Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

DE BLASIO: Ποιός είναι ο νέος δήμαρχος Νέας Υόρκης

Γράφει ο Φιλώτας Νιάρχος

Τη Τρίτη στη Νέα Υόρκη εξελέγη ένας υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ, στο γραφείο του Δημάρχου για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, δίνοντας τη πόλη σε προοδευτικά χέρια, αυτά του εισαγγελέα Bill de Blasio. Μέχρι πρόσφατα, ο de Blasio ήταν ένας σχετικά άγνωστος στην πολιτική της Νέας Υόρκης. “Οι άνθρωποι αυτής της πόλης έχουν επιλέξει μια προοδευτική πορεία, και απόψε παλεύουμε γιʼ αυτό σαν μια ενωμένη πόλη” είπε ο de Blasio στην ομιλία της νίκης του.

Ο de Blasio είχε δώσει προεκλογική υπόσχεση να αυξήσει τους φόρους για όσους κερδίζουν πάνω από 500.000 δολάρια το χρόνο για να πληρωθεί η καθολική προ-νηπιακή εκπαίδευση στη Νέα Υόρκη, μια ιδέα που έβρισκε τον ανταγωνιστή του, Lhota, κατηγορηματικά αντίθετο. Υποσχέθηκε, ακόμη, τη δημιουργία ενός παγκοσμίου προγράμματος για τους φτωχούς, που θα χρηματοδοτείται από την αύξηση των φόρων για εκείνους που έχουν εισόδημα από $500.000 και πάνω.

Μεγάλο πλεονέκτημα του de Blasio, το οποίο τόνισε και χρησιμοποίησε στην εκστρατεία του, ήταν το γεγονός ότι παρουσίαζε τον εαυτό του και την μεικτή φυλετικά οικογένειά του παρουσιάζοντάς την και με την προβολή της σε περίοπτες θέσεις σε εκδηλώσεις της εκστρατείας-πολλοί πολιτικοί παρατηρητές λένε πως όλο αυτό ήταν προς όφελός του.

Ο 15χρονος γιος του, ο Δάντης, έχει τη δική του διαφημιστική καμπάνια και μιλάει απευθείας στην κάμερα τονίζοντας τις απόψεις του πατέρα του, όπως τη στάση του ενάντια στην αντιλαϊκή NYPD. Ο de Blasio λέει ότι η βίαιη πολιτική της NYPD στοχεύει άδικα σε φτωχές και μειονοτικές γειτονιές και υποσχέθηκε να τερματίσει την πολιτική, χαρακτηρίζοντάς την ρατσιστική. Ο de Blasio είπε ότι θα αντικαταστήσει τον Αστυνομικό Επίτροπο Raymond Kelly και θα διορίσει έναν ανεξάρτητο γενικό επιθεωρητή για να λάβει επαρκή μέτρα για να σταματήσει τις έρευνες.

Η σύζυγός του, Chirlane McCray, είναι μπροστά ως επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής του και τον στηρίζει σε κάθε του βήμα και προσπάθεια.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως ο τελευταίος Δημοκρατικός που κέρδισε το γραφείο του Δημάρχου στη Νέα Υόρκη ήταν ο David Dinkins το 1989.

Πριν τελειώσουμε σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως ο De Blasio πήρε τη νίκη όπως φαίνεται, ενώ αρχικά ήταν outsider ακόμη και από τους συναδέλφους του τους Δημοκρατικούς.

“Για κάθε ψηφοφόρο που δεν κέρδισα τη ψήφο του σήμερα, υπόσχομαι ότι δεν θα σταματήσω να εργάζομαι για να κερδίσω την εμπιστοσύνη του” δήλωσε ο de Blasio στο μήνυμά του. Για να δούμε… θα είναι από αυτούς που θα κρατήσει την υπόσχεσή του;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων