Σήμερα Κυριακή, ξεκινά η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26).
Η COP26 θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου ως τις 12 Νοεμβρίου και από το τραπέζι των συζητήσεων θα απέχουν Κίνα και Ρωσία.
Οι ηγέτες της G20 φάνηκαν να σημειώνουν προόδους στις συζητήσεις τους για την πανδημία covid-19, ενώ κατάφεραν να ξεπεράσουν και τις διαφωνίες τους για ένα ακανθώδες θέμα εγκρίνοντας τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή του 15% για τις πολυεθνικές. Όμως οι συζητήσεις για το κλίμα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία.
Παράλληλα, ήδη εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Γλασκώβης ζητούν από τους ηγέτες να αναλάβουν δράση «για να σώσουν ζωές». Οι ακτιβιστές από την Ισπανία, το Βέλγιο και την ίδια τη Σκωτία, έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως «Πράξεις, τώρα», «Πράξεις, όχι λόγια» και «Στοπ στα ορυκτά καύσιμα», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ομάδας Extinction Rebellion.
«Αναμένουμε πιο φιλόδοξα μέτρα, ότι οι πολιτικοί ηγέτες μας θα συνειδητοποιήσουν πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση, επειδή τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, κινδυνεύουν να ζήσουν σε έναν πολύ πιο περίπλοκο κόσμο, που θα υποστεί τις σοβαρές κλιματικές διαταράξεις» εξήγησε ο Ντιρκ Φαν Έσμπροκ, ένας 68χρονος Βέλγος συνταξιούχος.
Μαζί με άλλα 20 μέλη της ομάδας «Παππούδες για το κλίμα» ο Έσμπροκ έφτασε στο Εδιμβούργο με τρένο από το Βέλγιο και κατόπιν πήγε στη Γλασκώβη με τα πόδια.
«Από τις διακηρύξεις στην πράξη, ο δρόμος είναι πολύ μεγάλος», πρόσθεσε ο 68χρονος, ο οποίος έχει πέντε παιδιά και 12 εγγόνια.
Οι διοργανωτές ελπίζουν ότι στη μεγάλη διαδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή θα συμμετάσχουν 100.000 άνθρωποι.
«Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε κλιματική δικαιοσύνη» για τις χώρες του νότου, εξήγησε η Μπέκι Στόουκς, μια μεταφράστρια που έφτασε περπατώντας από την Ισπανία. Η COP26 είναι «η τελευταία ευκαιρία», τόνισε, προσθέτοντας ότι ελπίζει να δει «συγκεκριμένα μέτρα».
Οι αυτόχθονες της Λατινικής Αμερικής ζητούν δράσεις για το κλίμα
Ο Βενεζουελάνος Γκρεγκόριο Ντίας Μιραμπάλ, ο οποίος εκπροσωπεί 3,5 εκατομμύρια αυτόχθονες της Λατινικής Αμερικής, υπογράμμισε σήμερα ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί το 80% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, με την ευκαιρία της συνόδου COP26 για το κλίμα που θα ξεκινήσει αύριο τις εργασίες της στη Γλασκώβη.
«Βρισκόμαστε στην COP26 ώστε να επικυρωθεί η πρότασή μας για να παραμείνει ζωντανό το 80% της Αμαζονίας», είπε ο Ντίας Μιραμπάλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο Βενεζουελάνος είναι ο επικεφαλής του Συντονιστικού των οργανώσεων αυτοχθόνων της λεκάνης του Αμαζονίου (Coica) που εκπροσωπεί λαούς από εννέα χώρες και εδάφη (Βραζιλία, Βολιβία, Περού, Ισημερινός, Κολομβία, Βενεζουέλα, Γουιάνα, Σουρινάμ και Γαλλική Γουιάνα) στις οποίες εκτείνεται το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη.
Σύμφωνα με τον Ντίας Μιραμπάλ «είναι αναγκαίο να διατηρηθεί η ισορροπία την οποία εγγυώνται οι 511 (αυτόχθονες) λαοί των εννέα χωρών».
«Βρισκόμαστε στον Αμαζόνιο για τη ζωή, είμαστε η κραυγή του αέρα, του νερού, των δημιουργών του δάσους, είμαστε εδώ για να πάρουμε απαντήσεις και πράξεις εκ μέρους των κρατών», πρόσθεσε ο Ντίας Μιραμπάλ που προέρχεται από τη φυλή Ουακουενάι Κουριπάκο. «Πρέπει να εφαρμόσουμε μια οικονομία που θα αξιοποιεί κάθε μορφή ζωής, που θα στηρίζει τους αυτόχθονες λαούς και θα διατηρεί όρθιο το δάσος», συνέχισε.