Ως θύμα πολιτικής δίωξης θα εμφανιστεί ενώπιον της βελγικής δικαιοσύνης ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να εκδοθεί στην Ισπανία επειδή το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του εξυπηρετεί «πολιτικές σκοπιμότητες».
Αυτό ισχυρίζεται η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Standaard, σημειώνοντας ότι κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα δικαστικά έγγραφα που σχετίζονται με το αίτημα έκδοσης στην Ισπανία του έκπτωτου Καταλανού ηγέτη, η απόφαση επί του οποίου πρόκειται να εκδοθεί την Παρασκευή από το Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών.
Επισημαίνεται ειδικότερα ότι οι (φλαμανδοί) δικηγόροι του Πουτζντεμόν χαρακτηρίζουν «σουρεαλιστικό» το σε βάρος του ένταλμα σύλληψης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τον περιμένει μια αμιγώς πολιτική δίκη στην Ισπανία. Για τον λόγο αυτό η υπεράσπισή του
αναπτύσσει το σκεπτικό ότι οι Βέλγοι δικαστές πρέπει να αρνηθούν την έκδοση επειδή στο ένταλμα σύλληψης δεν μνημονεύονται ρητά συγκεκριμένα γεγονότα/πράξεις του Πουτζντεμόν με τις οποίες να στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες που του αποδίδονται, παρά μόνον οι πολιτικές του αποφάσεις οι οποίες όμως ήταν σε όλους γνωστές και απορρέουν από την ιδιότητά του ως δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης. Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών τους, οι δικηγόροι του Πουτζντεμόν επικαλούνται το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, σύμφωνα με το οποίο οι αρχές μπορούν να αρνηθούν την έκδοση εάν το ένταλμα αφορά τη δίωξη κάποιου για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Επιπλέον, οι δικηγόροι του Πουτζντεμόν επικαλούνται τη βελγική νομοθεσία, με βάση την οποία η άρνηση έκδοσης είναι δυνατή σε περίπτωση που η εκτέλεση του εντάλματος παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Σημειώνεται πάντως ότι προκειμένου να γίνει επίκληση της διάταξης αυτής, ο δικαστής πρέπει να δεχθεί ότι συντρέχουν «σοβαροί λόγοι» και να αποδείξει με πειστικό τρόπο ότι η ισπανική Δικαιοσύνη δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα του Πουτζντεμόν, κάτι το οποίο θα συνιστούσε όμως «κόλαφο» εναντίον της Ισπανίας και θα δημιουργούσε πολιτικό θέμα, παρατηρεί η εφημερίδα.
H υπερασπιστική πάντως γραμμή του Πουτζντεμον συνοψίζεται στη θέση ότι οι ενέργειές του ήταν αμιγώς πολιτικές και τις έλαβε με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο στα πλαίσια των καθηκόντων που απορρέουν από την ιδιότητά του.