Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

CNN: Το στοίχημα των φετινών προεδρικών εκλογών

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πριν τις προεδρικές εκλογές επικρατεί το κλίμα πως οι φετινές εκλογές είναι οι σημαντικότερες για την χώρα. Φέτος όμως, αυτό μπορεί και να ισχύει αν αναλογιστεί κανείς ότι αποφασίζετε το μέλλον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε ότι αφορά θέματα όπως τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και τα όπλα.

Αν τελικά ανανεωθεί η θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει δύο ηλικιωμένους ανώτατους δικαστές, ενώ ήδη σε αυτή τη θητεία έχει τοποθετήσει δύο ανώτατους δικαστές.

Κάτι τέτοιο σημαίνει πως o πρόεδρος θα αφήσει μακρόχρονη κληρονομιά στα υψηλότερα των αξιωμάτων στο δικαστικό κλάδο των ΗΠΑ.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα σημάνει μία μεγάλη νίκη της δεξιάς, καθώς με μία πλειοψηφία 7-2 θα μπορούσαν να αφαιρεθούν τα δικαιώματα αποβολής, να ανοίξει παραπάνω ο νόμος για τα όπλα, καθώς και να μετατραπούν πολλές ακόμα νομοθεσίες.

Για πολλά χρόνια οι νομικές και κοινωνικές συντηρητικές ομάδες δούλευαν διαρκώς για να διαμορφώσουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία καθ’ ομοίωση. Με βάση τα στοιχήματα, θα περίμενε κανείς οι Δημοκρατικοί να εμμένουν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αλλά αποδίδουν πολύ περισσότερη προσοχή στην υγειονομική περίθαλψη, την ανισότητα εισοδήματος και την κλιματική αλλαγή.

Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο θα διαμορφώσει αυτά τα ζητήματα επίσης – ένας ακόμη λόγος για τους Δημοκρατικούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο να βυθιστούν στο συντηρητικό playbook.

‘We have many in the pipeline’-Stephen Collinson and Caitlin Hu CNN
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων