Τα drones διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη στρατιωτική άμυνα της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική εισβολή, αλλά πιθανότατα θα γίνουν πιο ευάλωτα καθώς ο πόλεμος επεκτείνεται.
Η Ουκρανία διαθέτει τουλάχιστον δώδεκα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 και οι αναφορές δείχνουν ότι μπορεί να διαθέτει έως και τριάντα έξι επιπλέον μονάδες. Πρόκειται για τα ίδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποίησε το Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020.
Η Ουκρανία αγόρασε για πρώτη φορά έξι από αυτά τα μεσαίου ύψους, τακτικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) από την Τουρκία σε συμφωνία 69 εκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Κάθε σύστημα Bayraktar TB2 αποτελείται από έξι εναέρια οχήματα ( drones), δύο σταθμούς ελέγχου εδάφους και σχετικό εξοπλισμό υποστήριξης , επομένως η αρχική αγορά ήταν για ένα πλήρες σύστημα. Τα UAV, τα οποία είναι η μοναδική ικανότητα οπλισμού UAV της Ουκρανίας, έχουν βεληνεκές έως και τριακόσια χιλιόμετρα, αυτονομία έως και είκοσι επτά ώρες και μπορούν να μεταφέρουν έως και τέσσερα πυρομαχικά καθοδηγούμενα με λέιζερ.
Κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο αντισυνταγματάρχης Yuri Ignat, εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι η Ουκρανία διέθετε περίπου είκοσι drones Bayraktar. Η Baykar (ο κατασκευαστής drone), η Τουρκία και η Ουκρανία αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των drones που έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία μέχρι σήμερα.
Το Bayraktar TB2 έδωσε αρχικά τα διαπιστευτήριά του όταν η Τουρκία το χρησιμοποίησε εναντίον οχημάτων ρωσικής κατασκευής στη Λιβύη και τη Συρία. Εδραίωσε τη φήμη του στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Σε αυτές τις συγκρούσεις, τα drones κατέστρεψαν με επιτυχία τεθωρακισμένα οχήματα και κινητά συστήματα αεράμυνας.
Πώς έχει χρησιμοποιήσει η Ουκρανία αυτά τα drones εναντίον των ρωσικών δυνάμεων;
Οι πρώτες αναφορές ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα Bayraktar TB2 κατά των ρωσικών δυνάμεων από την εισβολή ήρθαν στις 27 Φεβρουαρίου 2022. Ο Ουκρανός στρατηγός Serhiy Shaptala μοιράστηκε βίντεο στο Twitter από ένα TB2 να χτυπά ένα ρωσικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος Buk σε μάχη που διεξαγόταν εκατό χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου. Έκτοτε, η αεροπορία της Ουκρανίας επιβεβαίωσε δύο επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικούς στόχους. Πολλά άλλα βίντεο με την δράση τους έχουν κοινοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν έχουν επαληθευτεί.
Η χρήση του TB2 από την Ουκρανία βασίζεται στην επιχειρησιακή εμπειρία που απέκτησε πέρυσι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στα ανατολικά της χώρας. Τον Οκτώβριο του 2021, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν τη χρήση του TB2 στην περιοχή του Ντονμπάς κατά τη διάρκεια μιας αποστολής σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους αυτονομιστές. Η επίθεση φέρεται να ήταν επιτυχής, παρά την παρουσία ρωσικών μέσων ηλεκτρονικού πολέμου και αεράμυνας. Μετά την επίθεση, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για «προκλητική δραστηριότητα». Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov απάντησε ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε το drone «για μια στοχευμένη βολή» και ότι, έκτοτε, οι εχθρικοί στρατιώτες δεν είχαν αμφισβητήσει περαιτέρω τα συστήματα drone. Πριν από αυτό το σημείο, η Ουκρανία θεωρείται ότι χρησιμοποιούσε τουλάχιστον δώδεκα TB2 σε αποστολές αναγνώρισης.
Μετά το χτύπημα στο Ντονμπάς, η Ουκρανία εξέδωσε επίσημη δήλωση ότι «θα συνεχίσει να αυξάνει τις τακτικές και τις μεθόδους μάχης χρήσης των Μπαϊρακτάρ για να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα και να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας».
Πόσο ευάλωτα είναι;
Τα drones τρέχουσας γενιάς όπως το Bayraktar TB2 είναι ευάλωτα σε συστήματα αεράμυνας, αεροπορικές επιθέσεις και ηλεκτρονικό πόλεμο. Τα Bayraktar TB2 είναι αργά, μεγάλα, χαμηλής πτήσης και ραδιοελεγχόμενα, γεγονός που τα καθιστά σχετικά εύκολους στόχους για πιο εξελιγμένα, πολυεπίπεδα συστήματα αεράμυνας και δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Επιπλέον, οι προηγούμενες επιτυχίες του TB2 στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στη Λιβύη οφείλονταν εν μέρει στη χρήση τους εναντίον μη καμουφλαρισμένων, μη διασκορπισμένων στόχων και παλαιότερων συστημάτων αεράμυνας. Μέχρι τώρα, υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία ότι το Bayraktar TB2 ή οποιοδήποτε drone τρέχουσας γενιάς θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά ενάντια στην ενημερωμένη, ολοκληρωμένη αντιαεροπορική άμυνα που διαθέτει η Ρωσία (αν και το πόσο εκτεταμένα έχουν αναπτύξει αυτές τις άμυνες στην εισβολή στην Ουκρανία είναι ασαφές).
Εκτός από την προηγούμενη άμεση (και έμμεση) έκθεση σε Bayraktar TB2, ο ρωσικός στρατός έχει τη δυνατότητα να τα εντοπίσει και να στοχεύσει πιο γρήγορα από τις δυνάμεις που είχαν προηγουμένως στοχεύσει τέτοια drones. Επιπλέον, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις και χερσαίες επιθέσεις για να συλλάβει και να καταστρέψει αεροδρόμια όπου λειτουργούν τα UAV ή τους επίγειους σταθμούς που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχό τους. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη υποστηρίξει το ίδιο, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει «74 χερσαίες εγκαταστάσεις της στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας», συμπεριλαμβανομένων έντεκα αεροδρομίων, τρία σημεία διοίκησης, μια ναυτική βάση, δεκαοκτώ σταθμούς ραντάρ πυραυλικών συστημάτων S-300 και Buk-M1 και τέσσερα TB2.
Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να επιτύχει αεροπορική υπεροχή έναντι ολόκληρης της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της. Το γιατί η Ρωσία δεν μπόρεσε (ή διστάζει) να προσγειώσει τη δύναμη Bayraktar TB2 της Ουκρανίας -παρά το γεγονός ότι είχε την ικανότητα, την ευκαιρία στην αρχή του πολέμου και την εξοικείωση με τα UAVs- παραμένει ασαφές. Είναι πιθανό η Ρωσία να εξεπλάγη από το επίπεδο αντίστασης από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Η Ουκρανία πιθανότατα θα συνεχίσει να αναπτύσσει τα Bayraktar TB2 της, μαζί με άλλα αεροπορικά μέσα, για να επιτεθεί σε ρωσικά άρματα μάχης, άλλα τεθωρακισμένα και κινητά αντιαεροπορικά συστήματα, εφόσον διαθέτει αυτές τις δυνατότητες.