«Η πρόληψη των πυρκαγιών δεν μπορεί να γίνεται από καλοντυμένους, φρεσκοξυρισμένους υπουργούς που έρχονται στη Βουλή και μας λένε πόσο καλά προετοιμασμένοι είμαστε για το καλοκαίρι και που μετά αξύριστοι στο πεδίο καμώνονται τους συντετριμμένους. Η πρόληψη γίνεται από τους δασοφύλακες, τις δασικές υπηρεσίες, τους επιστήμονες»,τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος μιλώντας στον τ/σ OPEN. Προσέθεσε πώς αυτό επιβάλλει η κλιματική αλλαγή και πρέπει να γίνεται με μελέτη επιστημονική, με χρήση της τεχνολογίας, με εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων και με λογοδοσία πού πάνε αυτοί οι πόροι. «Γιατί, ακούσαμε για drones τα οποία, όμως, δεν τα είδαμε να είναι εκεί και να προλαμβάνουν τις πυρκαγιές», ανέφερε.
Σημείωσε πως «το πρόγραμμα “Αιγίς”, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν στη Βουλή». «Όπως επίσης πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή ένα κρίσιμο ζήτημα δασικής πολιτικής. Οι δασικές υπηρεσίες είναι αποσαθρωμένες, αποδιοργανωμένες» προσέθεσε.
Επίσης σχολίασε αιχμηρά εάν τελικά το επιτελικό κράτος λειτουργεί. «Είναι αποτελεσματικό ή αναποτελεσματικό; Αυτή είναι η δημόσια συζήτηση. Όχι ο εκχυδαϊσμός, ο εκφασισμός, η απανθρωπιά, το κυνήγι κεφαλών από δήθεν πολιτοφύλακες. Διότι αυτό δεν αδικεί απλώς τον νομικό μας πολιτισμό. Αλλά αναιρεί τη φιλελεύθερη δημοκρατία μας», υπογράμμισε.
Ο κ. Μάντζος υποστήριξε ότι το 1,1% της επικράτειας της χώρας είναι καμένο, και συγκεκριμένα η πυρκαγιά στη Δαδιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ΕΕ.
Επανέλαβε το ζήτημα της δομής και λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, υπογραμμίζοντας: «Δύο χρόνια τώρα συζητούμε για ένα νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας. Ασκείται, σωστά, δριμεία κριτική στον νυν υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, αλλά πρέπει να δούμε και τι έκανε ο προηγούμενος. Με περγαμηνές και μετά βαΐων και κλάδων, δημιουργήθηκε ένα σύστημα πολιτικής προστασίας. Έγιναν όλα όσα έπρεπε; Η απάντηση είναι όχι. Ούτε οργανόγραμμα δεν έχει αυτό το υπουργείο, ούτε όλες τις υπουργικές αποφάσεις δεν έχει εκδώσει για να είναι λειτουργικό, ούτε πλήρως αποσαφηνισμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης έχουμε».