Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Costa Navarino: Be part of our story

Μια ιστορία που ξεκίνησε με το όραμα του Καπετάν Βασίλη

Γράφει ο Γιάννης Παπαδημητρόπουλος*

Συνήθως όλα ξεκινούν από μια σκέψη, μια μικρή νοητική διεργασία στο μυαλό που συλλαμβάνει κάτι που δεν έχει ξανασκεφτεί ποτέ κανείς ή που το φαντάζεται καλύτερο από πριν. Σπάνια όμως μια σκέψη θα μετατραπεί σε όραμα, μια ολόκληρη νέα πραγματικότητα και ακόμα πιο σπάνια θα αλλάξει τη μοίρα μιας ολόκληρης περιοχής και των κατοίκων της. Για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί ένας ιδιαίτερος, χαρισματικός άνθρωπος, με δύναμη πνεύματος, αποφασιστικότητα και πίστη αταλάντευτη στο όραμά του. Ένας άνθρωπος που δεν τον φοβίζουν οι δυσκολίες και τα εμπόδια, που αγαπάει τη γη που τον γέννησε και τη θάλασσα που τον έκανε να προκόψει, που ήταν παγκόσμιος κυρίαρχος στον τομέα του και αυτό που θέλησε ήταν να δώσει πίσω στο μικρό τόπο του. Ο Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος ήταν ένας τέτοιος άνθρωπος. Και το όραμά του ξεκίνησε την ιστορία…

To όραμα

Η Μεσσηνία γέννησε τον Καπετάν Βασίλη κι ο Καπετάν Βασίλης οραματίστηκε μια Μεσσηνία που θα πρωτοπορεί, θα αποτελεί πρότυπο για όλη την Ελλάδα και έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. Όλη αυτή η φιλοσοφία περικλείεται στην σημαντικότερη ολοκληρωμένη τουριστική επένδυση της χώρας και ολόκληρης της Μεσογείου: το Costa Navarino.

Το Costa Navarino δεν είναι ένα απλό συγκρότημα ξενοδοχείων, κατοικιών και χώρων δραστηριοτήτων. Ποτέ δε φιλοδοξούσε να γίνει κάτι τόσο συνηθισμένο που μπορεί να βρεθεί σε όλο τον κόσμο. Αντί γι’ αυτό, το Costa Navarino επέλεξε να είναι μια εξ’ ολοκλήρου νέα πρόταση, συνδυασμός φιλοξενίας υψηλού επιπέδου, βιώσιμης ανάπτυξης, πλήρους τουριστικής και πολιτιστικής ανάδειξης του τόπου, προσφοράς στο περιβάλλον, στην οικονομία και στους κατοίκους της περιοχής. Πάνω από όλα, το Costa Navarino κι όλες οι συμπληρωματικές με αυτό παρεμβάσεις, σχεδιασμοί, προσεγγίσεις και ενέργειες είχαν και έχουν ένα σκοπό: να μετατρέψουν τη Μεσσηνία σε ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο brand σε κάθε επίπεδο, να «τη βάλουν στο χάρτη» όχι μόνο από σκοπιά τουριστική αλλά συν τω χρόνω, σαν household name σε όλο τον κόσμο.

costa navarino The Westin lobby 2

Η λέξη-κλειδί όταν μιλάμε για το Costa Navarino είναι: «σύνολο». Ένα σύνολο είναι πιο σημαντικό από το άθροισμα των μερών του, λέει μια φράση και το Costa Navarino δικαιώνει απόλυτα αυτό το αξίωμα, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη πολύπλευρη πρόταση φιλοξενίας, δραστηριοτήτων και εμπειριών.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε για τα δυο υπερπολυτελή βραβευμένα ξενοδοχεία, το Romanos Resort και το Westin Costa Navarino, ίσως και για τα επίσης βραβευμένα γήπεδα Golf που έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων που ασχολούνται με το άθλημα και έχουν συνήθως υψηλή οικονομική επιφάνεια. Ίσως γνωρίζουμε για τα Navarino Residences, τις υπερπολυτελείς ανεξάρτητες κατοικίες με τα δικά τους περιβόλια, ελαιόδεντρα και κήπους, σε παραδοσιακή μεσσηνιακή αρχιτεκτονική και με πλήρη γκάμα υπηρεσιών προς τον αγοραστή. Μερικοί μάλλον έχουμε υπόψη μας τα παραδοσιακά μεσσηνιακά προϊόντα με το brand Navarino Icons, που είναι διαθέσιμα εκτός από τις ξενοδοχειακές μονάδες του συγκροτήματος και σε επιλεγμένες αλυσίδες super market και σε delicatessen. Αν το ψάξουμε περισσότερο θα ανακαλύψουμε και όλες τις άλλες προσφερόμενες δραστηριότητες, τις πεζοπορίες, τα workshops παραδοσιακών τεχνών, τη γευσιγνωσία, τη συμμετοχή στο μάζεμα της ελιάς και στον τρύγο, τα θαλάσσια σπορ, το διεθνών προδιαγραφών σπα, το μεγάλο συνεδριακό κέντρο που έχει ήδη φιλοξενήσει σημαντικά παγκόσμια συνέδρια και product launchings και δεκάδες άλλες προσφερόμενες υπηρεσίες.

Όλα αυτά όμως δεν είναι παρά κομμάτια ενός πάζλ, που όταν επιχειρήσεις να το συμπληρώσεις, η εικόνα που θα σχηματιστεί δε θα είναι άλλη από τη Μεσσηνία. Και αυτό γιατί έχει δοθεί ιδιαίτερη φροντίδα ώστε όλα να ξεκινούν και να καταλήγουν στη μεσσηνιακή γη, στη μακραίωνη παράδοση και στο μεσσηνιακό εργατικό δυναμικό. Προτεραιότητα της επένδυσης είναι ο τόπος, η ανάδειξη και η καλυτέρευσή του, η γνωριμία του επισκέπτη κυρίως με τη Μεσσηνία ως μέρος φύσης και Ιστορίας και η επιθυμία του όχι μόνο να ξαναγυρίσει, αλλά να πάρει μαζί του ένα κομμάτι της, να το φυλάξει στην καρδιά του και να το μεταλαμπαδεύσει σε φίλους και γνωστούς. Και σε αυτή τη λογική θα κινηθούν κι όλες οι μεταγενέστερες προσθήκες, επεκτάσεις και νέες επενδύσεις που σχεδιάζονται, μεταξύ των οποίων και η αξιοποίηση ενός εντυπωσιακού εγκαταλελειμμένου μοναστηριού της περιοχής!

Η φιλοσοφία στη βάση της συνολικής πολύπλευρης επένδυσης του Costa Navarino είναι ακριβώς αυτή που κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και πάνω στην οποία να βασιστεί κάθε αντίστοιχη προσπάθεια, οπουδήποτε κι αν γίνει στη χώρα. Ο συνδυασμός όλων των διαθέσιμων παραγόντων ενός τόπου: φυσικό τοπίο και θέση, αγροτική παραγωγή και μοναδικά τοπικά προϊόντα, τοπική γαστρονομία και εμπνεύσεις από αυτή, Ιστορία και τα σημάδια που έχει αφήσει στον τόπο και τους ανθρώπους, μοναδική πολιτιστική παράδοση που ορίζει την ταυτότητα της περιοχής, state-of-the-art ή και εντελώς πρωτοπόρες τεχνικές υποδομές, παροχή άριστων υπηρεσιών διεθνών προδιαγραφών που αποτελούν benchmark, αξιοποίηση και εκπαίδευση του κατηρτισμένου τοπικού έμψυχου δυναμικού και υψηλού επιπέδου επαγγελματιών από όλη την Ελλάδα, σεβασμός στο περιβάλλον κι έμφαση στην βιωματική τουριστική εμπειρία, σχεδιασμός λειτουργίας και δραστηριοτήτων πέρα από τη συνηθισμένη τουριστική περίοδο προς επέκταση αυτής. Μια δημιουργική «αντιγραφή» αυτής της φιλοσοφίας από κάθε ενδιαφερόμενη γωνιά της Ελλάδας και η ανάδειξη της μοναδικότητας και της ιδιαιτερότητας των τόπων μέσα από την προώθηση των στοιχείων τους ως ενιαίο σύνολο «σημαντικότερο από το άθροισμα των μερών του» είναι η μεγάλη πρόκληση και η μεγάλη ευκαιρία τόσο για τη μεσοπρόθεσμη όσο και για τη μακροπρόθεσμη εξέλιξη του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος της ελληνικής περιφέρειας.

The Romanos Lobby

Κάθε μεγάλο ή μικρό πλεονέκτημα της Μεσσηνίας συνδυάστηκε και αξιοποιήθηκε, για να προσφέρει στη συνολική εμπειρία του επισκέπτη. Κάθε μια κατασκευή, ανάπλαση, δράση, αξιοποίηση δεν έγινε ευκαιριακά αλλά στα πλαίσια ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του συνόλου του συγκροτήματος και των υπηρεσιών που έχει σκοπό να προσφέρει, όχι μόνο στους τουρίστες, αλλά και στους κατοίκους της Μεσσηνίας. Όλα έγιναν μετά από χρόνια μελετών και σχεδιασμών για να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με σεβασμό στον τόπο, στους ανθρώπους, στο περιβάλλον και στις επόμενες γενιές. Στην ίδια βάση, κάθε τόπος μπορεί να προσαρμόσει την τουριστική του ανάπτυξη γύρω από τις αρχές της συνολικής εμπειρίας του επισκέπτη, της ανάδειξης του συνόλου του δυναμικού του και της αειφορίας. Το όραμα του Καπετάν Βασίλη μπορεί να γίνει το πρότυπο για κάθε αντίστοιχη προσπάθεια σε κάθε μέρος της Ελλάδας.

Τα επιμέρους τμήματα της επένδυσης του Costa Navarino έχουν αποσπάσει εδώ και χρόνια αρκετά διεθνή βραβεία και διακρίσεις design, εξυπηρέτησης πελατών, βιωσιμότητας, σεβασμού του περιβάλλοντος. Οι δομές φιλοξενίας λειτουργούν υπό την εποπτεία της Starwood Hotels & Resorts, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες λειτουργίας πολυτελών ξενοδοχείων στον κόσμο, κάτι που εγγυάται την υψηλή ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Όλες οι λειτουργίες του συγκροτήματος κατέχουν τις υψηλότερες διεθνείς πιστοποιήσεις και συμμορφώνονται με τα πιο αυστηρά στάνταρ που τίθενται από τις διεθνείς ενώσεις και οργανισμούς. Οι κριτικές των επισκεπτών σε όλα τα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και rating apps είναι από τις καλύτερες παγκοσμίως.

Όμως ο σημαντικότερος τίτλος τιμής για το Costa Navarino είναι η αγάπη με την οποία οι ίδιοι οι Μεσσήνιοι το έχουν περιβάλλει. Μια ολόκληρη τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα, που έφερε τον τόπο της στο επίκεντρο της διεθνούς βιομηχανίας φιλοξενίας, τα προϊόντα της στο τραπέζι πολιτών σε πολλές χώρες του κόσμου και κράτησε πολλούς από τους μορφωμένους νέους της στον τόπο τους! Η μεγαλύτερη τιμή και διάκριση για το Costa Navarino είναι αυτό που μου είπε ένας οδηγός ταξί στην Καλαμάτα, όταν με πήγαινε από το ΚΤΕΛ στον προορισμό μου: «Φίλε, εγώ ξέρω ότι αν δεν ήταν το Navarino, αν δεν ήταν αυτός ο άνθρωπος ο καπετάν Βασίλης, δεν ξέρω αν θα είχαμε κάτι άλλο. Αν δεν ήταν αυτό να ανεβάσει συνολικά την περιοχή δε θα είχαν ανοίξει και άλλα μικρότερα ξενοδοχεία, δε θα είχαμε ίσως πολιτιστικά φεστιβάλ, δε θα δούλευε το αεροδρόμιο, ο γιός μου δε θα είχε μείνει στην Καλαμάτα, πιθανόν να μην ήμουν και εγώ εδώ, να είχαμε οικογενειακώς μαζέψει μπογαλάκια για Αθήνα. Έχει κάνει πολλά καλά».

Ο Καπετάν Βασίλης είχε το όραμα που ξεκίνησε μια ιστορία με επίκεντρο τη Μεσσηνία. Η ιστορία όμως συνεχίζεται, αποτελούμενη από στιγμές: μια πτήση που προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, ένα χαμόγελο στο check in, ένα καλοστρωμένο τραπέζι με μεσογειακά μεσσηνιακά προϊόντα, ένα κοφίνι με μαζεμένες ελιές και ήχους τραγουδιών, τον ήλιο να δύει στον κόλπο του Ναβαρίνου και δυο χέρια να κρατιούνται σφιχτά, παιδιά που παίζουν στην παραλία, έναν άνθρωπο στην Αυστραλία που αναζητά στο Internet τον όρο Messenia. Και συνεχίζεται, και συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για πολύ ακόμα.

Αλήθεια, ποιος δε θα ήθελε να είναι κομμάτι αυτής της ιστορίας;

*Ο Γιάννης Παπαδημητρόπουλος είναι Σύμβουλος Πολιτισμού και Τουρισμού

costa navarino Westin Tower

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων