Ενώ διατηρείται το κύριο αίτημα προς τις χώρες να αναλάβουν αυστηρότερες δεσμεύσεις για το κλίμα το ερχόμενο έτος, το νέο προσχέδιο συμφωνίας χρησιμοποιεί ηπιότερη γλώσσα από προηγούμενο κείμενο όσον αφορά το αίτημα προς τις χώρες να καταργήσουν σταδιακά τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα.
Το νέο προσχέδιο δεν προσφέρει την κυλιόμενη ετήσια αναθεώρηση για την οποία πίεζαν κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες και επισημαίνεται ότι στην αναβάθμιση των δεσμεύσεων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη “διάφορες εθνικές συνθήκες”, σε μία αναφορά στις διαφορές ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες.
Αυτό μπορεί να καθησυχάσει κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες δηλώνουν ότι είναι άδικο να αναμένεται από αυτές να εγκαταλείψουν τα ορυκτά καύσιμα και να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με την ίδια ταχύτητα με τις πλούσιες χώρες, οι εκπομπές των οποίων ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.
Όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα, το προσχέδιο αυτό περιλαμβάνει δύο λέξεις που αμβλύνουν προηγούμενη εκδοχή, στην οποία δηλωνόταν ευθαρσώς ότι ο κόσμος πρέπει να δεσμευτεί για την σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων εν γένει.
Ωστόσο βάσει και αυτού είναι η πρώτη φορά που μια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα θα αναφέρει σαφώς τα ορυκτά καύσιμα σε μια τελική συμφωνία της.
Στο νέο προσχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνεται εξάλλου τώρα η λέξη “αδιάπτωτος” πριν από τον άνθρακα και η σταδιακή κατάργηση των “αναποτελεσματικών” επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα. Αδιάπτωτη παραγωγή άνθρακα εντοπίζεται εκεί όπου δεν υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία για την εξάλειψη των προερχόμενων από αυτόν εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Αραβικά κράτη, πολλά από τα οποία βρίσκονται μεταξύ των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, είχαν αντιταχθεί στην διατύπωση που υπήρχε στο προηγούμενο κείμενο.
Αυτό που αναφέρεται τώρα στο νέο προσχέδιο είναι ότι η COP26 “καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη να επιταχύνουν την εξέλιξη, ανάπτυξη και διάδοση τεχνολογιών και την υιοθέτηση πολιτικών για την μετάβαση προς ενεργειακά συστήματα χαμηλών εκπομπών, μεταξύ άλλων με την ταχεία κλιμάκωση της παραγωγής καθαρής ενέργειας και την επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης της αδιάπτωτης ενέργειας από άνθρακα και των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα”.
“Οι υποσχέσεις ηχούν κούφιες όταν η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων συνεχίζει να δέχεται χιλιάδες δισεκατομμύρια επιδοτήσεις (…) ή όταν χώρες συνεχίζουν να κατασκευάζουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα”, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναγνωρίζοντας παρά ταύτα “ενθαρρυντικές ανακοινώσεις” μετά την έναρξη της COP26 στις 31 Οκτωβρίου.