“Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολή Μεσόγειο. Το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της”
Του Δημήτρη Γ. Απόκη*
Την παραπάνω δήλωση όπως βλέπουμε δεν την έκανε η “οικογένειά μας”, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε και ο στρατηγικός μας σύμμαχος οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν προήλθε ούτε από τις Βρυξέλλες, ούτε από την Ουάσιγκτον. Και οι δύο αυτές οντότητες, αντίθετα στις σχετικές ανακοινώσεις τους για το θέμα, καταλήγουν με το γνωστό ρεφρέν περί ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία, μέσω διαλόγου.
Την ίδια στιγμή ο επιζητών πραγματική στρατηγική συνεργασία από την Ελλάδα, το Ισραήλ, προχωρά σε μια πραγματικά ξεκάθαρη και άδολη ανακοίνωση στήριξης της Ελλάδας έναντι στον πειρατή της διεθνούς νομιμότητας και τρομοκράτη της ευρύτερης περιοχής την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.
Και το κάνει τη στιγμή που για χρόνια στην Αθήνα επικρατεί μια ανούσια αγκύλωση που οδηγεί στην αποφυγή μιας ξεκάθαρης κίνησης στήριξης του κράτους του Ισραήλ που θα είναι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του. Μια κίνηση που θα αποδείκνυε στην πολιτική ηγεσία και στον λαό του αδελφού κράτους του Ισραήλ, ότι η Ελλάδα πραγματικά επιθυμεί μια ουσιαστική στρατηγική συνεργασία, απέναντι στους τρομοκράτες της ευρύτερης περιοχής, την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν (νυν ηγέτη του τρομοκρατικού κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων), σύμμαχο του καθεστώτος των Μουλάδων του Ιράν, και συνοδοιπόρο των τρομοκρατών της Χαμάς, της Χεζμπολάχ, και του Ισλαμικού Κράτους.
Το κάνει το Ισραήλ, που εδώ και μήνες στο παρασκήνιο ζητά από την Αθήνα την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του, και ορισμένες άλλες κινήσεις που θα καταδείξουν με σαφήνεια την προθυμία της Αθήνας να σφυρηλατήσει μια πραγματικά στρατηγική συνεργασία μαζί του.
Είναι πραγματικά να αναρωτιέται κανείς, θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία από τις ώρες αυτές που πειρατής της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία του Ερντογάν, αμφισβητεί ξεκάθαρα την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, έχοντας εισέλθει βαθιά μέσα στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα, από να υλοποιηθεί η απαράδεκτα καθυστερημένη κίνηση αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ;
Τα επιχειρήματα για να μην προχωρήσει αυτή η βαρύνουσας στρατηγικής σημασίας κίνησης έχουν ξεφύγει πλέον από τη σφαίρα της αστειότητας. Το να ακούει κανείς για τους αδελφούς Παλαιστινίους και τους Άραβες που θα ενοχληθούν, έχει καταντήσει γραφικό. Που είναι η αντίδραση της διεφθαρμένης ηγεσίας των Παλαιστινίων, για την επίθεση που δέχεται η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της φίλης, για δεκαετίες, Ελλάδας. Έστω ένα κάλεσμα για αποφυγή της έντασης, ας μην είναι ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας, που θα έπρεπε να είναι. Και ποια ενόχληση των Αράβων; Τι έχει κερδίσει άραγε η Ελλάδα από τους Άραβες όλα αυτά τα χρόνια; Άλλωστε οι ίδιοι οι Άραβες (σημαντικές χώρες του Αραβικού κόσμου) περιορίστηκαν σε χλιαρές αντιδράσεις για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ. Και έχουν ήδη ανοίξει δίαυλους επικοινωνίας με το Ισραήλ.
Μήπως εάν προχωρήσουμε σε αυτή την επιβεβλημένη για το εθνικό μας συμφέρον κίνηση, θα ενοχληθούν οι Βρυξέλλες γιατί θα διαχωρίσουμε τη θέση μας από την κοινή γραμμή της ΕΕ; Δεν πειράζει ας το ξεπεράσουν. Εδώ μας σπρώχνουν απροκάλυπτα σε διάλογο με μια χώρα πειρατή της διεθνούς νομιμότητας που παραβιάζει την εδαφική κυριαρχία, χώρας μέλους της Ένωσης και μάλιστα του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης.
Όσο για τις ΗΠΑ, που η γραφειοκρατία εξωτερικής πολιτικής στην Ουάσιγκτον μιλά για αμφισβητούμενα ύδατα και καλεί σε διάλογο για την επίλυση των διαφορών, δεν δύναται να αντιδράσει αρνητικά σε μια τέτοια κίνηση, διότι έχει αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μεταφέροντας μάλιστα εκεί και την Αμερικανική Πρεσβεία.
Οι εποχές του στρογγυλέματος του κύκλου έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τα οφέλη από μια αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από την Ελλάδα, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, υπερτερούν κατά πολύ τα μειονεκτήματα.
Στην περιοχή μας η Ελλάδα, θα έχει δίπλα της μια πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή, η οποία δεν χρειάζεται να εμπλακεί άμεσα σε κρίση. Και μόνο η παρουσία της στο πλευρό της Ελλάδας, θα λειτουργήσει ως σημαντικός παράγοντας αποτροπής έναντι του πειρατή της διεθνούς νομιμότητας και του τρομοκράτη της Ανατολικής Μεσογείου, της Τουρκίας του Ερντογάν.
Την ίδια στιγμή θα είναι τεράστιο το όφελος και στην αρένα της Ουάσιγκτον, όπου τα ελληνικά συμφέροντα θα βρουν ένα πανίσχυρο σύμμαχο, το Εβραϊκό λόμπι. Σε μια στιγμή μάλιστα που οι προύχοντες της ομογένειας, αντί να παραμένουν ουδέτεροι στη σύγκρουση των προεδρικών εκλογών ή τουλάχιστον να διατηρούν ισορροπημένη σχέση με τον Πρόεδρο – Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς – Μπάϊντεν, τις τελευταίες ώρες έχουν επιδοθεί σε ένα διαγωνισμό για το ποιος θα κάνει τα πιο διθυραμβικά σχόλια και θα αναρτήσει τις πιο καλές φωτογραφίες με την υποψήφια Αντιπρόεδρο του Μπάϊντεν, Γερουσιαστή από την Πολιτεία της Καλιφόρνια, Καμάλα Χάρις. Δυστυχώς για κάποιους η Ελλάδα, αντί να παραμένει πατρίδα των προγόνων τους έχει εξελιχθεί σε προσοδοφόρο επάγγελμα.
Τόσο πολύ έχει κτυπήσει κόκκινο η ανοησία που κάποιοι εδώ στην Ελλάδα, που ανάθεμα και εάν ξέρουν που πέφτει η Ουάσιγκτον, ανακάλυψαν τα μεγάλα προσόντα και τη βαθιά εμπειρία της Καμάλα Χάρις, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Μπορεί εδώ και χρόνια να έχω εξελιχθεί σε σπασμένο γραμμόφωνο, αλλά θα το επαναλάβω με αγωνία για το μέλλον της πατρίδας. Η δημιουργία μιας ουσιαστικής και βαθιάς στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ, και κατά δεύτερο λόγο η σύσφιξη όσο το δυνατόν περισσότερο της σχέσης με την Αίγυπτο, δεν είναι απλά επιλογή, αλλά μονόδρομος για την επιβίωση της πατρίδας και του έθνους.
Και για να μην ξεχνιόμαστε. Σε διάλογο με πειρατές του διεθνούς δικαίου που λειτουργούν ως τρομοκράτες δεν πηγαίνεις. Ειδικά όταν έχουν προχωρήσει σε απροκάλυπτη παραβίαση της εδαφικής σου κυριαρχίας.
Αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ τώρα, και σύμπλευση με το μοναδικό φερέγγυο στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή σε όλα τα διεθνή μέτωπα.
*Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.
Πηγή: thepresident.gr