Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Μετά την κατάθεση του επειγόντως νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, που περιλαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για πλειστηριασμούς, 100 δόσεις και την αύξηση του ΦΠΑ έλαβε χώρα άμεσα ενημέρωση προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Factum I
Για σχεδόν τρεις ώρες οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δημήτρης Σταθάκης, αντίστοιχα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ενημέρωναν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με λεπτομέρειες του νομοσχεδίου. Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Όλες οι πληροφορίες συμφωνούσαν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα είναι συμπαγής. Καμία διαρροή, καμία γκρίνια.
Ωστόσο, από τη συνεδρίαση έλειπαν δεκάδες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προκάλεσε σχετική ανησυχία. Ενώ λοιπόν για όλη την ημέρα μετά τη συνεδρίαση, οι πηγές συμφωνούσαν μεταξύ τους ότι δεν θθα υπάρξει κανένα πρόβλημα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πάει συμπαγής στη σημερινή ψηφοφορία, σήμερα Πέμπτη, έγινε γνωστή η παραίτηση Σακελλαρίδη, του πρώην δεξιού χεριού του πρωθυπουργού. Μάλιστα η παραίτηση φαίνεται να ήταν επιθυμία του ίδιου, παρά τα όσα γράφουν τα μέσα για εντολή Τσίπρα. Αυτό που ο Τσίπρας φέρεται να είπε σε τηλεφωνική συνομιλία στον πρώην υπουργό ήταν ότι “Αφού ψήφισες το μνημόνιο, πρέπει να ψηφίσεις και όλα τα προαπαιτούμενα”. Σε εκείνο το σημείο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία να παραιτηθεί.
Factum II
Που έγκειται όμως η ικανοποίηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ;
Η κοινή άποψη είναι ότι δεδομένων των συνθηκών και της πιεστικής κατάστασης η συμφωνία με τους δανειστές είναι καλή. «Δεν είμαστε χαρούμενοι» μου επεσήμαναν, ωστόσο. Μιλώντας με τον Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Κώστα Ζαχαριάδη, μου είπε χαρακτηριστικά: «Η ικανοποίηση για τη συμφωνία αφορά κυρίως το γεγονός ότι οι δανειστές αυτή τη φορά διένυσαν πολύ μεγαλύτερη απόσταση από την κυβέρνηση», προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία.
Από χθες το πρωί, η κριτική που διακινείται από δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι η συμφωνία για τους πλειστηριασμούς είναι χειρότερη από αυτή που υπήρχε το 2013, επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αυτό δήλωνε και χθες το πρωί ο Κωστής Χατζηδάκης, στον Real Fm. Η απάντηση που μου έδωσαν από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι, πέραν από το νόμο Κατσέλη, δεν υπήρχε πραγματικά καμία συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια και του πλειστηριασμούς από το 2010. Αντιθέτως, αυτό που γινόταν ήταν μία αναβολή του ζητήματος κάθε χρόνο προκειμένου να μη γίνουν πλειστηριασμοί. Μάλιστα τόνιζαν ότι το 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν ανανέωσε καν το ζήτημα και άφησε το θέμα στον αέρα.
Factum III
Σχετικά με το φόρο στο κρασί
Οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι το θέμα δεν συζητήθηκε εκτενώς. Αυτό που ειπώθηκε ήταν ότι θα υπάρξουν δύο κατηγορίες κρασιών που θα έχουν διαφορετικές αυξήσεις. Τα φθηνά κρασιά (πχ η ρετσίνα που κοστίζει 1,20 ευρώ περίπου) πιθανόν να έχουν μεγαλύτερες αυξήσεις της τάξης του 25%. Τα κρασιά όμως που κινούνται σε ένα μέσο επίπεδο και αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης θα έχουν πολύ μικρότερες αυξήσεις (για παράδειγμα από 5 ευρώ σε 5,50). Αυτή η πληροφορία έρχεται σε αντίθεση με άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες που μιλούσαν για αυξήσεις της τάξης του 1 – 1,5 ευρώ. Πάντως αυτό λένε οι δικές μου πληροφορίες είναι ότι το μέτρο δεν έχει ακόμη σχεδιαστεί από την κυβέρνηση άρα αν ακούσατε ότι πρόκειται να εξοικονομηθούν 110 εκατομμύρια ευρώ από αυτό το μέτρο, κρατήστε προς το παρόν μικρό καλάθι.
Εν τέλει αυτό που καθομολογείται από όλες τις πλευρές της συμπολίτευσης και της κυβέρνησης είναι ότι αυτή η συμφωνία δεδομένων των συνθηκών αποτελεί θετικό αποτέλεσμα, για αυτό και δεν θα υπάρξει κανένα ζήτημα με την ψήφιση του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σήμερα. Η πολιτική αξιολόγηση του νομοσχεδίου είναι υποκειμενική. Αυτό που είναι όμως βέβαιο είναι ότι ήδη από τις πρώτες εξώσεις, ακόμη και αν δεν πρόκειται για πολύ ευπαθείς ομάδες, το κόστος για ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση θα είναι τεράστιο.