Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Αυτό το κομμάτι της στήλης θα έπρεπε να έχει δημοσιευθεί μερικές ημέρες νωρίτερα, ωστόσο τα γεγονότα στο Παρίσι, έθεσαν νέες προτεραιότητες και αναστάτωσαν το newsroom του RP.
Παρά το γεγονός ότι η επικαιρότητα κυριαρχείται σήμερα από άλλες ειδήσεις, η πολιτική αναστάτωση που προκλήθηκε από τις δηλώσεις Φίλη για τη γενοκτονία ή μη των Ποντίων, δεν έχει ακόμη ξεθωριάσει. Ήδη χθες ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας σε συγκεντρωμένους φίλους και μέλη του κόμματος, στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας τόνισε εκ νέου, ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πάρει θέση για το θέμα, πριν το ταξίδι του στην Τουρκία, αφού για την αξιωματική αντιπολίτευση προκύπτει μείζον εθνικό ζήτημα.
Πριν ακριβώς μία εβδομάδα, ωστόσο και ενώ το θέμα ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, πέρασε στα ψιλά, εκδήλωση στην οποία μίλησε ανάμεσα σε άλλους η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου. «Ηττηθήκαμε κατά κράτος», δήλωσε η κα Αναγνωστοπούλου, μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό, που ανάμεσά του βρίσκονταν ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης αλλά και ιστορικός και πρώην βουλευτής, Μαρία Ρεπούση που στη δημόσια σφαίρα συνδέθηκε με το πιο αμφιλεγόμενο σχολικό εγχειρίδιο ιστορίας.
Στους ομιλούντες, εκτός από την αναπληρώτρια υπουργό παιδείας, ήταν ο Κώστας Γαβρόγλου, ιστορικός της επιστήμης με βαρυσήμαντο έργο, βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η Ελένη Αποστολίδου, Καθηγήτρια Διδακτικής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Αντώνης Λιάκος, Ιστορικός και η Βασιλική Σακκά, Ιστορικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το τραπέζι των ομιλούντων όλοι ανέφεραν – με εξαίρεση τον κ. Γαβρόγλου – ότι μοιράζονταν ένα κοινό. Είναι, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, “βετεράνοι των πολέμων ιστορίας”, δηλαδή των επεισοδίων που ουκ ολίγες φορές έχουν λάβει χώρα με μήλον της έριδος ένα ζήτημα ιστορίας. Μάλιστα, η εν λόγω εκδήλωση που οργανώθηκε σε κεντρικό σημείο της Αθήνας από το περιοδικό Χρόνος, είχε συγκεκριμένα θέμα, την “Θέση της ιστορίας στο σχολείο και πώς θα την αλλάξουμε”.
Εκεί ακριβώς αναφέρθηκε η δήλωση της κας Αναγνωστοπούλου, “Ηττηθήκαμε κατά κράτος”. Μιλούσε σε πρώτο πληθυντικό, εκπροσωπώντας όχι την κυβέρνηση ή το πολιτικό σύστημα αλλά τους ιστορικούς, ιδιότητα που και η ίδια φέρει. Η κα Αναγνωστοπούλου η οποία μίλησε τελευταία, τόνισε ότι κάθε φορά που οι ιστορικοί προσπαθούν να εισάγουν μία θέση, στον πολιτικό και τον παιδαγωγικό χώρο, ηττούνται κάθε φορά, όπως και στην πιο πρόσφατη περίπτωση, με την Γενοκτονία των Ποντίων. Η ίδια ωστόσο έβαλε και ένα επιπλέον ζήτημα για την θέση της ιστορίας στο σχολείο. Μίλησε για την αντιμετώπιση των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού που αναπτύσσονται στο σχολικό χώρο, από τους ίδιους τους καθηγητές. Η κα Αναγνωστοπούλου, τόνισε ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της στο υπουργείο, «έχουν πολλά να μάθουν από τις μεθοδολογίες και τους τρόπους» που χρησιμοποίησαν οι δάσκαλοι και καθηγητές για να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα.
Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και των φαινομένων που τη συνοδεύουν, οφείλει να έχει ιδιαίτερη θέση στο σχολείο. Η αναπληρώτρια υπουργός, εξήγησε ότι έχει μιλήσει με καθηγητές σε σχολεία που κλήθηκαν και συχνά κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα ανάμεσα στους μαθητές. Ένα σημαντικό σημείο που η ίδια ξεχώρισε είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί, χωρίς σχετική εκπαίδευση από το υπουργείο ή αλλού, εφάρμοσαν μία μεθοδολογία, ξεκινώντας από το σήμερα και προχωρώντας προς το παρελθόν. Συνέδεσαν έτσι ιστορικά ζητήματα με σημερινά κοινωνικά προβλήματα.
Υ.Γ.
Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι μετά τις ομιλίες έκανε σύντομη παρέμβαση και η κα Ρεπούση, η οποία τόνισε ότι ενώ όλα τα υπόλοιπα μαθήματα στο σχολείο έχουν ανανεωθεί σε επίπεδο προγράμματος, η ιστορία είναι η μόνη που συνάντησε πάντοτε αντιστάσεις με αποτέλεσμα να μην ανανεωθεί στην πραγματικότητα ποτέ. Η ίδια έκανε λόγο για ανάγκη να αντιμετωπιστεί από τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο η κουλτούρα που η ίδια χαρακτήρισε «εθνικολαικισμό».