Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

CNN: Το αντίκτυπο της πανδημίας στην τουριστική οικονομία της Σαντορίνης

Υπάρχει λόγος που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τη Σαντορίνη νωρίτερα αυτό το μήνα όταν ήθελε να ανακοινώσει το restart στον τουρισμό.

Αυτός δεν είναι άλλος από το παγκοσμίως διάσημο ηλιοβασίλεμα του νησιού που
είναι μια από τις πιο ρομαντικές και όμορφες ευκαιρίες φωτογραφιών στον πλανήτη.

Το ηλιοβασίλεμα, αλλά και οι μοναδικές παραλίες του νησιού είναι τα χαρακτηριστικά που βοηθούν το νησί της Σαντορίνης, να γίνει το νησί με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ελλάδα, καθώς δέχεται έως και δύο εκατομμύρια τουρίστες ετησίως – πολλοί φτάνουν με τα γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια που κανονικά φαίνονται σταθμευμένα στη μέση του φυσικού κόλπου παρακάτω.

Το νησί θα καλωσορίσει τους διεθνείς επισκέπτες μέσω αεροπλάνου για άλλη μια φορά από την 1η Ιουλίου, αλλά οι προειδοποιήσεις σχετικά με τον κοραναϊό σημαίνουν ότι ο αριθμός τους θα είναι πολύ λιγότερος από πριν και τα κρουαζιερόπλοια δεν θα επιστρέψουν σύντομα.

Και ενώ αυτό σημαίνει έναν σκληρό χρόνο μπροστά για ορισμένες επιχειρήσεις, άλλοι στο νησί απολαμβάνουν την προοπτική μιας νέας εποχής, μιας στην οποία η ομορφιά της Σαντορίνης μπορεί να ανθίσει χωρίς να μετατραπεί σε μια «μηχανή χρήματος».

Το αντίκτυπος του lockdown ήταν ήδη δραματικό για έναν προορισμό που βασίζεται στον τουρισμό για το 90% των εσόδων του. Στην περίπτωση της Σαντορίνης, το lockdown έφερε διπλό πλήγμα καθώς το νησί είχε αρχίσει πρόσφατα να ανοίγει τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια του όλο το χρόνο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της αναγκαστικής απομόνωσης, μόνο οι κάτοικοι της Σαντορίνης επιτρέπονταν στο νησί.

Οι επισκέπτες από την ηπειρωτική χώρα έπρεπε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και δεν επέτρεπαν νέους τουρίστες. Ωστόσο, το δραστικό lockdown λειτούργησε. Στη Σαντορίνη δεν διαγνώστηκε κανένα κρούσμα της δυνητικά θανατηφόρου νόσου.

Προχώρησαν κάποια έργα

Πέρα όμως από τις βλάβες που προκάλεσε η απουσία των επισκεπτών, βοήθησε να προχωρήσουν κάποια έργα όπως το Αεροδρομιο και ο νέος δρόμος που συνδέει την Οια με το αεροδρόμιο, ενώ ολοκληρώθηκε και μέρος του λιμανιού.

Το lockdown επηρέασε την παραγωγή κρασιού

Πέρα από την τουριστική οπτική της Σαντορίνης, πυλώνα της τοπικης οικονομίας αποτελούν τα κρασιά που είναι βασισμένα στο Ασύρτικο και εξάγονται σε όλο τον κόσμο, ενώ τα περισσότερα από τα 18 οινοποιεία που διαθέτει το νησί είναι ανοιχτά σε επισκέψεις

Η πανδημία λοιπόν επηρέασε και αυτό το τομέα καθώς ήδη το κρασί έπρεπε να βρίσκεται στα εστιατόρια και τα σουπερμάρκετ, όμως η απαγόρευση κυκλοφορίας διέκοψε την παράδοση των μπουκαλιών αλλά και κομμάτι της παραγωγής.

Η Ελλάδα δεν είναι ξένη στις χρηματοπιστωτικές κρίσεις, αλλά στη δεκαετία του 1950 και του ’60, και μόλις το 2008, ήταν πάντα σε θέση να αναδείξει τον μαζικό τουρισμό ως μέσο αναβίωσης της οικονομίας.

Η ειρωνεία της τρέχουσας κατάστασης είναι ότι ο τουρισμός, που ήταν η λύση, είναι τώρα το πρόβλημα.

Στην ομιλία του στη Σαντορίνη, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης είπε ότι θέλει η Ελλάδα να είναι ασφαλής, αλλά επίσης γνωρίζει με το 20% των Ελλήνων πολιτών που εργάζονται στον τουρισμό και τη βιομηχανία να συνεισφέρει έως και το 30% της οικονομίας, χρειάζεται νησιά όπως η Σαντορίνη για να έχει ένα μακρύ και επικερδές καλοκαίρι και ακόμη και μια ευημερούσα πτώση.

CNN: What happened on Santorini when the tourism ‘machine’ stopped

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων