Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Crash test για ΣΥΡΙΖΑ

Κρας τεστ για την συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η Συνδιάσκεψη που ξεκινά σε λίγες ημέρες προκειμένου οι συνιστώσες του να αποφασίσουν εάν τελικώς επιθυμούν την μετεξέλιξή του σε ενιαίο κόμμα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι οι 12 συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αυτοδιαλυθούν ως το 1ο Συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί θεωρητικά την ερχόμενη άνοιξη οπότε και θα συγκροτηθεί το ενιαίο κόμμα.

Εύκολο; Καθόλου..Συνιστώσες όπως οι ΚΟΕ, η Ροζα αλλά και οι Ενεργοί Πολίτες του Μανόλη Γλέζου στραβοκοιτάζουν την προοπτική ενοποίησης του όλου εγχειρήματος. Οι λόγοι είναι πολλοί αλλά δύο είναι οι ουσιαστικότεροι. Αφενός εκτιμούν ότι θα “απορροφηθούν” από τον Συνασπισμό που είναι η κεντρική και μεγαλύτερη συνιστώσα και αφετέρου θα χάσουν το μερίδιό τους από την χρηματοδότηση που λαμβάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα πολύ πιο “γενναία” απ’ ότι στο παρελθόν καθώς τώρα είναι το δεύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα.

Και ο Συνασπισμός όμως θα έχει προβλήματα. Δεν είναι λίγο για ένα πολιτικό κόμμα που κινείται στην κεντρική πολιτική σκηνή για περισσότερες από δύο δεκαετίες να αυτοδιαλυθεί μέσα σε μερικούς μήνες. Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μην ασχολείται με τα οργανωτικά -άλλωστε θέλει να πιστεύει ότι θα γίνουν εκλογές και θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας- (πράγμα για το οποίο διατηρώ πολλές επιφυλάξεις) όμως οι συνεργάτες του τού συστήνουν να έχει τις κεραίες τεντωμένες για το απρόβλεπτο. Τι εννοώ;Ότι ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του νέου κόμματος, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι ενδεχομένως γι’ αυτήν την θέση θα πρέπει να θέσει υποψηφιότητα και ο Μανόλης Γλέζος …

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων