Η Οργανωτική Επιτροπή του «Κατάρ 2022» έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη στον τηλεοπτικό σταθμό TV2 της Δανίας, καθώς ένας δημοσιογράφος απειλήθηκε από το προσωπικό ασφαλείας ενώ ήταν σε ζωντανή μετάδοση για ρεπορτάζ ενόψει του Μουντιάλ που αρχίζει την προσεχή Κυριακή.
Κάνοντας ρεπορτάζ από το Κατάρ λίγες ημέρες πριν από τον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA, ο ρεπόρτερ του TV2 Rasmus Tantholdt μιλούσε σε ζωντανή μετάδοση την ώρα που τον πλησίασε το προσωπικό ασφαλείας στον δημόσιο χώρο όπου γινόταν η λήψη. Γρήγορα έγινε φανερό ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτος να κινηματογραφήσει και απειλήθηκε ότι θα του έσπαγαν και θα καταστρέψουν την κάμερά του!
Το βίντεο, το οποίο έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδειξε τον Tantholdt να μιλά στα αγγλικά για να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με το πού φέρεται να παρερμήνευε τυχόν κανόνες για τα γυρίσματα στο Κατάρ. «Έχετε προσκαλέσει όλο τον κόσμο εδώ. Γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε ταινία; Είναι ένας δημόσιος χώρος», είπε.
Γρήγορα έδειξε τη διαπίστευσή του ως δημοσιογράφος, επιβεβαιώνοντας την άδειά τους για κινηματογράφηση, ωστόσο την ίδια στιγμή ένας άντρας αρπάζει τον φακό της κάμερας, λέγοντας απειλητικά ότι η κάμερα θα καταστραφεί αν δεν σταματήσουν να γυρίζουν.
«Μπορείς να σπάσεις την κάμερα», πρόσθεσε. «Θες να το σπάσεις; Προχώρα. Μας απειλείτε σπάζοντας την κάμερα».
Μιλώντας από το Κατάρ στη νορβηγική εκπομπή NRK, ο Tantholdt επιβεβαίωσε ότι έκτοτε του ζήτησαν συγγνώμη αντιπρόσωποι στο Κατάρ, αλλά το γεγονός ότι τον σταμάτησαν κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μετάδοσης εγείρει μια σειρά από ανησυχίες για αυτόν.
«Δεν νομίζω ότι το μήνυμα από την Ηγεσία στο Κατάρ έφτασε σε όλους τους φρουρούς ασφαλείας», φέρεται να είπε. Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν παρεξηγήσει την κατάσταση, αλλά την ίδια στιγμή λέει πολλά για το πώς είναι στο Κατάρ. Εκεί μπορείς να σου επιτεθούν και να απειληθείς όταν αναφέρεσαι ως ελεύθερο μέσο».
«Δεν είναι μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα», πρόσθεσε. «Η εμπειρία μου μετά την επίσκεψη σε 110 χώρες στον κόσμο είναι: Όσο περισσότερο πρέπει να κρύβεσαι, τόσο πιο δύσκολο είναι να κάνεις ρεπορτάζ από εκεί».
Το Κατάρ έχει δεχτεί έντονη κριτική και εξονυχιστικό έλεγχο για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη στάση του απέναντι στην LGBTQ+ κοινότητα από τότε που ανέλαβε την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 πριν από 12 χρόνια.
Δεν είναι επίσης η πρώτη φορά που οι δημοσιογράφοι έχουν προβλήματα που προσπαθούν να αναφέρουν ελεύθερα και ανοιχτά στο Κατάρ.
Το νορβηγικό δίκτυο NRK αντιμετώπισε τα δικά του προβλήματα όταν έκανε ρεπορτάζ από το Κατάρ πέρυσι. Δύο από τους δημοσιογράφους τους, ο Halvor Ekeland και ο Lokman Ghorbani, συνελήφθησαν και στη συνέχεια φυλακίστηκαν στο Κατάρ με τους ισχυρισμούς ότι το ζευγάρι γύριζε σε ιδιωτικό χώρο. Κρατήθηκαν για περίπου 30 ώρες πριν αφεθούν ελεύθεροι και σταλούν πίσω στη Νορβηγία.
Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο Νορβηγός πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre περιέγραψε τη μεταχείριση των δημοσιογράφων στο κράτος του Κόλπου ως «απαράδεκτη».
«Ο ελεύθερος Τύπος είναι ζωτικής σημασίας για μια λειτουργική δημοκρατία», πρόσθεσε.
Φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα για τους δημοσιογράφους λίγες μέρες πριν την έναρξη του τουρνουά. Ο Αμερικανός συγγραφέας Grant Wahl είχε τη δική του επίθεση με το προσωπικό ασφαλείας που του είπαν να διαγράψει μια φωτογραφία που είχε τραβήξει στο κέντρο πολυμέσων. Αναλυτικά στην ιστορία στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Wahl έγραψε: «Έβγαλα μια φωτογραφία του σλόγκαν του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ στον τοίχο του κέντρου πολυμέσων σήμερα – και ένας φύλακας ήρθε και ζήτησε να το διαγράψω από το τηλέφωνό μου. Έτσι θα λειτουργήσει αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο;».
Του είπαν ότι «δεν επιτρέπεται η φωτογραφία» προτού διαμαρτυρηθεί ότι απλώς έβγαζε φωτογραφία.
«Διαγράψτε το, κύριε», ήρθε η απάντηση.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινά την Κυριακή, όταν το Κατάρ θα αντιμετωπίσει το Εκουαδόρ.
Πηγή: Dailymail
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης
Πηγή: ertnews.gr