Παρά τα τεράστια βήματα που έχει κάνει η επιστήμη στο κομμάτι της τεχνολογίας, οι προσβεβλημένοι με την ασθένεια της «χυλόπιτας» ένιωθαν μόνοι και παραγκωνισμένοι από την έλλειψη μιας «e-θεραπείας»! Τα μάγια και τα λοιπά γιατροσόφια έπαψαν να πείθουν! Νευροεπιστήμονες όμως στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία ήρθαν να βάλουν τέλος σε αυτή την «απουσία» και είναι έτοιμοι να λανσάρουν στην αγορά τη νέα μέθοδο προσέλκυσης «βάλτε τον / την στη πρίζα»!
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Translational Psychiatry, η νέα τακτική ξελογιάσματος βασίζεται στην «διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος», ή tDCS, στην οποία δύο ηλεκτρόδια τοποθετούνται στην επιφάνεια του κεφαλιού και διοχετεύουν ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από τον εγκέφαλο.
Στο πείραμα που πραγματοποίησαν ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια (Caltech) και του Πανεπιστημίου του Κιότο, η τεχνική tDCS εφαρμόστηκε στον κοιλιακό μεσεγκέφαλο, μια περιοχή που σχετίζεται με την εκτίμηση των ευχάριστων ερεθισμάτων και την επιβράβευση που αυτά προσφέρουν.
19 εθελοντές κλήθηκαν να κοιτάξουν ψηφιακές εικόνες ανδρικών και γυναικείων προσώπων με ουδέτερες εκφράσεις, και να βαθμολογήσουν την ελκυστικότητά τους σε μια κλίμακα από το ένα έως το οκτώ, με ή χωρίς tDCS. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε η διέγερση του μεσεγκεφάλου αύξανε σημαντικά την ελκυστικότητα των προσώπων.
Η επιβεβαίωση του συμπεράσματος ήρθε από την επανάληψη του πειράματος σε μια ομάδα ελέγχου, της οποίας οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε «ψεύτικη» tDCS που τους προκάλεσε μια αίσθηση σαν γαργάλημα στο κεφάλι, χωρίς όμως να διεγείρει τον μεσεγκέφαλο.
Αν και το δείγμα της μελέτης ήταν μάλλον μικρό, λιγότερο από 40 άτομα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διέγερση του μεσεγκέφαλου θα μπορούσε μια μέρα να έχει πρακτικές εφαρμογές για την αντιμετώπιση διαταραχών που σχετίζονται με το μεσεγκέφαλο, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και ο εθισμός.