Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Η σύντομη ιστορία που ξεκίνησε με τις δηλώσεις Τσίπρα για απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση και ερωτηματικά στον δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο για έναν βασικό λόγο.
Μετά τη συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης τον περασμένο Ιούλιο, βασικό πρόταγμα για την κυβέρνηση Τσίπρα ήταν και είναι η διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος. Το ΔΝΤ ήταν εδώ και καιρό ο μόνος παράγοντας που στήριζε το ελληνικό αίτημα για κάποιου είδους αναδιάρθρωση και πρακτικά ελάφρυνση του χρέους. Και δεδομένου ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι εκ των ον ουκ άνευ για τους Ευρωπαίους, η απαίτηση του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση παίζει μέχρι τώρα καθοριστικό ρόλο στο αν και με τι όρους θα γίνει.
Στην ερώτηση, γιατί να μην θέλει η κυβέρνηση ξαφνικά το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η απάντηση που πήρα από ανώτατο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα φέρει πολύ άσχημα μαντάτα για το ασφαλιστικό. Αλλά ακόμη περισσότερο μου ξεκαθάρισε ότι το «δεν θέλαμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ήδη από το 2010».
Η βασική λογική της κυβέρνησης είναι ότι επιδιώκει τη συμμετοχή όσο το δυνατόν λιγότερο τεχνοκρατικών οργανισμών στο πρόγραμμα και την ενίσχυση παραγόντων πολιτικών και ελεγχόμενων από τους πολίτες στην Ευρώπη. Ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός στον οποίο υπάρχει οποιαδήποτε παρέμβαση από τους πολίτες είναι φυσικά το Ευρωκοινοβούλιο το οποίο και αποτέλεσε πρόσφατη επιτυχία με την απόφαση ότι θα συμμετέχει πλέον ενεργά στο πρόγραμμα διάσωσης.
Επειδή όμως το ερώτημα παραμένει, γιατί ο Τσίπρας σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική ατζέντα να μην θέλει το ΔΝΤ, με την αναδιάρθρωση του χρέους να είναι από τα επόμενα κεφάλαια τα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση από το νέο έτος, οι απαντήσεις που παίρνω είναι ότι οποιοδήποτε θέμα που τίθεται σε διαπραγμάτευση – και πόσο μάλλον το θέμα του χρέους – είναι πολυπαραγοντικό και ως εκ τούτου η κυβέρνηση πιθανόν να έχει εξασφαλίσει κάποιες συμμαχίες είτε με το SPD σε πολιτικό επίπεδο, είτε με τη Γαλλία σε επίπεδο χωρών.
Αυτά όμως είναι αρκετά θολά και σε υποθετική βάση, ώστε να ενδυναμώνουν το σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να ανεβάζει την ένταση σε επικοινωνιακό επίπεδο εν όψει κάποιων πολύ σκληρών μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό που θα κληθεί να διαπραγματευτεί και πιθανότατα να ψηφίσει.