Ο χρυσός ξεπέρασε το όριο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά αυτή την εβδομάδα και οι οικονομολόγοι της Citi εξηγούν πού αποδίδουν την άνοδο του πολύτιμου μετάλλου και τι μπορεί αυτό να μας πει για τη συνέχεια.
Η τιμή σποτ του χρυσού που βρίσκεται στα 2.034 δολ., έχει αυξηθεί πάνω από 4% αυτή την εβδομάδα και κινείται ανοδικά εδώ και 9 συνεχόμενες εβδομάδες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 2006.
Κι ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να σπάσει και το όριο των 3.000 δολαρίων, η Citi εκτιμά ότι μπορεί να φτάσει στα 2.100 δολάρια εντός του τρέχοντος τριμήνου και στα 2.300 σε διάστημα 6 έως 12 μηνών.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι το ράλι του χρυσού δεν είναι προάγγελος εκτόξευσης του πληθωρισμού, όπως υποψιάζονται κάποιοι, παρά τη στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες και την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης του ιδιωτικού τομέα.
«Η νομισματική θεωρία του πληθωρισμού έχει αντικατασταθεί από τις από τις μικρο – θεωρίες της αγοράς εργασίας και προϊόντων και η αποτίμηση των αγορών για τον κίνδυνο του πληθωρισμού είναι χαμηλή. Αρα η άνοδος του χρυσού δεν προμηνύει πληθωρισμό», αναφέρει η Citi.
Το ράλι του χρυσού δεν αποτελεί ούτε ένδειξη ότι το δολάριο μπορεί να χάσει το στέμμα του ως το πρώτο αποθεματικό asset διεθνώς.
Οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι ενώ ορισμένοι βλέπουν στην άνοδο του χρυσού την υποτίμηση του δολαρίου, «κανένα άλλο νόμισμα ή χώρα δεν είναι έτοιμη ή πρόθυμη να αναλάβει το ρόλο του δολαρίου».
Στην πραγματικότητα, η «μαζική πρόβλεψη» των ΗΠΑ για την ανταλλαγή νομισμάτων σε δολάρια με άλλες χώρες – «γραμμές ανταλλαγής» – ενισχύει τη θέση του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
«Ακόμα κι αν το δολάριο αξίζει τώρα λιγότερο σε χρυσό, το ίδιο ισχύει και για όλα τα άλλα νομίσματα», αναφέρουν, άρα το προβάδισμα που έχει το δολάριο παραμένει.
Οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι το ράλι του χρυσού είχε ως αιτία τη νομισματική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τις αρνητικές πραγματικές αποδόσεις. Αυτό συμβαίνει όταν η απόδοση που παίρνουν οι επενδυτές από ομόλογα είναι ίση ή χαμηλότερη από τον ρυθμό πληθωρισμού.
Ο Guy Foster, επικεφαλής έρευνας στο Brewin Dolphin, συμφωνεί ότι αυτό που οδήγησε στο ράλι ήταν οι αρνητικές πραγματικές αποδόσεις. Αυτό δείχνει την «προσδοκία της αγοράς για το πού θα είναι ο πληθωρισμός σε σχέση με το πού θα είναι τα επιτόκια», ανέφερε στο CNBC, για να προσθέσει ότι η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούν να αυξήσουν τα επιτόκια, λόγω της υψηλής ανεργίας, ακόμα κι αν αρχίσει να ανεβαίνει ο πληθωρισμός.
Αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κοντά στο 3% και σε αυτή την περίπτωση ο χρυσός αναμένεται να έχει εξαιρετικά καλές επιδόσεις.