Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Covid-19: Μπορεί να έχουμε τον ιό, χωρίς να εμφανίσουμε πυρετό;

Εδώ και έναν περίπου χρόνο η ένδειξη των δέκατων ή του υψηλού πυρετού μας τρομάζουν καθώς φοβόμαστε μήπως έχουμε τον ιό του κορωνοιού, υπάρχει όμως περίπτωση να μην εμφανίσουμε πυρετό και να έχουμε τον ιό; O dr Adalja μας εξηγεί:

“Ο πυρετός είναι ένα μόνο στοιχείο ενός συνόλου συμπτωμάτων και μπορεί να εκδηλωθεί ή όχι σε κάποιον ασθενή. Μπορεί να είσαι συμπτωματικός και να μην έχεις πυρετό. Ο πυρετός μπορεί επίσης να αυξομειώνεται, όταν έχετε COVID-19 (κάτι που ισχύει και με οποιαδήποτε ασθένεια) και «είναι πιθανό κάποιος με κορονοϊό να κάνει πυρετό σε κάποια φάση και να μην το συνειδητοποιήσει καν”, λέει ο δρ. Adalja.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένα άτομα με COVID-19 δεν έχουν καθόλου συμπτώματα, ενώ άλλα έχουν ασυνήθιστα σημάδια του ιού, συμπεριλαμβανομένων μόνο συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως διάρροια και έμετος. “Το ανοσοποιητικό σύστημα του καθενός είναι διαφορετικό”, λέει ο Δρ Adalja.

Εν ολίγοις, ο κοροναϊός μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, αλλά τα πιο κοινά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε είναι τα εξής:

Πυρετός ή ρίγη
Βήχας
Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
Κούραση
Πόνοι στους μυς ή στο σώμα
Πονοκέφαλος
Απώλεια γεύσης (αγευσία) ή μυρωδιάς (ανοσμία)
Πονόλαιμος
Ρινική συμφόρηση ή καταρροή
Ναυτία ή έμετος
Διάρροια
Σπάνια συμπτώματα, όπως δερματικά εξανθήματα και ροζ μάτια έχουν επίσης συνδεθεί με την COVID-19.

Τι να κάνω αν έχω συμπτώματα COVID-19 χωρίς πυρετό;

“Πολλοί ασθενείς με COVID-19 έχουν πυρετό, αλλά δεν είναι και απόλυτο κριτήριο αυτό”, τονίζει ο δρ. Adalja. «Δεν πρέπει ο πυρετός να είναι το μοναδικό κριτήριο για το αν έχετε COVID-19 ή όχι».

Εάν έχετε άλλα συμπτώματα χωρίς πυρετό, εξακολουθεί να είναι σώφρον να μείνετε σε κοινωνική απομόνωση (καραντίνα στο σπίτι) και να καλέσετε το γιατρό σας για τα επόμενα βήματα. Εκείνος θα είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει σχετικά με τα τεστ, τις οδηγίες απομόνωσης και τις καλύτερες επιλογές θεραπείας για την προσωπική σας κατάσταση. Είναι πιθανό να έχετε κρυολόγημα ή γρίπη, αλλά με τα κρούσματα COVID-19 να είναι σε έξαρση, είναι καλύτερο να είστε ασφαλείς έως ότου λάβετε περισσότερες πληροφορίες από τον γιατρό σας.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με COVID-19 θα έχουν ήπια ασθένεια και τελικά θα αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα στο σπίτι τους με αρκετή ανάπαυση, υγρά και απλά αναλγητικά ή φάρμακα για τον βήχα.

Εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα (ή σοβαρά συμπτώματα που σας αφορούν), κατευθυνθείτε αμέσως στο νοσοκομείο:
Πρόβλημα αναπνοής
Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος
Σύγχυση
Αδυναμία να ξυπνήσετε ή να μείνετε ξύπνιοι
Κυανά χείλη ή πρόσωπο

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων