«Η Ελλάδα απείχε από το ψήφισμα του ΟΗΕ επειδή δεν καταδίκαζε τη Χαμάς» τόνισε ερωτηθείς σχετικά ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Newsroom υπογραμμίζοντας πως «αυτή είναι η θέση μας και σε αυτό το πλαίσιο κινηθήκαμε και στον ΟΗΕ».
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως «θέλει να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του μουσουλμανικού κόσμου».
Αναφορικά με τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως αφορούν τα μέτωπα του μεταναστευτικού, της οικονομίας αλλά και την συνολική εικόνας ενός περιβάλλον αστάθειας, αν και μέχρι στιγμής οι ενδείξεις είναι καθησυχαστικές.
Επιπλέον ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε αναφορικά με την κυβερνητική ατζέντα πως «τα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών είναι σε πρώτη προτεραιότητα».
Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξή του Δημήτρη Τσιόδρα
Για τα θέματα του υπουργικού Συμβουλίου
Πολλές φορές στην επικαιρότητα κυριαρχούν άλλα θέματα, δικαίως, και περνάνε σε δεύτερη μοίρα θέματα τα οποία επηρεάζουν πράγματι τις ζωές των πολιτών. Δηλαδή το προηγούμενο τρίμηνο, αν ανατρέξει κάποιος στην επικαιρότητα στο ποια ήταν τα βασικά θέματα ήταν οι πυρκαγιές, πλημμύρες – αλίμονο να μην είναι σε καμία περίπτωση να τα υποβαθμίσουμε – οι δημοτικές εκλογές, οι Κροάτες και η επιδρομή που έγινε. Όμως παράλληλα με αυτά έχουν γίνει και μια σειρά από άλλα πράγματα. Εννοώ, πέρα από την ψήφιση του οικονομικού προγράμματος, έχουμε το νομοσχέδιο σχετικά με τις διοικήσεις στο Δημόσιο, που αλλάζει πάρα πολλά πράγματα, μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία, είτε με την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, είτε με τα φάρμακα στο σπίτι για 120.000 χρόνιους πάσχοντες κλπ. Έτσι και σήμερα και τα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που είναι ένα θέμα και δικαιοσύνης αλλά και εξασφάλισης πόρων προκειμένου να κατευθυνθούν σε κοινωνικές δράσεις. Τα χρήματα που πηγαίνουν στον κρατικό κορβανά πηγαίνουν κάπου. Αναζητούνται συνεχώς χρήματα προκειμένου να στηρίξουμε κοινωνικές δράσεις. Και το ζήτημα της φορολογικής δικαιοσύνης είναι κάτι το οποίο και προεκλογικά είχε απασχολήσει αλλά και στη συνέχεια την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα γίνεται και για την άνοια, για την άνοια, για το Αλτσχάιμερ, επίσης αφορούν πάρα πολύ πολύ πολύ κόσμο. Θέλω να πω δηλαδή ότι θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης σε πρώτη προτεραιότητα και η τετραετία αν μπορέσουμε να πούμε ότι σηματοδοτείται από αυτό που λέμε πολυεπίπεδος εκσυγχρονισμός, πρέπει να φαίνεται στη ζωή των πολιτών. Δεν είναι ένα σύνθημα κενό. Πρέπει να φαίνεται στα λεωφορεία, στην ασφάλεια, στη βελτίωση της καθημερινότητας.
Για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Καταρχάς, για να μπορούμε να κάνουμε μια αποτίμηση των συνεπειών, θα πρέπει να ξέρουμε ποια θα είναι η έκταση των γεγονότων εκεί που δεν την ξέρουμε. Τώρα, έχουμε τις στοχευμένες παρεμβάσεις που κάνει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας για την εξάρθρωση της Χαμάς. Αυτό, όπως εκτιμάται τουλάχιστον θα πάρει αρκετό διάστημα. Δεν είναι κάτι το οποίο θα λήξει σε μια εβδομάδα. Εδώ υπάρχουν δύο ερωτήματα. Θα μείνει σε στοχευμένες παρεμβάσεις της Χαμάς ή θα γίνει μια πιο συνολικότερη που μπορεί να έχει πράγματι πολύ ευρύτερες συνέπειες. Δεύτερον, άλλοι παίχτες Μέσης Ανατολής θα μπουν σε αυτή την ιστορία; Δηλαδή, θα έχουμε κάποια παρέμβαση του Ιράν ή όχι, το οποίο σημαίνει μια ευρύτερη εμπλοκή και από άλλες δυνάμεις. Γι αυτό λέω ότι έχει να κάνει με το τι έκταση θα πάρουν αυτά τα φαινόμενα.
Προφανώς οι ανησυχίες έχουν να κάνουν και με το μεταναστευτικό. Προς το παρόν δεν φαίνεται κάποια μετακίνηση. Έχει να κάνει με την οικονομία. Γιατί εάν έχεις μια ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, καταλαβαίνουμε ότι προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί σημαντικά, θα έχεις έκρηξη και από εκεί και πέρα, μια επέκταση του πολέμου δημιουργεί ένα περιβάλλον γενικότερης αστάθειας, το οποίο πράγματι θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες.
Εμείς απέναντι σε αυτό έχουμε μια πολύ σταθερή θέση από την αρχή. Καταρχάς η Ελλάδα είναι σε μια καλή θέση σε σχέση με το τι ήταν στο παρελθόν. Θέλω να πω ότι είναι μια δύναμη σταθερότητας, έχει συμμαχίες, έχει ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα. Αυτό το οποίο κάνουμε τι είναι; Λέμε από την αρχή ότι αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Γιατί το Ισραήλ που δέχθηκε επίθεση από τη Χαμάς και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξαρθρωθεί η Χαμάς, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα εκεί. Παράλληλα λέμε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι συνέπειες μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης που θα συνέβαινε αν γινόταν μια επίθεση κατά μέτωπο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου θα έπαιρνε, όπως καταλαβαίνετε, πολύ πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.
Και επιχειρησιακά και λαμβάνοντας υπόψη τις υπόλοιπες παραμέτρους, δεν είναι μια εύκολη ιστορία. Χρειάζεται συνεργασία με τους Συμμάχους και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τις υπόλοιπες δυνάμεις προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι κάτι το οποίο πράγματι έχει συζητηθεί, αλλά μιλάμε για ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν μιλάμε για κάτι άλλο, γιατί έχω δει και διάφορα τα οποία γράφονται ότι θα έρθουν 200.000 Παλαιστίνιοι κλπ τα οποία δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση.
Για τη δήλωση Μητσοτάκη ότι «η Τουρκία είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας»
Ο Ερντογάν πράγματι έχει ταχθεί υπέρ της Χαμάς. Θέλει να εμφανιστεί ως ο εκπρόσωπος του μουσουλμανικού κόσμου. Η Τουρκία ήταν τελευταία έδρα του Χαλιφάτου, έχει αναφορά μεγάλη στη μουσουλμανική παράδοση ο πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του. Δεν είναι εύκολο γιατί η Τουρκία είναι μια μουσουλμανική χώρα, δεν είναι μια αραβική χώρα. Ως εκ τούτου, αυτός ο ρόλος είναι πολύ δύσκολο, αλλά είναι κάτι το οποίο βλέπει ο πρόεδρος Ερντογάν. Προφανώς αυτό δυσκολεύει την κατάσταση. Και η αντιπαράθεση με τη Δύση – εμάς μας ενδιαφέρει μια προσέγγιση της Τουρκίας με τη Δύση, όχι μια αντιπαράθεση – και η τοποθέτηση που υπάρχει για τη Χαμάς, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την προσπάθεια προσέγγισης. Δεν μπορεί να το πει κανείς μακροπρόθεσμα, λέω προς το παρόν δεν έχει επηρεάσει. Στις αρχές Δεκεμβρίου είναι να γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει αλλάξει κάτι και ελπίζουμε ότι δεν θα αλλάξει. Γιατί εκτός από εμάς, νομίζω ότι θα ήταν λάθος αυτή τη στιγμή να δημιουργηθεί άλλη μια εστία αστάθειας στην περιοχή μας μέσα από μια αντιπαράθεση, δεν θέλω να πω σύγκρουση, Ελλάδας-Τουρκίας. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι το γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχουν επηρεαστεί οι διμερείς σχέσεις και ότι συνεχίζονται κανονικά και οι συνομιλίες και το προγραμματισμένο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, νομίζω ότι είναι καλό.
Για το ψήφισμα στον ΟΗΕ
Στον ΟΗΕ κατατέθηκε ένα ψήφισμα από τις αραβικές χώρες, στο οποίο οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, 15 τήρησαν την ίδια στάση και η Κύπρος ανάμεσα σε αυτές, που τήρησε η Ελλάδα, το οποίο δεν καταδικάζει τη Χαμάς. Έγινε τροπολογία από τον Καναδά που περιλαμβανόταν η Χαμάς, την υπερψήφισαν, δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να περάσει. Είναι μια στάση αρχών την οποία έχουμε τηρήσει από την αρχή. Θεωρούμε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, τηρώντας βέβαια το διεθνές δίκαιο και τους ανθρωπιστικούς κανόνες. Αυτή είναι η θέση μας και δεν μπορούμε να αποστούμε από αυτήν και σε αυτό το πλαίσιο κινηθήκαμε και στον ΟΗΕ. Θα ήταν περίεργο δηλαδή να υπερψηφίσουμε κάτι το οποίο δεν καταδικάζει τη Χαμάς.
Για πιθανή επικοινωνία Μητσοτάκη με την ηγεσία του Ισραήλ ή της Παλαιστίνης
Δεν μπορώ να πω κάτι αυτή τη στιγμή, αλλά έχετε δει ότι από την αρχή της κρίσης έχουμε φροντίσει ώστε να έχουμε επικοινωνία με τις διάφορες πλευρές. Δηλαδή, ο πρωθυπουργός ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που παρέστη στη Σύνοδο που συγκαλεί ο Πρόεδρος στην Αίγυπτο, πήγε στο Ισραήλ, είχε επικοινωνία με τον Αμπάς, τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής που εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό, δεν τον εκπροσωπεί η Χαμάς και είναι λάθος να ταυτίζεται η Χαμάς ως εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού και βεβαίως συνάντησε και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στην Αίγυπτο. Θέλω να πω πως όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε μια πολυμερή σχέση με τις χώρες της περιοχής, καλές σχέσεις με την Αίγυπτο, έχουμε υπογράψει και συμφωνίες κτλ μαζί, καλές σχέσεις με το Ισραήλ, εννοείται με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σαουδική Αραβία έχει πάει ο πρωθυπουργός, ο βασιλιάς Αμπντάλα έχει έρθει στην Ελλάδα τον πρόσφατα, όπως είπαμε, ο πρωθυπουργός στην Ιορδανία. Προσπαθούμε πράγματι να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, να έχουμε καλές σχέσεις με την περιοχή ως μια δύναμη σταθερότητας σε ευρωπαϊκή δύναμη, δύναμη η οποία ανήκει στο ΝΑΤΟ. Είναι δεδομένο σε ποια πλευρά ανήκει η Ελλάδα. Από εκεί και πέρα έχουμε παραδοσιακά σχέσεις με τους λαούς της.
Για τη λύση του Μεσανατολικού
Κάθε πόλεμος στο τέλος έχει μια πολιτική λύση. Βεβαίως, αν έχει κερδίσει κάποιος, οι κανόνες υπαγορεύονται από αυτόν που έχει κερδίσει, αλλά δεν γίνεται να μην υπάρχει πολιτική λύση εκτός αν πεις ότι έχουμε μόνιμο στρατό κατοχής κάπου. Άρα λοιπόν, μια πολιτική λύση που να υπάρχει και πολιτική λύση να είναι τα δύο κράτη, Παλαιστινιακό και Ισραηλινό, το οποίο η λύση θα εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ και την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους. Αυτή είναι η πάγια ελληνική θέση, την οποία η κυβέρνηση από την αρχή έχει έχει εκφράσει.
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr