Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
Επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ σε υποδομές ενέργειας στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο, την εξοικονόμηση, τις ανανεώσιμες πηγές και την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών προγραμματίζονται τα επόμενα έξι χρόνια, μέχρι το 2020, σύμφωνα με όσα είπε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτης, σε εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης για τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε 18 νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων και του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων.
Οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να προχωρήσουν ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων, είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική χώρα, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2016, καθώς και η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. Παράλληλα προωθείται η άμεση εισαγωγή 200.000 έξυπνων μετρητών στο ηλεκτρικό σύστημα, «ώστε ο πολίτης, ο καταναλωτής, το νοικοκυριό, να μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωση του και ταυτόχρονα να κάνει εξοικονομήσεις ενέργειας» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μανιάτης.
Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων αυτών υλοποιούνται από τον όμιλο της ΔΕΗ υπό ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Η ΔΕΗ, ήταν τα προηγούμενα χρόνια από τις λίγες ελληνικές επιχειρήσεις που υλοποίησαν και προγραμμάτισαν σημαντικότητας επενδύσεις σε έργα υποδομής ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση τόσο της οικονομικής, όσο και της περιβαλλοντικής απόδοσής του ομίλου, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.
Ίσως έχει έλθει η ώρα το πολιτικό σύστημα της χώρας, παρά το τεταμένο πολιτικό κλίμα, να διαφυλάξει επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας τους σταθερότητα σε επίπεδο σχεδιασμού, διοίκησης και λειτουργίας, ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων.