“Η κατάστρωση των πολιτικών δυνάμεων αποτυπώνει ένα μεγάλο κενό αριστερά του κέντρου. Δηλαδή φαίνεται ότι δεν υπάρχει στον προοδευτικό αριστερό χώρο μια δύναμη η οποία να μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη της Νέας Δημοκρατίας, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία ασκείται σήμερα με πολύ σκληρό τρόπο χωρίς πραγματικό πολιτικό αντίπαλο, χωρίς προγραμματική αντιπαράθεση” τόνισε σε συνέντευξή του ο βουλευτής Α΄ Αθήνας Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Και συνέχισε: “Έχουμε μια Νέα Δημοκρατία η οποία επελαύνει, η οποία λειτουργεί χωρίς αντίπαλο και με αυτή την έννοια είναι εξαιρετικά κρίσιμο αυτό το κενό να πληρωθεί πολιτικά. Αυτή είναι η πολιτική μας φιλοδοξία. Να διαμορφώσουμε ένα νέο πολιτικό φορέα, ο οποίος θα μπορέσει να μιλήσει για τα σύγχρονα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Να μιλήσουμε για τα ζητήματα της εργασίας, της κλιματικής αλλαγής, των ανισοτήτων, της νεολαίας, τη στεγαστική κρίση. Πράγματα για τα οποία αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ένα αριστερό, πολιτικό, προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο για να αντιπαρατεθεί με τη Νέα Δημοκρατία”.
“Η εκλογή του κυρίου Κασσελάκη και η συγκρότηση της νέας ηγετικής ομάδας οδήγησε σε μία πολύ γρήγορη μετάλλαξη του κόμματος και στο επίπεδο του πολιτικού λόγου και στο επίπεδο των ιδεολογικών αρχών, οι οποίες εκφωνούνται από τον πρόεδρο και την νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ακούμε γενικότητες και ταυτόχρονα ιδεολογικές διακηρύξεις, οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με οποιαδήποτε πιθανή εκδοχή της Αριστεράς. Άρα αυτό το οποίο πρέπει να εκφραστεί αυτή τη στιγμή είναι ένας πολιτικός και προγραμματικός λόγος, ο οποίος θα δίνει στέγη και θα κινητοποιεί τον προοδευτικό κόσμο, τον κόσμο της Αριστεράς, ο οποίος είτε πηγαίνει σπίτι του, είτε απογοητεύεται, είτε επιλέγει την αποχή, είτε επιλέγει την κριτική στήριξη σε άλλους πολιτικούς φορείς, τουλάχιστον προσωρινά. Με αυτή την έννοια υφίσταται πολιτικός χώρος για ένα νέο εγχείρημα, το οποίο θα δώσει ούτως ή άλλως και τις μάχες από σήμερα και στο επόμενο διάστημα απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό φορέα, ο οποίος θα μπορέσει, να θέσει στην ατζέντα και να βάλει σε προτεραιότητα τα μεγάλα ζητήματα του προγραμματικού και πολιτικού περιεχομένου για την Αριστερά”, υπογράμμισε ο Βουλευτής.
Απέναντι στην κριτική ότι δεν δόθηκε χρόνος στον κ. Κασσελάκη να αποτυπώσει πολιτικό έργο ανέφερε ότι “όλη την προηγούμενη περίοδο οι φίλοι και οπαδοί του κ. Κασσελάκη μιλούσαν για αποπαρασίτωση στον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράσεις και αντιλήψεις οι οποίες δεν έκαναν εφικτή μια πολιτική συμβίωση με τη νέα πολιτική ομάδα. Τουλάχιστον εγώ προσωπικά, δεν έχω κάνει δημόσια κριτική στον κ. Κασελάκη όσον καιρό παρέμενα στο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, μιλήσαμε στα όργανα, αναδείξαμε μεγάλα πολιτικά προβλήματα, τα οποία είχαν να κάνουν με την ιδεολογική στροφή την οποία σημείωσε ο κ. Κασελάκης στο ΣΕΒ, με τα ζητήματα της απόλυτης απαξίωσης των εσωκομματικών διαδικασιών”.
Στη συνέχεια σημείωσε: “Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει καμία διάθεση να οργανώσει ένα πραγματικό συνέδριο. Δεν είναι τυχαίο ότι διαβάζουμε ότι ετοιμάζεται ένα συνέδριο το οποίο θα γίνει υβριδικά, διαδικτυακά. Δεν υπάρχει κανένα κόμμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ούτε καν στις Ηνωμένες Πολιτείες με τέτοιου τύπου συνεδριακές διαδικασίες. Είναι άλλο πράγμα να θέσεις δύο ή τρία ερωτήματα στο σύνολο της βάσης. Όλη αυτή η λογική της αδιαμεσολάβητης σχέσης καταργεί κανόνες, καταργεί τη συμμετοχική διαδικασία, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα πολιτικών τοποθετήσεων για κρίσιμα ζητήματα. Η αδιαμεσολάβητη σχέση δεν έχει καμία απολύτως επαφή με αυτό το οποίο οφείλει να υπάρχει σε ένα σύγχρονο αριστερό προοδευτικό κόμμα και είναι οι οριζόντιες διασυνδέσεις μεταξύ των μελών. Η αδιαμεσολάβητη σχέση καταργεί στην πραγματικότητα την ίδια την ουσία της Αριστεράς. Έχουμε τον ηγέτη ο οποίος συνομιλεί είτε με μέλη είτε με πολίτες, λαμβάνει προτάσεις και αποφασίζει μόνος του ή τουλάχιστον με τον πολύ στενό του κύκλο για το Α, το Β, το Γ ζήτημα”.
Σχετικά με τη θέση του Αλέξη Τσίπρα ξεκαθάρισε ότι “έχει κάνει μια επιλογή αυστηρής ουδετερότητας. Δεν τοποθετείται. Εμείς σεβόμαστε αυτή την επιλογή και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τον εργαλειοποιήσουμε κατά κανένα τρόπο. Αυτό είναι άδικο απέναντι σε έναν άνθρωπο που έχει βάλει τη σφραγίδα του στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία”.
Ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε: “Από κει και πέρα εμείς κοιτάμε μπροστά. Αυτό που εμάς μας ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση είναι να κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Ήταν ένα δύσκολο κεφάλαιο για όλους. Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Ήταν όμως μια απόφαση η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί ελπίδα σε έναν προοδευτικό και αριστερό κόσμο, ο οποίος σήμερα νιώθει άστεγος με βάση την εικόνα του πολιτικού συστήματος στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας και από την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να συγκροτήσει μια ισχυρή αντιπολίτευση και από την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εκπονήσει ένα προγραμματικό πλαίσιο ανταγωνιστικό προς τη Δεξιά”.
Μάλιστα επεσήμανε: “Έχουμε τη δυνατότητα για μία ισχυρή παρουσία στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, για μία ισχυρή παρουσία η οποία θα ξαναφέρει την Αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο με περηφάνια στο προσκήνιο. Θα συζητήσουμε με κινήσεις, με κινήματα πολιτών, με οικολογικά σχήματα τα οποία υπάρχουν. Όμως σε αυτή τη φάση, με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής συμπόρευσης. Είναι άλλο πράγμα να υπάρξει μια κοινή στάση σε κάποιες κοινοβουλευτικές μάχες και άλλο πράγμα η πολιτική συμπόρευση πολιτικά, ιδεολογικά, προγραμματικά”
Κλείνοντας την συνέντευξη κατέληξε: “Η προηγούμενη περίοδος στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Αντιμετωπίσαμε ένα τοξικό κλίμα, χυδαίες επιθέσεις από πολλές πλευρές. Επομένως, για πάρα πολλούς ανθρώπους στον ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν ήταν μια δύσκολη απόφαση. Εγώ στο ΣΥΡΙΖΑ είμαι από 18 χρονών, οργανώθηκα το 2000. Δεν ήταν για μένα εύκολο να αφήσω αυτό το πολιτικό κόμμα. Όμως η δέσμευση με τα κόμματα δεν μπορεί να είναι μεταφυσικού χαρακτήρα. Εξαρτάται από τα πολιτικά προγράμματα και τις πολιτικές προοπτικές”.
Πηγή capital.gr