Περί τα τρία εκατομμύρια σπίτια σε πέντε χρόνια από σήμερα έχει στόχο να καλύψει το δίκτυο οπτικών ινών που αναπτύσσει η ΔΕΗ. Μάλιστα μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες στόχος του μεγαλύτερου ενεργειακού παρόχου στην Ελλάδα είναι το δίκτυο οπτικών ινών να καλύψει 450.000 σπίτια σε δέκα δήμους. Τα παραπάνω ανέφερε ο Αλέξανδρος Πατεράκης, αν. CEO της ΔΕΗ στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών που πραγματοποιείται σήμερα.
Όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Πατεράκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ στο πάνελ με τίτλο «Υποδομές υψηλών ταχυτήτων – Ακολουθεί η Ελλάδα τα διεθνή βήματα;» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του 5ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών (ITC 2022), πρόκειται για ένα από τα νέα εγχειρήματα της εταιρείας τα τελευταία δυο χρόνια.
Παρόμοιο εγχείρημα έχει ξαναγίνει και σε άλλες χώρες. Στόχος της ΔΕΗ είναι να καλύψει με οπτικές ίνες όλη την επικράτεια. Ξεκινώντας από τις μεγάλες πόλεις και σταδιακά να επεκτείνεται στην περιφέρεια και σε απομακρυσμένα σημεία. Από το ερχόμενο φθινόπωρο, είπε, ξεκινάμε σε συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 800 εκατ. ευρώ. Τα 530 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από έκδοση ομολόγου (bond project financing) και τα υπόλοιπα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Το δίκτυο οπτικών ινών θα ενσωματωθεί στην ήδη υπάρχουσα υποδομή της ΔΕΗ, είτε εναέρια είτε υπόγεια. «Θα παρέχουμε μόνο υποδομή. Τις υπηρεσίες πρόσβασης και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας θα αναλάβουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Θα είμαστε, δηλαδή, πάροχος χονδρικής προς του τηλεπικοινωνιακούς παίκτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής CEO της ΔΕΗ.
Νέα γενιά προϊόντων και υπηρεσιών
Σε ό,τι αφορά στο δίκτυο ανοικτής πρόσβασης ο κ. Πατεράκης είπε ότι θα έχει οφέλη, όπως η ταχύτητα στην κατασκευή. Ειδικά στο εναέριο καλώδιο η κατασκευή του είναι τρεις φορές ταχύτερη. Σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό ο κ. Πατεράκης αναφέρθηκε στη σημασία του και τα οφέλη που θα έχει για την οικονομία. Βασικό συστατικό, βέβαια, είναι οι υποδομές. Η προσβασιμότητα σε δίκτυα υπερευρυζωνικών ταχυτήτων που θα οδηγήσουν σε νέες γενιές προϊόντων και υπηρεσιών ταυτίζονται άλλωστε, τόσο με τον εθνικό όσο, και με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό. Ακόμη, και το προϊόν θα είχε ελκυστικότερες τιμές για τον τελικό καταναλωτή.
Ο κ. Δημήτρης Παπαζαφειρόπουλος, Technical Chief Operations Officer της NOVA-WIND αναφέρθηκε στις καινοτόμες τεχνολογίες της κινητής τηλεφωνίας. Από το 1990 και μετά, ανέφερε χαρακτηριστικά οι πάροχοι κινητών τηλεπικοινωνιών φέρνουν συνεχώς καινοτομία. «Έτσι ξεκινήσαμε από το 2G για να φθάσουμε στο 5G. Υπάρχουν, βέβαια, ακόμη σημεία που πρέπει να καλύψουμε σε εθνικό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο κ. Παπαζαφειρόπουλος, εξέφρασε τη διαπίστωση ότι οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων έχουν μείνει πίσω και συνεπώς είναι αναγκαίες οι επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών. Η τεχνολογία οπτικών ινών, πρόσθεσε, συμβάλλει στην ψηφιακή και «πράσινη» μετάβαση στον μετασχηματισμό της οικονομίας. Η Nova Wind ανέφερε χαρακτηριστικά έχει και την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να υποστηρίξει το ψηφιακό μέλλον που έρχεται.
«Ήδη επενδύουμε σε οπτικές ίνες και 5G και γενικά σε τεχνολογίες αιχμής. Παράλληλα, θα κάνουμε επενδύσεις και στη συνδρομητική τηλεόραση» σημείωσε χαρακτηριστικά