Κορονοφοβία: Αυτός είναι ο νέος όρος που μπήκε στη ζωή μας εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.
Μετά την ανάλυση 500 μελετών που αντιμετώπιζαν τον συναγερμό και τον πανικό που αισθανόταν ο κόσμος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ερευνητές περιέγραψαν την κορονοφοβία ως «υπερβολική πυροδοτούμενη απόκριση φόβου από τη σύλληψη του ιού που προκαλεί τον COVID-19. H συγκεκριμένη φοβία προκαλεί υπερβολική ανησυχία για τα φυσιολογικά συμπτώματα, σημαντικό στρες για προσωπική και επαγγελματική απώλεια και συμπεριφορές που αναζητούν ασφάλεια και αποφυγή δημόσιων χώρων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κορονοφοβία είναι η αβεβαιότητα που προκαλείται από την πανδημία, η υιοθέτηση νέων πρακτικών και συμπεριφορών αποφυγής του ιού και το άγχος που μπορεί να αναπτυχθεί όταν ενημερωνόμαστε για ηγέτες και διασημότητες που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Πώς καταλαβαίνουμε αν έχουμε κορονοφοβία
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλοί βιώνουν αγχωτικές καταστάσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν κορονοφοβία. Η Lily Brown, PhD, διευθύντρια του Κέντρου για τη Θεραπεία και τη Μελέτη του Άγχους στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, λέει στο περιοδικό Health ότι πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν το επίπεδο άγχους τους για τον COVID-19 είναι φυσιολογικό ή εάν ανησυχούν πολύ για τον ιό. Για να τους βοηθήσει να το καταλάβουν, συμβουλεύει στους ασθενείς να χρησιμοποιούν την πανδημική συμπεριφορά ως δείκτη.
Αν αρχίσουμε να παρατηρούμε ότι δυσκολευόμαστε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας επειδή έχουμε πανικό και μόνιμο άγχος ή αν ανησυχούμε καθημερινά υπερβολικά για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τότε είναι μεγάλη η πιθανότητα να έχουμε κορονοφοβία.