόγω της πιο αμυντικής φύσης, της ισχυρής αύξησης του EPS και της καλής δυναμικής κερδών. Η πρόσφατη υποαπόδοση σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί ένα πιο ελκυστικό σημείο εισόδου, τονίζει η Citi.
Οι τράπεζες παραμένουν το “στοίχημα” αξίας που προτιμά, ενώ υποβαθμίζει τη βιομηχανία σε neutral λόγω ισχυρών υποβαθμίσεων κερδών και σχετικά μη ελκυστικής ανάπτυξης. Τα βασικά καταναλωτικά αγαθά αναβαθμίζονται σε neutral λόγω του αμυντικού τους χαρακτήρα, ενώ οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τα βασικά υλικά παραμένουν σε underweight στάση.
Πηγή capital.gr