Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

CNBC – Τραμπ vs Μπάιντεν: 30 κορυφαίοι επενδυτές προβλέπουν τον νικητή

To CNBC απευθύνθηκε σε 30 στρατηγικούς επενδυτές και τους ρώτησε τι προβλέπουν για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Οι απαντήσεις τους αν μη τι άλλο επιβεβαιώνουν όλους όσοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη παρά τις δημοσκοπήσεις.

Οι επενδυτές των ασιατικών χρηματαγορών δεν συμφωνούν σε ό,τι αφορά τον νικητή αλλά έχουν μια σχετικά ενιαία θέση για το πως σκοπεύουν να τοποθετηθούν στις αγορές. Και οι 30 ερωτηθέντες εδρεύουν στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Το CNBC ρώτησε εάν έχουν αλλάξει τις εκτιμήσεις τους εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό. (Από τους 30 ερωτηθέντες, τρεις τροποποίησαν τις προβλέψεις τους για το αποτέλεσμα των εκλογών.)

Ποιος κερδίζει στις κάλπες

Οι επενδυτές είναι διχασμένοι. Δώδεκα από τους ερωτηθέντες «δίνουν» τη νίκη στον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, 11 «βλέπουν» ένα αφίρροπο αποτέλεσμα και 7 «δίνουν» νίκη στον Τραμπ. Στην πλειονότητά τους οι επενδυτές που ερωτήθηκαν από το CNBC συγκεντρώνουν μετρητά και αναζητούν σχετικά ασφαλή καταφύγια όπως χρυσό πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Δεκαεννέα από τους 30 στρατηγικούς επενδυτές ανέφεραν ότι ποντάρουν στο δολάριο ΗΠΑ και του γιεν Ιαπωνίας. Δέκα από τους 30 δήλωσαν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο ακριβές μετοχές όπως αυτές της τεχνολογίας ή μετοχές σε λιγότερο δημοφιλείς τομείς: ταξίδια και τουρισμό.

Στην ερώτηση τι βρίσκουν πιο ελκυστικό, τις μετοχές τεχνολογίας στις ΗΠΑ ή των κινεζικών εταιρειών 18 στους 30 αναφέρουν τις κινεζικές εταιρείες ως την πρώτη επιλογή τους.«Η ασιατική τεχνολογία είναι φθηνότερη από αυτή των ΗΠΑ, λιγότερος κίνδυνος στις διαπραγματεύσεις», λέει ένας από τους επενδυτές.

Ένας άλλος στρατηγικός είπε ότι «μια νίκη του Μπάιντεν θα μπορούσε να θέσει την τεχνολογία των ΗΠΑ σε μεγαλύτερη ρύθμιση». Οι αγορές IPO στο Χονγκ Κονγκ, την ηπειρωτική Κίνα και τη Νότια Κορέα έχουν προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών το 2020 και «αυτό το ενδιαφέρον θα αυξηθεί», δήλωσε ένας άλλος επενδυτής. Η προγραμματισμένη αρχική δημόσια προσφορά της κινεζικής εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Ant Group «θα ωθήσει ανοδικά την τεχνολογία» στην Ασία, δήλωσε άλλος στρατηγικός επενδυτής. Η θυγατρική εταιρεία Alibaba Ant Group, η οποία ελέγχεται ακόμη από τον ιδρυτή της Alibaba Τζακ Μα, διαχειρίζεται την εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή πληρωμών για κινητά Alipay στην Κίνα.

Προοπτικές για τις αγορές της Ασίας

Δεκαέξι από 30 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ποντάρουν στις ασιατικές αγορές, παρά την βραχυπρόθεσμη αστάθεια. Οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Ασία θα κινηθεί ανοδικά μετά τις αμερικανικές εκλογές και της εξασθένησης της πανδημίας. «Είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές του 2021 και αναμένουμε ότι οι ασιατικές αγορές θα ανακάμψουν τελικά», δήλωσε ένας στρατηγικός αναλυτής και πρόθεσε: «Οι ασιατικές μετοχές πιθανότατα θα ξεπεράσουν τις αμερικανικές μετοχές στο εγγύς μέλλον», ειδικά αν ο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές

Μπάιντεν vs Τραμπ: Ποιες χώρες επωφελούνται;

Οι στρατηγικοί επενδυτές δήλωσαν ότι η νίκη του Μπάιντεν θα ήταν πιο θετική για την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ενώ η νίκη του Τραμπ θα ήταν επωφελής για την Ινδία, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και επίσης την Ταϊβάν.Ο Μπάιντεν ως πρόεδρος αναμένεται να ακολουθήσει μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση απέναντι στην Κίνα, ενώ η επανεκλογή του Τραμπ θα ενισχύσει τη θέση της Ινδίας προκειμένου να αντισταθμίσει την κυριαρχία της Κίνας. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές δήλωσαν ότι μια δεύτερη θητεία του Τραμπ θα μπορούσε να φέρει μεγαλύτερη ένταση γύρω από το Χονγκ Κονγκ, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πανδημία Covid-19.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων