H EKT θα υπερκαλύψει τα ποσά για τα οποία θα βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2021 καθώς μέσω του PEPP θα αγοράσει έως και το 236% των ελληνικών εκδόσεων, το υψηλότερο ποσοστό “κάλυψης” στην ευρωζώνη, όπως σημειώνει η Danske Bank σε έκθεσή της για τις προοπτικές της αγοράς ομολόγων το 2021.
Η τράπεζα υπολογίζει το ποσό που αναμένεται να αντλήσουν οι χώρες της περιοχής από τις αγορές το νέο έτος, με κάποιες από αυτές να έχουν ανακοινώσει επίσημα το ύψος των εκδόσεων τους, και το συγκρίνει με τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η ΕΚΤ μέσω των προγραμμάτων PEPP και του “κλασσικού” QE, ανάλογα με το capital key της κάθε χώρας.
Όπως καταλήγει, η Ελλάδα αναμένεται να έχει την ισχυρότερη στήριξη, κάτι που δικαιολογεί την περαιτέρω πολύ καλή πορεία των ελληνικών τίτλων το επόμενο διάστημα αλλά και την ευχέρεια που θα έχει ο ΟΔΔΗΧ στις κινήσεις του, με κύριο στόχο το χτίσιμο εκ νέου της ελληνικής καμπύλης έτσι ώστε να γίνει πιο “υγιής” και άρα πιο ελκυστική στους επενδυτές.
Με τον ΟΔΔΗΧ να έχει ήδη ανακοινώσει πως οι εκδόσεις της επόμενης χρονιάς θα κινηθούν στα 8-12 δισ. ευρώ, η Danske Bank τοποθετεί την εκτίμησή της στα 11 δισ. ευρώ, ενώ η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 26 δισ. ευρώ, μετά τα περίπου 18 δισ. ευρώ που έχει ήδη αγοράσει φέτος. Σημειώνει πως από τις 18 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ ολοκλήρωσε τις αγορές υπό τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης για το 2020, λόγω των αργιών των εορτών, και θα επιστρέψει και πάλι στις αγορές στις 4 Ιανουαρίου.
Η επέκταση του προγράμματος QE από την ΕΚΤ είναι σημαντική, όπως τονίζει η τράπεζα, καθώς σε απόλυτους όρους αγοράζει περισσότερους τίτλους από τις ακαθάριστες εκδόσεις σε Ολλανδία, Φινλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα. Ο κύριος κίνδυνος είναι η ΕΚΤ να μειώσει σημαντικά το πρόγραμμα PEPP, είτε λόγω των χαμηλών και σταθερών επιτοκίων είτε της ανάκαμψης στην οικονομία, εάν η απειλή από τον COVID-19 μειωθεί σημαντικά.
Ενδεικτικά, η ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα αγοράσει το 117% της εκδοτικής δραστηριότητας της Πορτογαλίας (23 δισ. ευρώ αγορές έναντι 21 δισ. ευρώ εκδόσεις ομολόγων), το 113% της Ολλανδίας (56 δισ. ευρώ αγορές από ΕΚΤ έναντι 50 δισ. ευρώ εκδόσεις) και το 104% των εκδόσεων της Φινλανδίας (18 δισ. ευρώ ενάντιά 17 δισ. ευρώ). Σε αυτές τις τέσσερις χώρες οι αγορές της ΕΚΤ μέσω QE θα υπερκαλύψουν την εκδοτική δραστηριότητα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το δίχτυ ασφαλείας για τους επενδυτές.
Όπως σημειώνει η Danske Bank, βασικοί οδηγοί της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης το 2021 θα είναι και πάλι η ΕΚΤ καθώς και η ΕΕ βοηθώντας στην περαιτέρω συρρίκνωση των spreads και κρατώντας χαμηλά τη μεταβλητότητα. Η ζήτηση υπό τα προγράμματα QE της ΕΚΤ 2021 θα ξεπεράσει τη ζήτηση του 2020 και η υπερβολική ρευστότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ οι επιχορηγήσεις της Ε.Ε καθώς και τα κονδύλια του SURE στηρίζουν τις προσπαθείες των κυβερνήσεων της περιοχής για την ανάκαμψη των οικονομιών τους.
Οι συνεχιζόμενες αγορές ομολόγων της ΕΚΤ και μάλιστα με περαιτέρω ευελιξία μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις του Δ.Σ., σημαίνουν ότι η βελτίωση της καμπύλης και η συρρίκνωση των spreads που θα σημειωθούν ως αποτέλεσμα, θα εμποδίσουν κάθε πιθανή “έκρηξη” στις αποδόσεις και, εφόσον τα οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία παραμένουν εύθραυστα, θα συμβάλουν στη διατήρηση της πολύ καλής πορείας των κρατικών τίτλων της ευρωζώνης.
Η Danske Bank αναμένει πως η κινητικότητα της ΕΚΤ θα είναι πολύ έντονη το επόμενο έτος αλλά και μετά, και θα συνεχίσει να αγοράζει με υψηλούς ρυθμούς assets. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το συγκεκριμένο μέγεθος αγοράς ομολόγων από το PEPP (μετά και τα 240 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το “κλασσικό” QE), ωστόσο εκτιμάται πως δεν θα χρησιμοποιηθεί ο πλήρης φάκελος του PEPP, συνολικού ύψος 1,85 τρισ. ευρώ (με 752,3 δισ. ευρώ να έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Danske Bank, η ΕΚΤ θα αγοράσει 942 δισ. ευρώ μέσω και των δύο προγραμμάτων (QE και PEPP) το 2021.