Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022

CNN: Ο Τραμπ πρέπει να συνειδητοποιήσει την ήττα προκειμένου να αρχίσει η μεταβατική περίοδος

Η νίκη του εκλεγμένου πλέον Προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει προκαλέσει παγκόσμιο αντίκτυπο με τους συμμάχους των ΗΠΑ να στέλνουν ο ένας μετά τον άλλον συγχαρητήρια μηνύματα στον Μπάιντεν και οι αντίπαλοι των ΗΠΑ πιθανότατα να υπολογίζουν τα επόμενα βήματά τους.

Στις ΗΠΑ όμως, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να προσπαθεί να καταφέρει να καταστρέψει τη δημοκρατία. Οι συνεχιζόμενοι ισχυρισμοί του για απάτη και χείμαρρο φαινομενικά αβάσιμων δικαστικών διαφορών δεν είναι απροσδόκητοι βάσει του ιστορικού του τα τελευταία χρόνια.

Όμως, ενώ στο τέλος του (ελπίζουμε) του τελικού μας ταραχών, είναι κρίσιμο η ομάδα του να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που αφορούν όταν πρόκειται για τη μετάβαση.

Η διαδικασία μετάβασης είναι το κλειδί για την εθνική μας ασφάλεια. Αναγνωρίζοντας ότι, “Οποιαδήποτε διαταραχή που προκαλείται από τη μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα επιζήμια για την ασφάλεια και την ευημερία των Ηνωμένων Πολιτειών και του λαού της”, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε τον Προεδρικό Μεταβατικό Νόμο το 1963.

Ο νόμος, μαζί με μεταγενέστερη νομοθεσία, περιγράφει μια διαδικασία για την προώθηση της ομαλής μεταβίβασης εξουσίας. Απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα – συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενημερώσεων για τα μέλη της ομάδας του εκλεγμένου Προέδρου, της εξασφάλισης ασφάλειας και του ελέγχου των πολιτικών υποψηφίων για τα αξιώματα – ώστε να μην διαταραχθεί το κρίσιμο έργο της διοίκησης του έθνους όταν ο Μπάιντεν αναλαμβάνει το Προεδρία στις 20 Ιανουαρίου. Υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις τόσο για την περίοδο πριν όσο και μετά την εκλογή.

Ωστόσο, με τον Τραμπ να αρνείται να παραδεχθεί, εξακολουθεί να μην είναι σαφές εάν η ομάδα μετάβασης του Τραμπ θα πληροί τις προϋποθέσεις μετάβασης που θα τεθούν σε εφαρμογή όταν υπάρξει εκλεγμένος Πρόεδρος, όπως ο Διαχειριστής της Γενικής Υπηρεσίας Υπηρεσιών που «επιβεβαιώνει» τον νικητή – αυτό απαιτείται για να ξεκλειδώσει περισσότερη χρηματοδότηση, πρόσβαση σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες και άλλα.

Αντ ‘αυτού, το Σάββατο, η GSA εξέδωσε δήλωση που επιβεβαιώνει ότι ο Διαχειριστής δεν έχει ακόμη εξακριβώσει τον νικητή, ακόμη και αυτό έγινε ιστορικά λίγο μετά την κήρυξη του νικητή.

Ακόμα κι αν η διαδικασία μετάβασης είναι ομαλή, ως Πρόεδρος, ο Μπάιντεν θα έχει περισσότερα από την καθημερινή του δουλειά να κάνει όταν γίνει Πρόεδρος. Θα βρεθεί αντιμέτωπος με την καταπολέμηση μιας παγκόσμιας πανδημίας, κατακερματισμένων συμμαχιών, μειωμένης αξιοπιστίας των ΗΠΑ σε βασικά ζητήματα όπως η δημοκρατία, οι πυρήνες των αντιπάλων, η απόσυρση από βασικές συμφωνίες και οργανώσεις και πολλά άλλα. Αλλά για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ατζέντα της εθνικής ασφάλειας, ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει πρώτα να αποκαταστήσει τον μηχανισμό εθνικής ασφάλειας.

Η επαναφορά της χάραξης εξωτερική πολιτική θα συμβάλλει καθοριστικά στην οικοδόμηση της ατζέντας εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν.

Με αυτό το ιστορικό, η Διοίκηση του Μπάιντεν θα είναι σε καλύτερη θέση για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο και να επαναφέρει τον κόσμο στις ΗΠΑ. Οι παγκόσμιες αντιλήψεις για την Αμερική έπεσαν κάτω από τον Τραμπ, όχι μόνο λόγω της υποκρισίας της Διοίκησης σε βασικά ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες.

Οι εκκλήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για έναν ελεύθερο τύπο σε όλο τον κόσμο δεν περνούν το τεστ γέλιου υπό το φως των επιθέσεων του ατού στον Τύπο εδώ στο σπίτι. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι αξιόπιστη με βάση τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Τραμπ εδώ στο σπίτι και τη χρήση χημικών παραγόντων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

Επιπλέον, οι παγκόσμιοι ομόλογοι των ΗΠΑ είχαν βάσιμους λόγους να δυσπιστούν στις ΗΠΑ με βάση την παραβίαση των βασικών συμφωνιών από τον Τραμπ και την απόσυρση από πολυμερείς οργανισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπάιντεν σχεδιάζει να αντιστρέψει πολλές από αυτές τις αποφάσεις με εκτελεστική εντολή μετά την ανάληψη της θητείας του.

Ο Μπάιντεν θα έχει πολλή δουλειά να κάνει μόνο όσον αφορά την διόρθωση των κακώς κειμένων της Διοίκησης Τραμπ και την προσπάθεια να αντισταθμίσει για χρόνια έναν Πρόεδρο των ΗΠΑ που παραβίαζε τις δημοκρατικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ίδιο το αξίωμα του προέδρου. Μια ομαλή διαδικασία μεταβατικής προεδρίας και η αποκατάσταση του μηχανισμού εθνικής ασφάλειας θα βοηθήσουν την χώρα να αλλάξει σελίδα.

CNN: Trump team needs to accept reality so transition can work

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων