Η Θεσσαλία, μαζί με την Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά είναι μιά από τις περιοχές της Ελλάδας όπου η λεπτοσπείρωση είχε καταγραφεί και πριν από τις πλημμύρες, είπε ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου ,μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΔΥ, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος μετάδοσης είναι από μολυσμένα νερά και λάσπες.
«Η λεπτοσπείρωση είναι μια ασθένεια παλιά. Όντως υπάρχει στη γη, επάνω και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη εδώ και πάρα πολλά αιώνες. Στην Ελλάδα την παρακολουθούσαμε και την καταγράφουμε από το 2000 και πιο πριν ίσως, αλλά από το 2005, έχουμε καταγράψει συνολικά περίπου 500 κρούσματα.
Στην περιοχή της Θεσσαλίας, υπήρχε η νόσος ενώ τώρα, προέκυψε μια καινούργια κατάσταση η οποία σχετίζεται με τις πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο, είπε ο λοιμωξιολόγος επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής. Δεν μπαίνουμε μέσα στις λάσπες και στα νερά χωρίς προστασία. Πρέπει αυτός που μπαίνει μέσα να έχει γαλότσες, να φοράει γάντια, ειδικά αν υπάρχουν τραυματισμοί στο δέρμα. Ο τρόπος μετάδοσης είναι αυτός μέσω των μολυσμένων νερών, τόνισε.
Ο μισός ΕΟΔΥ βρίσκεται στην περιοχή της Θεσσαλίας, κάνοντας καταγραφές, παρακολουθώντας τα λύματα, τα κουνούπια, τις ασθένειες που καταγράφονται στα νοσοκομεία, είπε ο κ. Χατζηγεωργίου συμπληρώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή είναι στη Λάρισα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και μέχρι πρότινος διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Χατζηχριστοδούλου Χριστάκης.
Κορονοϊός: Η παραλλαγή Pirola δεν έχει εξαπλωθεί
Σχετικά με τον κορονοϊό, ο λοιμωξιολόγος επιβεβαιώνει αύξηση στα κρούσματα αλλά με «μικρή βαρύτητα και ανάγκες για διασωλήνωση». Οφείλονται σε υπό παραλλαγή της Όμικρον, αλλά η Pirola δεν έχει εξαπλωθεί. Την παρακολουθούμε γιατί έχει πάρα πολλές μεταλλάξεις και σημασία έχει η τήρηση των κανόνων και η χρήση της μάσκας σε χώρους συνωστισμού, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χατζηγεωργίου.