Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Crash test για τη Δούρου τα σκουπίδια

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Στα σκουπίδια κρύβεται η πρώτη “καυτή πατάτα” που θα κληθεί να πιάσει στα χέρια της η νέας Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικώς οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για τα τέσσερα εργοστάσια που πλέον είναι “παγωμένοι”, περιμένουν την κ. Δούρου “απαιτώντας” άμεσες λύσεις αφού τα χρονικά περιθώρια που δίνονται τόσο από την ΕΕ όσο και από την ίδια την πραγματικότητα, καθώς η χωματερή της Φυλής βρίσκεται λίγο πριν τον πλήρες κορεσμό της, είναι ασφυκτικά στενά.

Η κ. Δούρου έχει ταχθεί εξ αρχής εναντίον των τεσσάρων διαγωνισμών για τους οποίους προέκυψε και εμπλοκή από την ΕΕ ενώ οι διαγωνισμοί “πάγωσαν” με απόφαση του τέως Περιφερειάρχη, μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Πλέον η νέα Περιφερειάρχης καλείται να εκπονήσει και να θέσει σε εφαρμογή ένα άμεσο και ρεαλιστικό σχέδιο που δεν θα περιλαμβάνει, όπως η ίδια εξήγγειλε, ΣΔΙΤ και θα προβλέπει πολλές μικρές μονάδες σε επίπεδο Δήμων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί πλήρως ο νέος σχεδιασμός. Ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι παραμένει η χωματερή της Φυλής που “αντέχει” ακόμη, το πολύ ενάμιση χρόνο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της κ. Δούρου και για τα άλλα μεγάλα έργα που προωθούνται στην Αττική, όπως οι αναπλάσεις Φαλήρου και Πανεπιστημίου οι οποίες προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν και από πόρους της Περιφέρειας αλλά και οδικά και σιδηροδρομικά έργα όπως η επέκταση του Προαστιακού προς Λαύριο άλλα και οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και ειδικότερα η νότια Περιφερειακή Υμηττού που έχει συναντήσει εξ αρχής έντονες τοπικές αντιδράσεις.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η στάση της νέας Περιφερειάρχη και για το θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων