Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Δασκαλάκης: Εφαρμογές στα κινητά θα ενημερώνουν αν ήρθαμε σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού

Για εφαρμογές στα κινητά που θα καταγράφουν τις συναντήσεις μας με σκοπό να παρακολουθείται η πρόοδος της νόσου και η ενημέρωση ανθρώπων που τυχόν έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό, έκανε λόγο ο καθηγητής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης. Παράλληλα είπε πως ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την επιδημία του κορονοϊού πήρε «πιστοποιητικό ξεφτίλας».

Όπως ανέφερε ο Δρ Δασκαλάκης στο podcast – Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη, στο μέτωπο της τεχνολογίας στη «μάχη» κατά του COVID-19, θα χρησιμοποιηθούν και εφαρμογές στα κινητά μας τηλέφωνα τα οποία θα «καταγράφουν» κρυπτογραφικά τις συναντήσεις μας και στην συνέχεια θα μας «ενημερώνουν» αν κάποιος που είχαμε επαφή έχει συμπτώματα κορονοϊού.

Ο Δρ Δασκαλάκης υπογράμμισε ότι υφίστανται και ζητήματα βιοηθικής και παράλληλα έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου και για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, μια επιδημία των fake news, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιον, θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπων.

«Συζητείται έντονα το θέμα εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα που θα κρατούν μια βάση δεδομένων σχετικά με ανθρώπους με τους οποίους ήρθαμε σε στενή επαφή τον τελευταίο μήνα και εάν εκείνος αργότερα βρεθεί θετικός στον ιό θα ενημερώνονται όλες οι επαφές του. Εγώ δεν θα είμαι εγώ, θα είμαι ένα κρυπτογραφικό κλειδί που θα αντιπροσωπεύει εμένα και θα το ξέρω μόνο εγώ. Επίσης οι άνθρωποι τους οποίους συνάντησα θα είναι αλλά κρυπτογραφικά κλειδιά όποτε στα μάτια κάποιου που προσπαθεί να παρακολουθήσει όλη αυτή τη διαδικασία, θα βλέπει ότι διάφορα κρυπτογραφικά κλειδιά βρέθηκαν κοντά σε αλλά κρυπτογραφικά κλειδιά χωρίς να μπορεί να προσωποποιήσει το σε ποιον αυτά αναφέρονται. Ωστόσο πίσω από αυτό θα υπάρχει μια βάση. Την οποία βάση, αν δεν είναι καλά σχεδιασμένη, μπορεί ας πούμε η CIA ή οποιοσδήποτε άλλος να μπορεί να την χρησιμοποιήσει», ανέφερε ο Κώνσταντίνος Δασκαλάκης.

«Ο Τραμπ ήταν ξεφτιλισμένος από πριν αλλά μετά τον κορονοϊό πήρε και “πιστοποιητικό”», δήλωσε.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που στα μέσα Μαρτίου υπερασπίσθηκε με πάθος από την Αμερική, όπου βρίσκεται, την ανάγκη να μείνουμε όλοι σπίτι.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων