Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021

CNN: Μπορεί ένας σοσιαλιστής να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ;

Με τον Μπέρνι Σάντερς να θερίζει και να έρχεται με μεγάλο ρεύμα για να χτυπήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, αρχίζει να ισχύει ένας νέος φόβος αν μπορεί ένας σοσιαλιστής υποψήφιος να βρεθεί στη θέση του προέδρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο γερουσιαστής του Βερμόντ σαρώνει στις κάλπες για τα primaries, ενώ οι ελιτ της Ουάσινγκτον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις απόψεις του για τα οικονομικά που μπορούν να τρομάξουν πολλούς συντηρητικούς.

Σε περίπτωση που ο Σάντερς καταφέρει να κερδίσει το χρίσμα η καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ θα αφιερωθεί στο να αναδείξει τη σοσιαλιστική του ιδεολογία, αλλά και να αναφέρει πως είναι αντίθετος στην αμερικανική νοοτροπία.

Σε αντίθεση με την Δυτική Ευρώπη, ο σοσιαλισμός δεν κατάφερε ποτέ να θέσει γερά θεμέλια στην αμερικανική πολιτική, καθώς λόγω του αέναου αγώνα ενάντια στον κομμουνισμό έχει δημιουργηθεί ταμπού σε ότι αφορά την αριστερή ιδεολογία.

Αν και ο Σάντερς δεν αποδεικνύει πως μπορεί να χτίσει τον ευρύ συνασπισμό που απαιτείται για να κερδίσει τον Τραμπ, σε περίπτωση που καταφέρει να κερδίσει το χρίσμα, ο 78χρονος προοδευτικός πολιτικός θα τεστάρει από πρώτο χέρι αν η λέξη σοσιαλιστής είναι ακόμη ραδιενεργή σε ότι αφορά τη αμερικανική πολιτική.

Υπάρχει και ένα ενδεχόμενο να μην είναι, ιδιαίτερα αν υπολογίσει κανείς ότι πρέπει να είναι άνω των 50 ετών για να διατηρεί αναμνήσεις από τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς για τους νεότερους το στίγμα του σοσιαλισμού είναι σε ένα μεγάλο βαθμό άνευ σημασίας, οι οποίοι θέλουν δωρεάν κολέγιο και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη.

CNN: ‘You’re a lying, dog-faced pony-soldier.’ – Stephen Collinson and Caitlin Hu
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων