Στο ζήτημα της παραβατικότητας και του εργασιακού human trafficking στάθηκε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, σε πάνελ στο συνέδριο της πρωτοβουλίας «The Upfront Initiative» που υποστηρίζει και προωθεί την ισότητα, τη συμπερίληψη, την ποικιλομορφία και την ορατότητα στον εργασιακό χώρο και διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, στο Ωδείο Αθηνών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Ξέρουμε πού η παραβατικότητα είναι υψηλή […] Εκεί, όπου απασχολούνται πολίτες τρίτων χωρών ή ανήλικοι, αλλά και στην εποχική εργασία» σχολίασε, μεταξύ άλλων. «Για τον λόγο αυτό», προσέθεσε, «γίνονται συνεχώς έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι είναι και ποσοτικά περισσότεροι, αλλά και πιο στοχευμένοι».
Αναφορικά με τα τρέχοντα προβλήματα, «η μεγάλη αγωνία είναι να βρούμε ανθρώπινο δυναμικό για τους εργοδότες», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου και επεσήμανε ότι, ενώ η ανεργία είναι μονοψήφια, οι εργοδότες ψάχνουν να βρουν εργαζόμενους. Όπως είπε η αρμόδια υπουργός:
Πρώτον, πρέπει να δοθούν κίνητρα σε κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν χαμηλή εκπροσώπηση στην αγορά εργασίας.
Δεύτερον, πρέπει να καταρτιστούν οι πολίτες, ώστε να καλύπτουν τις όποιες ανάγκες της αγοράς.
Τρίτον, αναφέρθηκε στις μετακλήσεις, οι οποίες αφορούν τις ανάγκες των εργοδοτών ανά περιφέρεια και την εισροή εργαζομένων από το εξωτερικό.
Όπως υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου, «εφέτος, θα γίνουν 32.000 μετακλήσεις. Επειδή, όμως, οι μετακλήσεις είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, υπάρχει και η επιλογή των διμερών συμφωνιών, όπως π.χ. με την Αίγυπτο».
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε και την τροπολογία, η οποία προβλέπει τη νομιμοποίηση όσων προσφέρουν στην αγορά εργασίας, μετά από τρία χρόνια παρουσίας στη χώρα, αντί επτά, όπως ίσχυε προηγουμένως.
naftemporiki.gr