Από την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 διεξήχθη στο ΓΕΕΘΑ η άσκηση «Cyber Coalition 2022», η οποία αποτελεί την σημαντικότερη άσκηση κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ.
αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων
ενίσχυση δυνατοτήτων του #ΝΑΤΟ & των συμμάχων στην άμυνα δικτυακών υποδομών
εμβάθυνση της συνεργασίας στον κυβερνοχώρο@HAspokesman @NavyGR @HAFspokesperson @NATO_ACT @ccdcoe #HNDGS #WeAreNATOhttps://t.co/6GRNK1AAAz pic.twitter.com/A6OdydkfGY— ΓΕΕΘΑ-HNDGS (@hndgspio) December 5, 2022
Η «Cyber Coalition 2022» διευθύνεται από το Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας (Cooperative Cyber Defence Center of Excellence – CCDCoE) του ΝΑΤΟ στο Ταλλίν της Εσθονίας. Από ελληνικής πλευράς συντονίζεται και παρακολουθείται από την Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ και σε αυτήν συμμετείχε προσωπικό τόσο του Διακλαδικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ (ΔΙΚΕΚΥΒ/ΓΕΕΘΑ) όσο και των αντίστοιχων Διευθύνσεων των Γενικών Επιτελείων.
Η «Cyber Coalition 2022» διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2008 και φέτος έλαβαν μέρος σε αυτήν περίπου 1000 ασκούμενοι από τα κράτη – μέλη και εταίρους του ΝΑΤΟ, καθώς και από φορείς της βιομηχανίας και του ακαδημαϊκού χώρου.
Η άσκηση διεξήχθη μέσω τηλεματικής με διασύνδεση σε εικονικό πεδίο ασκήσεων του CCDCoE, και αποσκοπούσε στην εκπαίδευση του προσωπικού στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων σε τεχνικό και επιχειρησιακό επίπεδο καθώς και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του στην άμυνα δικτυακών υποδομών, όπως και στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους στον κυβερνοχώρο.
Κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν σενάρια που αφορούσαν σε αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων σε δικτυακές και πληροφοριακές υποδομές που υποστηρίζουν επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ καθώς και εναντίον κρίσιμων υποδομών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης εξετάστηκαν και θέματα νομικής φύσης, που αφορούν στην θεώρηση των κυβερνοεπιθέσεων ως ένοπλες επιθέσεις.