«Το ΚΚΕ και η Κρήτη αξίζουν βουλευτές σε όλους τους νομούς του νησιού», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή του συνέντευξη στο «Ράδιο Κρήτη», σημειώνοντας ότι «οι βουλευτές των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν ψήφισαν και εφάρμοσαν βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και στην περίοδο της κρίσης και στην περίοδο της ανάπτυξης και τώρα θα επιβάλλουν καινούργια, όπως προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, γιατί πάμε σε νέα οικονομική κρίση».
Σημείωσε ότι η οικονομική κρίση θα πλήξει και την Ελλάδα «διότι το βάρος έχει δοθεί στην περιβόητη “εξωστρέφεια” της οικονομίας στο δήθεν “τουριστικό θαύμα”, που είναι “θαύμα”, όμως, μόνο για τις πολυεθνικές, τους πολύ μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, τους tour operators και δεν είναι “θαύμα” για τους εργαζόμενους στον κλάδο».
«Αυτά τα ζητήματα μαζί με τους πλειστηριασμούς, τη φοροληστεία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των αγροτών τα ζει βάρβαρα και η Κρήτη και αυτό θα επιδεινωθεί γιατί είναι στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που ψήφισαν και ο κ. Μητσοτάκης και οι βουλευτές της ΝΔ και ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ», είπε.
«Ο ελληνικός λαός, ο λαός της Κρήτης πρέπει να δει κατάματα την αλήθεια: Το ΚΚΕ είναι αυτή η δύναμη που μπορεί να κάνει ισχυρή, πραγματική αντιπολίτευση για τα συμφέροντα των εργαζομένων, για τα συμφέροντα του λαού της Κρήτης, και οι βουλευτές του θα είναι και μέσα στη Βουλή για να αντιμάχονται αυτή τη πολιτική, την ώρα που οι άλλοι θα ψηφίζουν μαζί αντιλαϊκά νομοσχέδια, και βεβαίως στους αγώνες».
Αναφέρθηκε στα «κόμματα μιας χρήσης», λέγοντας «τα έχουμε ζήσει, χάθηκαν ψήφοι, δεν δυνάμωσε το ΚΚΕ, δηλαδή οι δυνάμεις που θα μπορούσαν να είναι στο πλευρό του λαού» προσθέτοντας «τώρα στηρίζουν την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που και σαν πρόεδρος της Βουλής στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα και χαρακτήριζε “σχήμα λόγου” την κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο, ενώ κράτησε στο συρτάρι και δεν έφερε ποτέ για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση μνημονίων και μνημονιακών νόμων».
«Ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν έχει δάφνες, τέσσερα χρόνια εκτός από το να γυρνάει σε αμφιβόλου ποιότητας δικαστήρια και να παίρνει υποθέσεις η κ. Κωνσταντοπούλου, δεν βρισκόταν σε κανένα εργατικό-λαϊκό αγώνα. Στηρίζει από χρυσαυγίτες εγκληματίες μέχρι ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου», τόνισε.
Απαντώντας στην ερώτηση «ανοιχτά ή κλειστά σύνορα», ο Δ. Κουτσούμπας είπε: «Κάθε χώρα προστατεύει τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα, όμως να πάμε στην ουσία του ζητήματος. Κανείς δεν θέλει να ξενιτεύεται και να θαλασσοπνίγεται. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να μείνουν στις πατρίδες τους. Εμείς λέμε, καλό είναι να μένουν στις χώρες τους, όμως εκεί πρέπει να ζουν αξιοπρεπώς. Όταν υπόκεινται σε πολιτικές διώξεις, όταν γίνονται πόλεμοι σε αυτές τις χώρες, επεμβάσεις με ευθύνη του ΝΑΤΟ, με ευθύνη και συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, με ευθύνη της ΕΕ και αναγκάζουν τους ανθρώπους να ξεσπιτώνονται και να ψάχνουν καλύτερη μοίρα από που κι ως που το κύριο ζήτημα και για την ΕΕ και για την ελληνική κυβέρνηση είναι η καταστολή; Δηλαδή, το πως θα τους απωθήσεις, με pusbacks ή αν έλθουν στην Ελλάδα ως πρώτη χώρα υποδοχής να τους κλείνεις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ουσιαστικά και να υπόκεινται σε χίλιες-δυό ταλαιπωρίες;».
«Η πρόταση του ΚΚΕ ήταν να καταργηθεί η κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας γιατί η ΕΕ και η Τουρκία είναι αυτές που εργαλειοποιούν το προσφυγικό. Έπρεπε η καταγραφή, η παραχώρηση ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων για τον τελικό προορισμό τους να γίνονται στην Τουρκία γιατί εκεί βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι, και στην Αίγυπτο, με την οποία η Ελλάδα έχει διμερείς σχέσεις, ενώ σχέσεις με την Αίγυπτο έχει και η ΕΕ.
Το ΚΚΕ το είχε επισημάνει αυτό από την αρχή και δεν μας άκουσαν. Τώρα λένε ότι κάτι προσπαθούν να κάνουν, αλλά τώρα είναι αργά. Ψήφισαν το Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ που επίσης κάνει την Ελλάδα χώρα που εγκλωβίζονται εδώ οι πρόσφυγες, ενώ οι περισσότεροι θέλουν να πάνε αλλού» τόνισε.
Τέλος, σημείωσε ότι «η ανείπωτη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος καθώς προκύπτουν, αντικειμενικά, πάρα πολλά ερωτήματα στα οποία δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις με βάση το νομικό πλαίσιο, τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του επιτελείου του Λιμενικού».