Γράφει ο Βασίλης Ξυπολυτάς*
Ένα νέο εργαλείο χρηματοδότησης έρχεται να τονώσει την ελληνική επιχειρηματικότητα. Ο λόγος για το Crowdfunding το οποίο εφαρμόζεται στο εξωτερικό επί σειρά ετών και αποτέλεσε πνοή για δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Όπως μαρτυράει και η ίδια η λέξη, πρόκειται για χρηματοδότηση από το κοινό, χωρίς την διαμεσολάβηση κάποιου τραπεζικού ιδρύματος.
Το πρόβλημα ξεκινάει από την στιγμή όπου μία νεοφυής και καινοτόμος επιχείρηση φιλοδοξεί να εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση για την πραγμάτωσή της και συναντάει από γραφειοκρατικά εμπόδια έως και εμπόδια εξεύρεσης κεφαλαίων και όταν ακόμα βρίσκονται τα κεφάλαια, τα επιτόκια είναι απαγορευτικά για την εξέλιξη της επιχειρηματικής ιδέας. Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να λάβει υπόψη του, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι έρευνες αποκαλύπτουν, ότι το ποσοστό απόρριψης business plans που κατατίθενται για χρηματοδότηση απορρίπτονται κατά 60%!
Λύση σε αυτό το πρόβλημα, έρχεται να προσφέρει το Crowdfunding, όπου ο επιχειρηματίας ή ο επίδοξος επιχειρηματίας προσφέρει μετοχές με στόχο να εξασφαλίσει τα αναγκαία εκείνα κεφάλαια που χρειάζεται για να εκκινήσει την εφαρμογή του business plan του ή αντίστοιχα να συνεχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα. Η διαδικασία λαμβάνει χώρα αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, το οποίο διαχειρίζονται Ανώνυμες Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ) ή πιστωτικά ιδρύματα στο πλαίσιο λήψης και διαβίβασης εντολών. Έτσι γίνεται η αναζήτηση κεφαλαίων και ακολούθως η απόκτηση κινητών αξιών. Σε κάθε περίπτωση ως μέγιστη συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή ορίζεται το ποσό των 5.000 ευρώ ή αντιστοίχως 30.000 ευρώ το έτος για ΑΕΠΕΥ και πιστωτικά ιδρύματα. Η φιλοσοφία της ρήτρας αυτής, είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν ο επενδυτικός κίνδυνος.
Πρέπει να διευκρινιστεί, ότι οι ΑΕΠΕΥ και τα πιστωτικά ιδρύματα που χειρίζονται τις πλατφόρμες του Crowdfunding οφείλουν να προσφέρουν στους εν δυνάμει επενδυτές την πλήρη εικόνα της επιχειρηματικής ιδέας, από το να παρουσιάζουν το είδος της επιχείρησης, τα μελλοντικά της σχέδια έως και τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσει. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (EK), κ. Χ. Γκότσης, δήλωσε ότι το Crowdfunding έρχεται να παρακάμψει τα μέχρι πρότινος νομικά εμπόδια και κυρίως να δώσει τέλος στην ανάγκη υποχρεωτικής υποβολής ενημερωτικού δελτίου προς έγκριση στην ΕΚ.
Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το σκεπτικό πίσω από το Crowdfunding του οποίου τα ευεργετικά αποτελέσματα έχουν ήδη φανεί, από τα δείγματα γραφής που μας έρχονται από το εξωτερικό. Φτάνει να αναλογιστεί κανείς, ότι όπου έχει εφαρμοστεί, όπως παρατηρεί ο κ. Χ. Γκότσης, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και κάθε χρόνο διπλασιάζονται τα αντληθέντα κεφάλαια.
Η χώρα μας, έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την εφαρμογή τέτοιων προτύπων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να μπορέσει να ανθίσει το επιχειρείν και να αναδειχτούν καινοτόμες ιδέες που μέχρι πρότινος έμεναν στο συρτάρι. Οι συνθήκες είναι περισσότερο από ποτέ έτοιμες για να στραφούμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, την οποία ορισμένοι συστηματικά φρόντισαν να αντιμετωπίζουν ως δαίμονα, αρεσκόμενοι στην διόγκωση του δημοσίου τομέα, είτε αναζητώντας την «σιγουριά» είτε εξυπηρετώντας συμφέροντα.
Οι νέοι τρόποι εξεύρεσης χρηματοδοτήσεων από τον ίδιο τον επιχειρηματία διασφαλίζουν όχι μόνο ότι θα υπάρχει αξιοκρατία στην χρηματοδότηση, αλλά παράλληλα διασφαλιζόσουν ότι η ίδια η αγορά, είναι αυτή που θα αξιολογήσει την βιωσιμότητα ενός business plan και όχι ο υπάλληλος μίας τράπεζας. Με λίγα λόγια, όταν κάνουμε λόγο για προσέλκυση επενδύσεων, το θέμα είναι περισσότερο σύνθετο από όσο ακούγεται και δεν αποσκοπεί ούτε σε αποκρατικοποιήσεις αντί πινακίου φακής, ούτε σε υπερταμεία αποκρατικοποιήσεων των οποίων η ζωή κρατάει έναν ολόκληρο αιώνα.
Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να βάλουμε μπροστά την μηχανή που λέγεται ελληνική επιχειρηματικότητα, είναι επιτακτική ανάγκη να πιστέψουμε και να επενδύσουμε στην καινοτομία, να απλουστεύσουμε τους όρους άσκησης του επιχειρείν, να γεννήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να επανεκκινήσουμε την ελληνική οικονομία.
*Ο Βασίλης Ι. Ξυπολυτάς είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων, από τo Harvard University, από το Kings College και από το Coventry Business School. Έχει εργαστεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ενώ σήμερα είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης δύο εταιρειών. Εκλέγεται επί δέκα έτη σε θέσεις διοίκησης στο Δήμο Κηφισιάς.