Ένα υπέροχο ραντεβού την 14η Φεβρουαρίου είναι χωρίς αμφιβολία ένα πολύ ρομαντικό δείπνο στο σπίτι!
Παρακάτω θα βρείτε 5 ιδέες για να μαγειρέψετε στο ταίρι σας δείχνοντας του την αγάπη σας αλλά και το ταλέντο σας…
Πουρές Γλυκοπατάτας
Υλικά Συνταγής
1 κιλό γλυκοπατάτες
λίγο θυμάρι
3 φέτες μπέικον
100 γραμ. βούτυρο
150 γραμ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα)
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Πουρές γλυκοπατάτας, αφράτος, βουτυράτος με μοναδική γεύση και χρώμα. Πλένουμε τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους πολύ καλά να φύγει όλο το χώμα. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και βράζουμε για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσουν. Τρυπάμε με πιρούνι κι αν είναι μαλακές, αποσύρουμε από τη φωτιά. Τις βγάζουμε αμέσως από το βραστό νερό.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και όσο είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε ή τις ανοίγουμε στη μέση και τραβάμε με κουτάλι την ψίχα τους. Αν οι γλυκοπατάτες έχουν σκάσει στο βράσιμο, τότε καλό είναι, επειδή θα έχουν ρουφήξει υγρασία, να βάλετε την ψίχα τους για λίγο στο σουρωτήρι.
poster
Αφαιρούμε τυχόν ίνες που βρίσκονται ανάμεσα στην φλούδα και στη σάρκα. Τις βάζουμε σε μπολ και τις λιώνουμε με κουτάλα του πουρέ ή σύρμα ανάδευσης όσο είναι ζεστές. Ο πουρές γλυκοπατάτας γίνεται λείος ακόμα και με ένα πιρούνι.
Σε αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ροδίζουμε το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία για 2΄. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (μέτρια), προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα και αφήνουμε να βράσει για 2΄. Προσθέτουμε στην κρέμα το βούτυρο σε κομμάτια για να λιώσει γρήγορα καθώς και το λιωμένο πουρέ γλυκοπατάτας. Αλατοπιπερώνουμε ανακατευοντας με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί ο πουρές, να γίνει λείος και βελούδινος. Αρωματίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι ή μοσχοκάρυδο.
Αν πρόκειται να σερβίρετε αργότερα, όσο ο πουρές γλυκοπατάτας είναι ζεστός, καλύψτε την επιφάνεια του με εφαπτόμενη μεμβράνη. Έτσι θα μείνει λείος. Τον σερβίρουμε ζεστό. Ταιριάζει ιδανικά με χοιρινό, ψητή γαλοπούλα, αγριογούρουνο και πάπια.
Σαλάτα με ρόδι και πορτοκάλι
Υλικά Συνταγής
450 γραμ. ανάμεικτα μαρούλι-ραντίτσιο και icebreg
150 γραµ. κόκκινα φρούτα (φρούτα δάσους)
1 πορτοκάλι (φιλέτα)
1 αβοκάντο
1/2 φλ. κράνμπερι αποξηραμένα ή σταφίδες
1/2 φλ. ρόδι καθαρισμένο
1/2 φλ. φιλέ αμύγδαλο
λίγες φύτρες
λίγες φλούδες ώριμη γραβιέρα
Για το dressing
1/3 φλ. ελαιόλαδο
χυμό από 1 ζουμερό πορτοκάλι
1 κ.γλ. μέλι
2 κ.σ λευκό ξύδι από κρασί
λίγο αλάτι
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τη σαλάτα με ρόδι και πορτοκάλι, βάζουμε πρώτα σε μια μεγάλη σαλατιέρα τα ανάμεικτα λαχανικά.
Προσθέτουμε τα κόκκινα φρούτα, τα αποξηραμένα φρούτα, τα φιλέτα πορτοκαλιού, το αβοκάντο κομμένο σε καρέ και το ρόδι.
Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε την σαλάτα.
Στήνουμε τη σαλάτα σε μια ανοιχτή πιατέλα, την πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και φύτρες. Γαρνίρουμε με φλούδες ώριμης γραβιέρας.
Για το dressing με πορτοκάλι
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Χτυπάμε να ενωθούν. Περιχύνουμε τη σαλάτα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Γλυκόξινο κοτόπουλο με ρύζι μπασμάτι
Υλικά Συνταγής
2 κ.σ. σουσαμέλαιο
1 κρεμμύδι
2 χρωματιστές πιπεριές
10 μικρά καλαμπόκια
1 καρότο
1 συσκευασία ανανά (400 γρ.)
400 γραμ. ντομάτες κοσκασέ
1½ φλ. ζάχαρη
1½ φλ. λευκό ξίδι
2 κ.σ. σόγια
1 κ.γλ. φρέσκο τζίντζερ
1 κ.σ. κορν φλάουρ
3 φιλέτα στήθος κοτόπουλου
½ φλ. αλεύρι
½ φλ. κορν φλάουρ
1 κ.γλ. μπέικινκ πάουντερ
½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 φλ. κρύο νερό
ρύζι μπασμάτι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για τη σπιτική γλυκόξινη σάλτσα με ανανά, ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο. Προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε μέγεθος μπουκιάς, καθώς και όλα τα λαχανικά. Στραγγίζουμε τον ανανά και τον κόβουμε σε μπουκιές. Τον προσθέτουμε μαζί με τις ντομάτες.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη το ξίδι, τη σόγια και το τζίντζερ. Σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό ανανά. Τα προσθέτουμε στη γλυκόξινη σάλτσα και βράζουμε για 2-3 λεπτά να πυκνώσει ελαφρά.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές. Ανακατεύουμε με σύρμα όλα τα υλικά για το κουρκούτι να γίνει λείο. (Αν το βάλουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο είναι το ιδανικό).
Βουτάμε το κοτόπουλο,το στραγγίζουμε και το τηγανίζουμε σε λάδι 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει.
Σερβίρουμε αμέσως με την γλυκόξινη σάλτσα και ρύζι μπασμάτι.
Σπαγγέτι με μύδια στο τηγάνι
Υλικά
500 γρ. σπαγγέτι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
5 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
2-3 αντζούγιες
ελαιόλαδο
800 γρ. ντομάτα κονκασέ
500 γρ. νερό
2 κιλά μύδια, κατεψυγμένα
βασιλικό, ψιλοκομμένο
μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο και τις αντζούγιες για μερικά λεπτά σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τη ντομάτα, αφού τη χτυπήσουμε πρώτα στο μίξερ για να γίνει όλη σάλτσα και να μην έχει μέσα κομματάκια.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό, τα σπαγγέτι και καπακώνουμε για 10 λεπτά χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά.
Τέλος προσθέτουμε τα μύδια και τα μυρωδικά. Κλείνουμε το καπάκι και τη φωτιά. Αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμα και μετά σερβίρουμε.
Αν δεν καπακώσουμε καλά την κατσαρόλα πρέπει να βάλουμε κι άλλο νερό ώστε να μην έχουμε πρόβλημα και δεν βράσουν τα μακαρόνια..
Τα μύδια δεν χρειάζονται παραπάνω μαγείρεμα. Πετάμε όσα δεν έχουν ανοίξει. Είναι αρκετός ο χρόνος και η θερμότητα που έχει μέσα η κατσαρόλα για να μαγειρευτούν με την εστία κλειστή.
Tip Αφού βράσουμε τα μύδια, κρατάμε μόνο εκείνα που θα ανοίξουν. Τα κλειστά τα πετάμε, επειδή αυτό είναι δείγμα πως δεν είναι καλά.
Moelleux φράουλα
Υλικά
Για τα moelleux
400 γρ. dulce de leche
1 πρέζα αλάτι
1 αβγό, μέτριο
2 κρόκους, από μέτρια αβγά
100 γρ. μαρμελάδα φράουλα
1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. κουβερτούρα λευκή, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, για τις φόρμες
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, για τις φόρμες
Για τη σάλτσα σοκολάτας
200 ml κρέμα γάλακτος 35%
200 ml γάλα, 3,5%
200 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
1/2 κ.γ. τζίντζερ
1/2 κ.γ. κανέλα
100 γρ. μαρμελάδα φράουλα
1 κ.γ. πιπέρι, ροζ
Για το σερβίρισμα
κας-κας καρδούλες
φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση
Για τα moelleux
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το dulce de leche, το αλάτι, το αβγό, τους κρόκους, τη μαρμελάδα φράουλα, το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής σε πάστα, και χτυπάμε για 2 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την κουβερτούρα, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Μεταφέρουμε το μείγμα με το αλεύρι στον κάδο του μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε και ζαχαρώνουμε 6 ατομικά φορμάκια.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα δοσομετρικό δοχείο και το μοιράζουμε στα φορμάκια.
Ψήνουμε στον φούρνο για 8 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και ξεφορμάρουμε αμέσως.
Για τη σάλτσα σοκολάτας
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Με το που πάρει μια βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε την κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια, το τζίντζερ, την κανέλα, τη μαρμελάδα φράουλα και το ροζ πιπέρι.
Προσθέτουμε το ζεστό μείγμα της κρέμας, αφήνουμε για 1 λεπτό, και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σερβίρουμε τα moelleux με τη σάλτσα σοκολάτας, τα κασκάς καρδούλες και τα φύλλα δυόσμου.
Και αν θέλετε να ετοιμάσετε υπέροχα κοκτειλ για να συνοδεύσετε, δείτε εδώ.