Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Δανία, ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να κατανοήσουν τα συναισθήματα των οικόσιτων ζώων όπως οι χοίροι, τα άλογα και οι κατσίκες με βάση τις φωνές τους.
Η ομάδα λέει ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένες πληροφορίες στους ήχους, όπως το πόσο έντονα είναι τα συναισθήματα ενός ζώου, φαίνεται να μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο σε όλα τα είδη. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν οι άνθρωποι μπορούσαν να καταλάβουν εάν ένα ζώο εξέφραζε αρνητικό ή θετικό συναίσθημα.
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Royal Society Open Science, ο Briefer και οι συνεργάτες του εξήγησαν πώς κατέγραψαν φωνές από έξι είδη ζώων, δηλαδή άλογα, χοίρους, κατσίκες, βοοειδή, άλογα του Przewalski (άγρια άλογα) και αγριογούρουνα. Η ομάδα ήθελε να ανακαλύψει εάν ο ήχος ακούγονταν όταν το ζώο ήταν ενθουσιασμένο – οδηγούμενο από υψηλούς καρδιακούς παλμούς ή κίνηση – και αν ο ήχος έγινε σε ένα θετικό πλαίσιο, όπως η πρόβλεψη πότε έπαιρναν φαγητό ή σε αρνητικό πλαίσιο, όπως όταν τα ζώα είναι απομονωμένα.
Στους ανθρώπους, η ομάδα χρησιμοποίησε υπάρχουσες ηχογραφήσεις χωρίς νόημα σειρές λέξεων που ειπώθηκαν με θυμό ή φόβο για να αναπαραστήσουν υψηλότερη ή χαμηλότερη συναισθηματική ένταση ή διέγερση– αντίστοιχα, λέξεις που ειπώθηκαν με θυμό ή χαρούμενο τρόπο, για να υποδηλώσουν ένα αρνητικό ή θετικό πλαίσιο.
Πάνω από 1.000 άτομα άκουσαν τους ήχους. Έτσι, οι συμμετέχοντες άκουσαν τις φωνές κάθε είδους. Αρχικά, ζητήθηκε από τους ανθρώπους να βαθμολογήσουν τη συναισθηματική ένταση του ήχου, είτε χαμηλή είτε υψηλή, και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τα συναισθήματα, δηλαδή αν ήταν αρνητικά ή θετικά.
Το αποτέλεσμα αποκάλυψε ότι συνολικά, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν σωστά τη συναισθηματική ένταση των ζώων στο 54% των περιπτώσεων και το είδος του συναισθήματος στο 55,3% των περιπτώσεων.
«Οι άνθρωποι είναι γενικά καλύτεροι στο να κατανοούν τα κατοικίδια ζώα από τα άγρια ζώα», είπε ο Briefer.
Ο Briefer πρόσθεσε ότι η επιτυχία των συμμετεχόντων στην κρίση των τύπων συναισθημάτων διέφερε πολύ περισσότερο από την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται την ένταση των συναισθημάτων.
«Αν πάμε στο επόμενο επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να μπορούμε εύκολα να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν ήχους», είπε η Δρ Elodie Briefer, προσθέτοντας ότι η αναγνώριση των ήχων των ζώων θα μπορούσε να βοηθήσει όσους συνεργάζονται στενά μαζί τους – από αγρότες μέχρι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων – να καταλάβουν τους καλύτερους.